• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Ιούνιος της απογοήτευσης για τη Γερμανία: Μέρκελ, Mercedes και ποδόσφαιρο σε κρίση


    Μπορείς να το πεις και το κατεστραμμένο καλοκαίρι της Γερμανίας. Παρά τα όσα πηγαίνουν καλά σε αυτή τη χώρα των 83 εκατομμυρίων κατοίκων -μία οικονομία που αναπτύσσεται, μία ακμάζουσα αγορά ακινήτων και ρεκόρ χαμηλής ανεργίας- η εθνική υπερηφάνεια έχει υποστεί μερικά αποφασιστικά πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και οι Γερμανοί αρέσκονται να υπενθυμίζουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι φτιάχνουν απίθανα αυτοκίνητα, παίζουν καλό ποδόσφαιρο, εκλέγουν σταθερές κυβερνήσεις και διαθέτουν μία ισχυρή τράπεζα με παγκόσμια φήμη, όλες αυτές οι ευρέως αποδεκτές αλήθειες έχουν αρχίσει να διαψεύδονται.

    Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πυλώνας της ευρωπαϊκής σταθερότητας, αντιμετωπίζει μία ενισχυόμενη ανταρσία στην ίδια της την κυβέρνηση. Η κάποτε υπερήφανο αυτοκινητοβιομηχανία κουτσαίνει από το ένα σκάνδαλο στο άλλο. Η Deutsche Bank σέρνεται σε ένα κουφάρι του παλιού της εαυτού. Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το σοκ της ταπεινωτικής ήττας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου την Τετάρτη, όταν η Γερμανία, η προηγούμενη πρωταθλήτρια, αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο από τον πρώτο γύρο, για πρώτη φορά από το 1938.

    Δεν περίμενα να κερδίσουμε πάλι το τρόπαιο, αλλά το να μην περάσουμε τον πρώτο γύρο είναι πραγματικά σοκαριστικό”, είπε ο Ράινερ Μάλμπεργκερ, ένας εμφανώς ταραγμένος ποδοσφαιρόφιλος από το Ντόρτμουντ, φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, πίνοντας μπίρα από το πλαστικό του ποτήρι σε μία δημόσια προβολή στο Βερολίνο.

    Η ήττα ήταν ένα γεγονός εθνικής σημασίας για το οποίο ακόμα και η καγκελάριος αισθάνθηκε υποχρεωμένη να τοποθετηθεί: “Ειλικρινά, όλοι μας είμαστε πολύ στεναχωρημένοι απόψε”, είπε η Μέρκελ σε δημόσια εκδήλωση μετά την ήττα με 0-2 από τη Νότια Κορέα, μία ομάδα που είναι 57η στην κατάταξη της FIFA, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η Γερμανία. Τώρα το μέλλον του Γερμανού προπονητή Γιόακιμ “Γιόγκι” Λεβ, που είναι στο τιμόνι της ομάδας εδώ και σχεδόν 12 χρόνια, είναι αμφίβολο.

    Η Μέρκελ, που είναι καγκελάριος ένα χρόνο παραπάνω από τον Λεβ, επίσης είναι αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον, μόλις τρεις μήνες αφού κατάφερε να σχηματίσει έναν νέο συνασπισμό για την τέταρτη θητεία της. Οι Βαυαροί σύμμαχοί της απειλούν τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αποφασισμένοι να ενεργήσουν μονομερώς για να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες που προσπαθούν να μπουν στη χώρα αν δεν εξασφαλίσει μία ευρωπαϊκή συμφωνία για το ζήτημα σε μία σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

    Αν και οι πολιτικές εξελίξεις έπιασαν απροετοίμαστους πολλούς παρατηρητές που ήταν συνηθισμένοι σε ένα σταθερό πολιτική σύστημα στη Γερμανία, το μπάχαλο της Μέρκελ επισκιάστηκε την Τετάρτη από την εθνική οργή μετά την ήττα στο γήπεδο. Ο πηχυαίος τίτλος της Bild, της μεγαλύτερης εφημερίδας στη Γερμανία, την Πέμπτη το πρωί τα έλεγε όλα: “Χωρίς Λόγια!”. Η είδηση ήταν πρώτη ακόμα και στην σούπερ σοβαρή Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ το Der Spiegel χαρακτήρισε την εμφάνιση της ομάδας “ιστορική ντροπή”.

    Η περιγραφή αυτή ταιριάζει και στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Δεν περνάει μια εβδομάδα χωρίς νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο τις απάτης με το diesel που αρχικά έπληξε την Volkswagen το 2015. Ο διευθύνων σύμβουλος της Audi συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, κατηγορούμενος από τους εισαγγελείς για απόπειρα παραποίησης των στοιχείων στην εν εξελίξει έρευνά τους, και έκτοτε παραμένει στη φυλακή, μία άνευ προηγουμένου κατάντια για ανώτατο ηγέτη επιχείρησης στη Γερμανία. Η σταθερή ροή άσχημων ειδήσεων ανάγκασε τη διοργανώτρια των πιο σημαντικών βραβείων αυτοκινήτου να ακυρώσει τη λαμπερή τελετή την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για χαρές.

    Περαιτέρω πλήγμα για την αυτοκινητοβιομηχανία, τη σημαντικότερη εξαγωγική μηχανή της Γερμανίας, ήταν η απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει οδυνηρούς δασμούς σε οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η Daimler, που είναι χορηγός της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει δραματικά τις προβλέψεις για τα φετινά της κέρδη, αναφέροντας πως οι εξαγωγές της πλήττονται σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

    “Λυπούμαστε για την ήττα της ομάδας και για τους Γερμανούς φιλάθλους”, δήλωσε εκπρόσωπος της Daimler. Η Mercedes είχε κατασκευάσει ένα τεράστιο όχημα μάρκετινγκ γύρω από την εθνική ομάδα και το παγκόσμιο κύπελλο, παίζοντας με την προοπτική ενός πέμπτου μουντιαλικού τίτλου και παρουσιάζοντας τους παίκτες και τον προπονητή τους σαν cool ροκ σταρ να ποζάρουν γύρω από λαμπερές λιμουζίνες.

    Και έπειτα είναι και η Deutsche Bank. Φαίνεται πως κάθε μέρα υπάρχει και μία ακόμα αποχώρηση ενός σημαντικού στελέχους, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας προσπαθεί να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας για να πετύχει μία επιστροφή στην κερδοφορία. Η τράπεζα είναι μακράν η χειρότερη στον γενικό χρηματιστηριακό δείκτη της Γερμανίας φέτος, έχοντας χάσει το 43% της αξίας της από τις αρχές του 2018.

    Και ενώ η Γερμανία θρηνούσε την ταπείνωσή της στο γήπεδο, οι θεατές στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαιρεκακία τους. Η αεροπορική εταιρεία Ryanair Holdings χρησιμοποίησε την ήττα για επιθετικό μάρκετινγκ, διαφημίζοντας τα “Loew fares” της (σ.σ. λογοπαίγνιο με τη φράση low fares, που σημαίνει χαμηλές τιμές, και το επίθετο του προπονητή της εθνικής Γερμανίας) για κάθε ποδοσφαιρόφιλο που ενδεχομένως να είχε την ατυχία να πρέπει να γυρίσει στην πατρίδα νωρίς. Και ο Βρετανός πρώην ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ, που ως γνωστόν κάποτε είπε ότι η Γερμανία πάντα κερδίζει στο ποδόσφαιρο, αναθεώρησε τη διάσημη ατάκα του:

    Το ποδόσφαιρο είναι απλό παιχνίδι”, έγραψε στο Twitter μετά το ματς ο Λίνεκερ. “22 άνδρες κυνηγάνε μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος, οι Γερμανοί δεν κερδίζουν πια πάντα, Η προηγούμενη εκδοχή περιορίζεται στην ιστορία”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Brookings: Γιατί ο Τσίπρας δεν έπρεπε να βάλει γραβάτα…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μητσοτάκης στη DW: Αχρείαστα τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Καυστικός ο Αρκάς: Πώς σχολιάζει τις ψευδείς ειδήσεις των κυβερνητικών



    ΣΧΟΛΙΑ