• Business

    Ο διαβόητος καταχραστής της «απάτης του αιώνα» έφαγε 150 χρόνια φυλακή. Στην Ελλάδα όσοι ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν τη μυθιστορηματικότερη κομπίνα στα χρηματιστηριακά χρονικά, πόσα;

    Βernard Μadoff


    Πώς γίνεται να στήσεις μια απάτη τουλάχιστον 50  δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο σύγχρονο και θωρακισμένο επενδυτικό τοπίο σπέρνοντας όλεθρο και καταστροφή στο πέρασμά σου; Αν είσαι μια από τις πιο αξιοσέβαστες μορφές της χώρας , πρόσωπο υπεράνω υποψίας και διαθέτεις αναμφισβήτητο θεσμικό κύρος, τότε μπορείς εύκολα να μετατραπείς σε εγκέφαλο της μεγαλύτερης επενδυτικής κομπίνας όλων των εποχών! Οι αναλυτές έκαναν δικαίως λόγο για την «απάτη του αιώνα», ένα κόλπο επικών διαστάσεων που έστησε ο υπερεπιτυχημένος άλλοτε πρόεδρος του χρηματιστηρίου εταιριών υψηλής τεχνολογίας ΝASDAQ και βετεράνος τώρα χρηματιστής.

    Ο «Μεσσίας της Wall Street», ο άνθρωπος με το άγγιγμα του Μίδα, ο κορυφαίος των κορυφαίων και άλλα πολλά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 χρόνων για την πυραμιδική του κομπίνα, μια δίκαιη ποινή για την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής που έσπειρε σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο μεγαλομέτοχος της ομώνυμης χρηματιστηριακής Βernard Μadoff Ιnvestment Securities, την οποία ίδρυσε πριν από μισό σχεδόν αιώνα (το 1960) και έγινε η παγκόσμια σταθερά της επενδυτικής αγοράς με πελάτες-κολοσσούς όπως η Citigroup και η General Εlectric, πέρασε στην Ιστορία ως ο ιθύνων νους μιας μυθιστορηματικής απάτης, καταληστεύοντας μέσω του σχήματος «πυραμίδα» το αστρονομικό ποσό των 50 δισ. δολαρίων από μεγαλόσχημους μάλιστα εταιρικούς πελάτες αλλά και βαθύπλουτους ιδιώτες, όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

    H ιστορία του μεγαλοαπατεώνα Μπέρναρντ Μάντοφ και της δραματικότερης απάτης της Wall Street άρχισε να ξεδιπλώνεται στα τέλη του 2008, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη NASDAQ κατόρθωσε επί 20 συναπτά έτη να ξεκοκαλίσει με το πυραμιδοειδές επενδυτικό σχήμα του το ποσό-«μαμούθ» βάζοντας χέρι στις αποταμιεύσεις χιλιάδων ανθρώπων, επενδυτικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

    Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της «πυραμίδας» που έστησε ο Μπέρνι -για τους φίλους- Μάντοφ απλώνονται σε όλον τον κόσμο, με τον κατάλογο των εκτεθειμένων θυμάτων της κομπίνας του βετεράνου χρηματιστή να περιλαμβάνει κορυφαίες τράπεζες (όπως η βρετανική ΗSΒC με απώλειες 1 δισ. δολαρίων και η ισπανική Santander με ζημίες άνω των 3 δισ. δολαρίων), γνωστά hedge funds αλλά και κροίσους ιδιώτες.

    Ο αξιότιμος πρώην πρόεδρος του αμερικανικού χρηματιστηρίου ΝASDAQ ήταν πολύ καλά δικτυωμένος στην Ευρώπη και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Διέθετε εξάλλου θεσμικό κύρος, η αξιοπιστία του ήταν άψογη και όλοι στις διεθνείς αγορές μιλούσαν γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Όταν μάλιστα επικρατούσε αστάθεια στις αγορές, εκείνος εξασφάλιζε στους επενδυτές του διψήφιες αποδόσεις. Εντούτοις, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Μπέρνι ουδέποτε επένδυσε τα χρήματα των πελατών του σε χαρτοφυλάκια, απλώς τα ανακύκλωνε! Ο εκπεσών μεγαλοεπενδυτής ισχυρίζεται ότι εξύφανε μόνος του και χωρίς συνεργούς την πρωτόγνωρη σε διαστάσεις απάτη του. Κι όλα αυτά από έναν νεαρό χρηματιστή που έστησε την εταιρία του με αρχικό κεφάλαιο 5.000 δολαρίων!

    Βernard Μadoff

    Η Folli Follie 

    Ας έλθουμε τώρα στα δικά μας καθώς οι εξελίξεις στο θέμα της Folli Follie είναι καταιγιστικές. Μετά την αποκάλυψη ότι οι πωλήσεις,  τα κέρδη, τα τραπεζικά αποθεματικά της θυγατρικής στην ΑΣΙΑ ήταν κατά σχεδόν 90% πλασματικά,  τώρα γίνεται γνωστό ότι  εντός της εβδομάδας θα σταλεί στον Εισαγγελέα το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) σχετικά με την υπόθεση Folli Follie, καθώς η Διοίκηση της ΕΛΤΕ αναμένει να λήξει και τυπικά το δικαίωμα ακρόασης του ελεγκτή της εταιρείας Γ. Βαρθαλίτη. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΛΤΕ, η θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, Folli Follie Group Sourcing Ltd, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις συνολικού ύψους άνω του 1,85 δισ. δολ. τη διετία 2016-2017 στην εταιρία NG Boon Soon.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΛΤΕ, δεν έχει εντοπίσει ούτε την έδρα ούτε τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρίας, η οποία φέρεται να χρωστά στη Folli Follie 710 εκατ. δολάρια.

    Επίσης, η Folli Follie Group Sourcing φέρεται να έχει καταβάλει στην εταιρία Thana Prasertsianπροκαταβολή 259,4 εκατ. δολάρια για το 2017 και 125,45 εκατ. δολάρια για το 2016. Ωστόσο η ΕΛΤΕ αμφισβητεί την ύπαρξη και αυτής της εταιρίας, καθώς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την έδρα και τη δραστηριότητά της.

    Η ΕΛΤΕ αμφισβητεί και την ύπαρξη της εταιρίας Landocean Industrial Limited, η οποία φέρεται να έχει δανειστεί 122 εκατ. δολάρια από τη Folli Follie Group Sourcing, από το 2016, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί σχετικές εξασφαλίσεις αλλά και το επιτόκιο δανεισμού.

    Τέλος, η ΕΛΤΕ δεν βρήκε αποθέματα συνολικής αξίας 581,68 εκατ. δολαρίων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φέρονται να βρίσκονται σε αποθήκες άλλων εταιριών.

    Η Folli Folli θα πρέπει άμεσα, τονίζουν στελέχη της ΕΛΤΕ, να προβεί σε σύνταξη αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων 2017, οι οποίες στη συνέχεια θα ελεγχθούν από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία.

    «Αυτή, δεν μπορεί να είναι η Ernst & Young, δεδομένου ότι έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στην υπόθεση Folli Follie και βάσει του Κανονισμού 537/14 απαγορεύεται να ελέγξει στη συνέχεια τις καταστάσεις της εταιρείας», σημειώνουν στελέχη της ΕΛΤΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία από τις 4 μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες δεν δέχεται, προς το παρόν, να αναλάβει τον ρόλο αυτό -με κύριο επιχείρημα τη σύνθεση της Διοίκησης της FF, κάτι που σημαίνει ότι για να γίνει εμπεριστατωμένος και αξιόπιστος έλεγχος θα πρέπει να διοριστεί νέα διοίκηση και να αποχωρήσει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.



    ΣΧΟΛΙΑ