• Business

    Ο ειλικρινής και πράος Φωκίων Καραβίας: Η Eurobank, τα κόμματα και τα χαμένα εκατομμύρια

    • NewsRoom
    Eurobank: Πάνω από 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    Η ακρόαση του Φωκίωνα Καραβία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης και των κομμάτων καλύφθηκε εκτενώς στα μέσα του ηλεκτρονικού Τύπου (με τη “λαμπρή” εξαίρεση των τηλεοπτικών μέσων). Οι απαντήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank στα -πολλές φορές επίμονα- ερωτήματα των βουλευτών καταγράφηκαν και ο καθένας έβγαλε τα συμπεράσματά του.  Αυτό όμως που δεν αποτυπώθηκε στα δημοσιογραφικά άρθρα, ήταν το ατάραχο (στα όρια του απαθούς) του ύφους του κ. Καραβία στις απαντήσεις του, ειδικά όταν αναφερόταν σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια που έχουν κατά καιρούς δοθεί από την τράπεζά του. Ίσως βέβαια να φταίει και το συντηρητικό στυλ του άκαμπτου τεχνοκράτη! Με μία άνεση όμως που εξέπληξε, ο κ. Καραβίας μάς είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Eurobank έδωσε δάνεια αρκετών εκατομμυρίων σε πολιτικά κόμματα, χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις, ακόμα και μόνο με μία απλή υποσχετική επιστολή και χωρίς να έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ!

    exetastiki

    Ο τραπεζίτης είπε στους βουλευτές -και μέσω του τηλεοπτικού καναλιού της Βουλής στους Έλληνες φορολογούμενους και δανειολήπτες- ότι για να δοθούν τα δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισής τους και κρίθηκε ότι τηρούσαν όλα τα κριτήρια»! Η Εurobank δηλ. εξέτασε τις αιτήσεις των κομμάτων και απεφάνθη θετικά, γιατί όπως είπε ο κ. Καραβίας, «την περίοδο που πήρε η Τράπεζα την απόφαση για τη χορήγηση δανείου, πληρούσαν όλα τα κριτήρια».

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank
    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

    Το απίστευτο της υπόθεσης όμως, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε το 2011 δάνειο από τη Eurobank ύψους 5,6 εκατ. ευρώ με μια απλή υποσχετική επιστολή χωρίς να δοθεί απολύτως καμία διασφάλιση, ούτε καν η επίκληση της κρατικής χρηματοδότησης του έτους, την οποία άλλωστε είχε δώσει ήδη ως διασφάλιση σε άλλη τράπεζα, από την οποία πήρε άλλο δάνειο! Επρόκειτο μάλιστα για το τρίτο συνεχόμενο δάνειο που είχε δοθεί από την Eurobank στο ΠΑΣΟΚ, που είπε αποπληρώσει τα δύο προηγούμενα.

    Σε ερώτηση μάλιστα αν είναι συνηθισμένη πρακτική της Τράπεζας να δίνει δάνεια με υποσχετική επιστολή, όπως έκανε με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι η διαδικασία ήταν «νόμιμη, συνήθης και επιτρεπτή»!!! «Σε ίδια δική μου ερώτηση προς τις νομικές υπηρεσίες της Τράπεζας, μου απάντησαν ότι είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνα με τις διαδικασίες. Δάνεια δίνουμε ανάλογα με το πόσο ισχυρός είναι ο ισολογισμός της εταιρίας», εξήγησε, για να διευκρινίσει μάλιστα ότι το ποσό ύψους 5,2 εκατ. ευρώ που δόθηκε τότε, ήταν μικρό (sic) σε σχέση με τα έσοδα του ΠΑΣΟΚ που ήταν «μεγάλο κόμμα».

    «Υπάρχει παρανόηση για το αν πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις πίσω από όλα τα δάνεια. Εξετάζουμε σειρά από κριτήρια όπως τις χρηματορροές. Δίνουμε και ανοικτά δάνεια αν είναι ισχυρός ο ισολογισμός», είπε ο Φ. Καραβίας και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο δάνειο δόθηκε το 2008 και αποπληρώθηκε το 2009. Ξανά νέο δάνειο το 2009 και εξοφλήθηκε το 2010. Ξανά το 2010 και έχει καταγγελθεί. Το ΠΑΣΟΚ είχε τότε 20 εκατ. έσοδα. Το ποσό αυτό του δανείου είναι μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό. Με όλα αυτά τα στοιχεία η επιτροπή αποφάσισε να το δώσει το δάνεια».

    Μεγάλο κόμμα ίσως, αλλά όχι μεγάλη επιχείρηση! Γιατί το πόσο μεγάλο είναι ένα κόμμα δεν κρίνεται ούτε από κάποια κερδοφορία, ούτε από τη χρηστή διοίκησή του, αλλά απλούστατα από την εμπιστοσύνη που του δίνει ο λαός, από τη λαϊκή ετυμηγορία. Και όπως περίτρανα έχει αποδειχθεί, ειδικά τα τελευταία ταραχώδη χρόνια, η εμπιστοσύνη έρχεται και φεύγει πολύ γρήγορα… Πάει λοιπόν η «σταθερά» του κ. Καραβία περί «μεγάλου κόμματος» και πιστοληπτικής ικανότητας.

    Και όλα αυτά όταν προ ημερών ο ίδιος ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης είχε αναφερθεί σε «κατεστημένα συμφέροντα» τα οποία, όπως είπε, κρατούν δέσμια την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς φυσικά να τα κατονομάσει.

    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank

    To 2011 όπως είναι γνωστό διευθύνων σύμβουλος στην τράπεζα ήταν ο κ. Νίκος Νανόπουλος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο κ. Νίκος Καραμούζης, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της τράπεζας.

    nanopoulos nikos

    Εκεί όμως που όλοι σάστισαν -και ειδικά όσοι ελάχιστοι παρακολουθούσαν ζωντανά τη διαδικασία στην κοινοβουλευτική επιτροπή- ήταν όταν ο κ. Καραβίας, ατάραχος, σαν μην τρέχει τίποτα, σαν μην βρίσκονται οι τραπεζίτες κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των δανειστών, έκανε γνωστό ότι η τελευταία πληρωμή από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς την Τράπεζα για τα δάνειά τους, έγινε το 2011!!

    Δείτε το στιγμιότυπο στο video ΕΔΩ (λεπτό 00:40:00)

    Από τότε και μετά δεν καταβλήθηκε καμία πληρωμή, απάντησε στωικά, και για αυτό η τράπεζα προχώρησε στην αποστολή εξωδίκων στα δύο κόμματα, με την τελευταία καταγγελία του δανείου να γίνεται τον Ιούλιο του 2014. Ειδικότερα, για το δάνειο στη ΝΔ, όπως διευκρίνισε, μετά το τελευταίο εξώδικο που της εστάλη, ανταποκρίθηκε και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις οι δύο πλευρές για να βρεθεί λύση.

    Με άλλα λόγια την περίοδο που τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες έχουν εξαπολύσει άγριο κυνήγι στους απλούς κοινούς θνητούς με ληξιπρόθεσμα δάνεια και την ώρα που η δαμόκλειος σπάθη των «κόκκινων» δανείων κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, τα δύο κόμματα δεν έχουν πληρώσει ούτε σεντ για τα χρήματα που έχουν πάρει και διαχειρίζονται εδώ και χρόνια!

    «Ήταν προς όφελος της Τράπεζάς σας, όσα δάνεια δώσατε σε κόμματα;» ρωτήθηκε ο κ. Καραβίας. «Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν ήταν προς όφελος της Τράπεζας κάποια δάνεια που δώσαμε. Είχε απώλειες η διαδικασία αυτή», παραδέχθηκε για να προσθέσει με την ίδια πραότητα που τον χαρακτήριζε καθ’ όλη τη διαδικασία της ακρόασής του στην Επιτροπή: «Είναι μέρος της δουλειάς μας όμως να δίνουμε δάνεια και μέρος της τραπεζικής εργασίας είναι να διαχειριστεί πόσες μπορεί να έχει».

    Αλήθειες από τον κ. Καραβία στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής αλλά εδώ ταιριάζει γάντι το επίθετο «ανέξοδες»…



    ΣΧΟΛΙΑ