• Business

    Ο «Γολγοθάς των επιχειρήσεων» και τα σχέδια για την επόμενη μέρα της πανδημίας

    • NewsRoom


    Για την «επόμενη μέρα» της κρίσης του κορονοϊού προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν μάχη για να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις απώλειες. Παρ’ ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση, εντούτοις όλοι έχουν ξεκινήσει να καταστρώνουν σχέδια για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν μετά τη «λήξη συναγερμού» και την άρση των περιοριστικών μέτρων.

    Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η μείωση των λειτουργικών εξόδων, προκειμένου να προσαρμοσθούν στη νέα πραγματικότητα που θα ξημερώσει ενώ επαναξιολογείται το εύρος των δραστηριοτήτων.

    Τα μισθώματα ειδικά για τις αλυσίδες που διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων αποτελούν νούμερο ένα προτεραιότητα καθώς η κυβερνητική ρύθμιση για έκπτωση 40% κρίνεται ανεπαρκής. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως εταιρείες και επαγγελματίες καλούνται για άλλη μια φορά να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους σε καινούριο γεμάτο προκλήσεις τοπίο, επιστρατεύοντας τα διαθέσιμα αποθέματα. Μια προσπάθεια, η οποία όπως λένε, μοιάζει με «Ηράκλειο Άθλο» μετά την πολυετή οικονομική κρίση που δοκίμασε τις αντοχές τους. «Λίγοι είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν ως έχουν την επαύριον της πανδημίας», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

    Το λεγόμενο λίπος, επισημαίνουν, είναι άγνωστη λέξη για την πλειονότητα των επιχειρήσεων αφού κλήθηκαν να ανέβουν έναν «Γολγοθά» την προηγούμενη δεκαετία και να ξεπεράσουν μια σειρά από σοβαρά εμπόδια, με αποκορύφωμα την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015. Η συντριπτική πλειονότητα πήραν δραστικά μέτρα στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης– αρκετές από αυτές δεν τα κατάφεραν- και εξάντλησαν τα όποια αποθέματα ρευστότητας είχαν για να επιβιώσουν. Τα πράγματα αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολα καθώς οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

    Η οικονομική δραστηριότητα κυριολεκτικά «πάγωσε» στους περισσότερους κλάδους, με ελάχιστες εξαιρέσεις και τα έσοδα μηδενίστηκαν. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, παρά την κατακόρυφη αύξησή τους δεν είναι ικανές για να καλύψουν τις απώλειες από το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων, αφού παραμένουν ένα μικρό ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης. Υπολογίζεται πως κάθε μήνα χάνονται 6 δισ. ευρώ από την αγορά λόγω του «lockdown»!

    Για αυτό και θεωρείται κρίσιμο να απελευθερωθούν σημαντικά κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ρευστότητα που θα πέσει στην αγορά, εκτιμάται πως θα καθορίσει την ταχύτητα και τον χρόνο επιστροφής στα προ κορονοϊού επίπεδα». Μείζον ζήτημα αποτελούν και οι μεταχρονολογημένες επιταγές, οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί στην ολότητά τους. Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, με την αναστολή των προθεσμιών λήξης κατά 75 μέρες έγινε το πρώτο βήμα και τώρα αναμένονται οι πρωτοβουλίες για τον τρόπο που θα δοθούν τα κεφάλαια για την άμεση αποζημίωση των κομιστών επιταγών που σε μεγάλο βαθμό εκδόθηκαν πριν από μήνες και όχι μέσα στην πανδημία.

    «Πρόκειται για το δεύτερο και εξίσου σημαντικό βήμα, το οποίο θα απαντήσει ολοκληρωμένα στο πρόβλημα», επισημαίνουν και τονίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τον πιστωτή. Ο οποίος έχει εξίσου μεγάλες ανάγκες και χρειάζεται ρευστότητα κάτω από τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες. «Δεν είναι μόνο οι εισφορές, οι φόροι και τα δάνεια, αλλά πρέπει να πληρωθούν οι προμηθευτές, οι εργαζόμενοι και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ», αναφέρουν.

    Μάλιστα, εκφράζουν φόβους πως με αυτό τον τρόπο θα μεγαλώσει η τάση του «Δεν πληρώνω», βάζοντας στον πειρασμό ακόμη και όσους διαθέτουν τα χρήματα να πληρώσουν. Ήδη, λένε, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα επιχειρηματιών που ενώ μπορούν δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος.



    ΣΧΟΛΙΑ