• Business

    Ο κορονοϊός στέλνει τους εργαζομένους…σπίτι τους: Έρημα τα γραφεία σε Facebook και Viber στο Λονδίνο


    Σε κατάσταση πανικού φαίνεται πως βρίσκεται πλήθος εταιρειών εξαιτίας του φονικού κορονοϊού, στέλνοντας κυριολεκτικά τους εργαζομένους στα…σπίτια τους!

    Ερημιά σε Viber και Facebook

    Όπως έγινε γνωστό, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η Viber και η Facebook έχουν αποστείλει ήδη αυστηρή εντολή προς τους εργαζομένους τους στο Λονδίνο να μην προσέρχονται στα γραφεία των δύο εταιρειών, αλλά να εργάζονται από το σπίτι μέχρι νεωτέρας.

    Γενικότερα, στο Λονδίνο, ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με την μετάδοση του ιού φαίνεται να είναι εντεινόμενος, γι’ αυτό και πολλές εταιρείες προχωρούν ή σκέφτονται να προχωρήσουν σε ανάλογα μέτρα. Οι φόβοι στην αγγλική πρωτεύουσα είναι αυξημένοι, καθώς πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των εταιρειών να φοβούνται ιδιαίτερα για το πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός εντός του ανθρώπινου δυναμικού τους.

    ΕΚΤ προς εργαζομένους της: «Δουλέψτε από το σπίτι σας!»

    Στην ίδια απόφαση προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κάλεσε χθες, Κυριακή τους περισσότερους από τους 3.500 υπαλλήλους της να εργαστούν την Δευτέρα από το σπίτι τους, για να δοκιμάσει πώς μπορεί να διαχειριστεί ένα πιθανό κλείσιμο των γραφείων της εξαιτίας του κορονοϊού, δήλωσε ένας εκπρόσωπός της.

    Η ΕΚΤ ακύρωσε τις περισσότερες από τις δημόσιες εκδηλώσεις της αλλά, όπως ανακοίνωσε, η προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Την Πέμπτη, μάλιστα, η ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντιμετωπίσει της συνέπειες από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

    British Airways: Δύο εναλλακτικές προτάσεις προς τους εργαζομένους

    Ανήσυχη για τις πιθανές εξελίξεις της εξάπλωσης του κορονοϊού φαίνεται ο βρετανικός αεροπορικός κολοσσός, British Airways, ο οποίος ειδοποίησε τους εργαζομένους του να προσέρχονται στον εργασιακό τους χώρο μαζί με τον προσωπικό τους φορητό υπολογιστή, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή προετοιμασμένοι για μία έκτακτη εντολή να αποχωρήσουν από τα γραφεία και να συνεχίσουν την εργασία τους από άλλο χώρο.

    Επιπλέον, η βρετανική αεροπορική εταιρεία γνωστοποίησε προς τους εργαζομένους της την απόφαση της διοίκησης να παρέχει, σε όποιον το επιθυμεί, άδεια άνευ αποδοχών, από 1 έως 12 μήνες, ή μερική απασχόληση για το ίδιο διάστημα. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού μεταξύ του προσωπικού της εταιρείας, γεγονός που πιθανόν να έχει ολέθρια οικονομικά αποτελέσματα για την ίδια στο μέλλον. Ο κάθε εργαζόμενος που θα αποφασίσει να μετέχει σε κάποιο από τα δύο προγράμματα θα αποφασίσει ο ίδιος για πόσο διάστημα θα παραμείνει σε αυτό.

    Lufthansa: Καθηλωμένο το 20% του στόλου της

    Ο κορονοϊός φαίνεται να έχει «χτυπήσει» ιδιαίτερα τις αεροπορικές εταιρείες, εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς πλήθος εργαζομένων της έρχεται επαφή με δεκάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον ιό. Όπως έγινε γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα, η Lufthansa προχώρησε στην ακύρωση περισσότερων από 7 χιλ. πτήσεων εξαιτίας του φονικού μικροβίου, που φαίνεται να κατευθύνει τον πλανήτη προς μία κατάσταση…στασιμότητας.

    Εδώ και αρκετό καιρό, οι κρατήσεις θέσεων στα αεροπορικά δρομολόγια παρουσιάζουν πτώση, εξαιτίας του φόβου της μετάδοσης του κορονοϊού, γεγονός που ανάγκασε την αεροπορική εταιρεία να ματαιώσει τις εν λόγω προγραμματισμένες πτήσεις. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η πλήρης ακύρωση και η μείωση της συχνότητας άλλων δρομολογίων αφορά σε 150 από τα 770 αεροσκάφη της Lufthansa, που αντιστοιχεί περίπου στο πολύ σημαντικό 20% του στόλου της αεροπορικής εταιρείας.

    Έτσι, καθηλώνονται στο έδαφος 125 αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων καθώς και 25 αεροσκάφη μακρινών αποστάσεων. Οι ακυρώσεις αφορούν κυρίως σε πτήσεις εσωτερικού, προς τη βόρεια Ιταλία και προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

    Νέες ακυρώσεις ανακοινώθηκαν, επιπλέον, από την Κυριακή προς το Τελ-Αβίβ και το Εϊλάτ στο Ισραήλ μέχρι τις 28 Μαρτίου. Οι ακυρώσεις αυτές μειώνουν έως και 25% το πρόγραμμα του συνόλου των πτήσεων της εταιρείας.

    Οι πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα έχουν ανασταλεί μέχρι τις 24 Απριλίου. Επίσης, μειώθηκαν οι πτήσεις προς το Χονγκ Κονγκ και τη Σεούλ. Η αναμενόμενη αρνητική επίπτωση στα κέρδη δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα, σύμφωνα με τη Lufthansa, η οποία παρέπεμψε στη δημοσίευση του ισολογισμού της 19ης Μαρτίου.

    Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η Flybe λόγω κορονοϊού

    Σε χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η Flybe, που, το βράδυ της Τετάρτης, καθήλωσε στο έδαφος όλα της τα αεροπλάνα στα βρετανικά αεροδρόμια, ενώ και ο ιστότοπος της αεροπορικής εταιρείας σταμάτησε να λειτουργεί, εμφανίζοντας μήνυμα σφάλματος.

    Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα, αλλά επηρεάστηκε περισσότερο από την μεγάλη κάμψη στις κρατήσεις λόγω κορονοϊού. Τα αεροσκάφη της Flybe, δεν ανεφοδιάστηκαν με καύσιμα και οι μηχανικοί απολύθηκαν, ανέφεραν πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο PA.

    Η Flybe, που εδρεύει στο Exeter, εξυπηρετεί σχεδόν δύο στις πέντε πτήσεις εσωτερικού του Ηνωμένου Βασιλείου, απασχολώντας περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους και είναι ο κύριος αερομεταφορέας σε αεροδρόμια όπως το Μπέλφαστ, το Σαουθάμπτον, το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ. Ο αντίκτυπος του κορονοϊού, ο οποίος έχει κακοποιήσει τη βιομηχανία των αερομεταφορών, απειλεί τώρα την επιβίωση της Flybe, καθώς επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το λουκέτο.

    Στο σπίτι τους οι εργαζόμενοι της Amazon μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα υπαλλήλου της

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Amazon έχει προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση από την προηγούμενη εβδομάδα, σε ό,τι αφορά στους εργαζομένους της στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σιάτλ. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε στους εργαζόμενούς της ότι, για το επόμενο διάστημα και μέχρι διαφορετικής οδηγίας, θα εργάζονται από το σπίτι τους.

    Ο κολοσσός διαδικτυακού εμπορίου έλαβε την εν λόγω απόφαση μετά τη διαπίστωση ότι ένας εργαζόμενος της εταιρείας έχει μολυνθεί από τον ιό. Η είδηση έγινε γνωστή την περασμένη Τρίτη, 3 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με μήνυμα που απέστειλε η Amazon στους εργαζόμενούς της, ο υπάλληλος που έχει μολυνθεί από την ασθένεια covid-19 πήγε σπίτι του στις 25 Φεβρουαρίου αφού ένιωσε αδιαθεσία και δεν έχει επιστρέψει στην εργασία του έκτοτε. Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2 η εταιρεία ενημέρωσε τους συναδέλφους του που εργάζονταν κοντά του, ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης για το υπόλοιπο προσωπικό εκτιμάται ότι είναι «μικρός», ανέφερε το ίδιο μήνυμα.

    Υπενθυμίζεται ότι η πολιτεία Ουάσινγκτον, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σιάτλ, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ από την covid-19.

    Έτσι, φοβούμενη την περαιτέρω εξάπλωσή του στο ανθρώπινο δυναμικό της, η Amazon έστειλε τους πάνω από 50 χιλ. εργαζόμενους της σε Σιάτλ και Μπέλβιου κυριολεκτικά…σπίτι τους! Όπως έχει γίνει γνωστό, η οδηγία που έχει εκδώσει η εταιρεία είναι «έως το τέλος του μήνα».

    Microsoft και Google προτρέπουν τους εργαζόμενους να μην πάνε στο γραφείο

    Κι άλλες εταιρείες κολοσσοί φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ανάλογα μέτρα, έχοντας ήδη αρχίσει να προτείνουν σε όσους από τους εργαζομένους τους έχουν τη δυνατότητα, να εργάζονται από το σπίτι και να μην έρχονται στα γραφεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εταιρείες Microsoft και Google, που συνιστούν πλέον στους εργαζόμενούς τους στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ να εργάζονται από το σπίτι, καθώς περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα.

    «Συνιστούμε στους εργαζόμενούς μας που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους να το κάνουν ως τις 25 Μαρτίου», ανέφερε ο Κερτ ΝτελΜπίνι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft σε ανακοίνωσή του την περασμένη Τετάρτη. «Τα μέτρα αυτά θα εγγυηθούν την ασφάλειά μας και θα καταστήσουν επίσης τα γραφεία μας πιο ασφαλή για όσους πρέπει να βρίσκονται εκεί». Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει την έδρα της στο Ρίτσμοντ, προάστιο του Σιάτλ.

    Η Google επίσης κάλεσε τους εργαζόμενούς της στην πολιτεία Ουάσινγκτον να εργάζονται από το σπίτι τους.



    ΣΧΟΛΙΑ