• Business

    Ο “χρυσός” πόλεμος της Goldman Sachs με τη JP Morgan και την HSBC


    Ο χρυσός εδώ και καιρό πρωταγωνιστεί σε μια μεγάλη διαμάχη που λαμβάνει χώρα στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, μια διαμάχη που μαίνεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Το αντικείμενο των αψιμαχιών έχει να κάνει με τον τρόπο που ο χρυσός – ένα από τα εμπορεύματα που διχάζει τον επενδυτικό κόσμο – διαπραγματεύεται στις αγορές.

    Υπάρχουν δύο στρατόπεδα:

    1. Αυτό, το οποίο θέλει τα πολύτιμα μέταλλα όπως είναι ο χρυσός, το ασήμι κ.α. να διαπραγματεύονται σε μια ολοκαίνουρια, ξεχωριστή πλατφόρμα που θα ρυθμίζεται από ένα κεντρικό χρηματιστήριο.
    2. Και αυτό, το οποίο θέλει η διαπραγμάτευση του χρυσού να παραμείνει ως έχει.

    Αυτά τα δυο στρατόπεδα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Neil Hume και του Henry Sanderson από τις Financial Times, έχουν στους κόλπους τους μερικά από τα πιο γνωστά και πιο επιφανή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη.

    Στην πλευρά αυτών που επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία ενός νέου χρηματιστηρίου πρωτοστατούν η Goldman Sachs – η πιο ισχυρή τράπεζα στον κόσμο στον κλάδο των εμπορευμάτων – και η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC), ο κινεζικός χρηματοπιστωτικός γίγαντας που διαθέτει συνολικά κεφάλαια ύψους μεγαλύτερου από 2,5 τρισ. δολάρια!

    Οι αντίπαλοι πολεμιστές που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης είναι η JP Morgan και η HSBC. Αυτές οι τράπεζες αμφότερες στηρίζουν μια πρωτοβουλία του London Bullion Market Association, η οποία σκοπό έχει να βελτιώσει την διαφάνεια του τρέχοντος συστήματος που έχει πολλάκις κατακριθεί για την μυστικοπάθεια που διακρίνει τη λειτουργία του, σύμφωνα με τις Financial Times.

    stock gold

    Έτσι όπως είναι τα πράγματα, η διαπραγμάτευση στην αγορά spot του χρυσού – ο πραγματικός χρυσός που πωλείται και αγοράζεται σε μια μέρα, αντί να γίνεται στη μορφή future – λαμβάνει χώρα εξωχρηματιστηριακά (Over-the-counter OTC), δηλαδή δεν συμβαίνει κανένα είδος κλασσικής διαπραγμάτευσης. Όσοι υποστηρίζουν το σύστημα αυτό, λένε ότι η έλλειψη διαπραγμάτευσης παρέχει ευελιξία και διευκολύνει τις συναλλαγές, ενώ όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, εκείνοι που επιθυμούν τη χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση, κριτικάρουν το OTC επειδή εναπόκειται σε πολύ λιγότερους κανονισμούς.

    Οι ιθύνοντες της ICBC υποστηρίζουν ότι η αγορά του χρυσού πρέπει να εκσυγχρονιστεί αλλιώς θα έρθει αντιμέτωπη με την παρακμή στο μέλλον. “Έχει παρατηρηθεί μια πτώση στην ρευστότητα στην αγορά του Λονδίνου. Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά δεν έχει εξελιχθεί καθόλου εδώ και δεκαετίες. Με τις αλλαγές στους κανονισμούς να είναι πιθανές στο μέλλον, η αγορά ρισκάρει την παρακμή από τη στιγμή που δεν έχει βρει τις κατάλληλες λύσεις”, είπε στις Financial Times ο Raj Kumar, ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής ανάπτυξης των πολύτιμων μετάλλων της ICBC.

    Αυτή η τιτανομαχία γίνεται σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των επενδυτών γύρω από τον χρυσό αναζωπυρώνεται. Με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας να φαντάζει τουλάχιστον αβέβαιη, τους φόβους για το τι πραγματικά σημαίνει η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με τα σοβαρά ζητήματα γεωπολιτικής φύσεως που αντιμετωπίζει ο κόσμος σε διεθνές επίπεδο, το εμπόρευμα που εκλαμβάνονταν ως “ασφαλές καταφύγιο” εδώ και χιλιάδες χρόνια, επανέρχεται στη μόδα.

    Ενδεικτικά, η αξία του χρυσού έχει αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% μέχρι στιγμής το 2016, ενώ τον Ιούλιο, οι αναλυτές της UBS ισχυρίστηκαν ότι το πολύτιμο μέταλλο μπήκε σε μια “νέα εποχή”.

    gold august 2016

    Η UBS είχε πει ότι το Brexit έχει ενισχύσει τα ρίσκα που έχει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία, έχει ενισχύσει το αίσθημα της αβεβαιότητας και έχει εγείρει τις ανησυχίες γύρω από την αποτελεσματικότητα των αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών, όπως είναι και τα αρνητικά επιτόκια.

    Όλα τα παραπάνω συνδυαστικά δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου ο χρυσός θα αποτελεί την πιο ελκυστική επένδυση και βρίσκεται ακριβώς στο κατώφλι των αγορών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/dievrinsi-zimion-gia-ti-hyundai-merchant-marine-sinechizonte-i-simfonies-miosis-navlon-me-megales-naftiliakes-ke-ellinikes/67319



    ΣΧΟΛΙΑ