• Business

    Ο αφελληνισμός των εγχώριων τραπεζών έχει ξεκινήσει. Στελέχη της αλλοδαπής καταλαμβάνουν τις καίριες θέσεις


    Eπίσημη γλώσσα την … αγγλική έχουν ήδη τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, ενώ στις κρίσιμες επιτροπές τα ηνία έχουν πάρει στελέχη της αλλοδαπής πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία κάλυψης των κενών θέσεων στο μάνατζμεντ του κλάδου.

    Από τις Επιτροπές Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνου και Υποψηφιοτήτων περνά η καρδιά της τραπεζικής δραστηριότητας και σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, τις έχουν αναλάβει τα μη εκτελεστικά μέλη των δ.σ. που προέρχονται από το εξωτερικό.

    Πέντε Αμερικανοί, δύο Άγγλοι, δύο Βέλγοι, ένας Αυστραλός, δύο Σκανδιναβοί και δύο στελέχη από τις αραβικές χώρες μετέχουν ήδη με εξουσίες σε δ.σ., και επιτροπές στις συστημικές τράπεζες και έπεται συνέχεια αφού εκκρεμούν και άλλες αντικαταστάσεις Ελλήνων με αλλοδαπούς.

    Στην Εθνική Τράπεζα ο Αυστραλός Mike Aynsley ελέγχει την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων της τράπεζας, και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής λογοδοτεί σε αυτόν, η Νορβηγίδα Marianne Oakland προεδρεύει της Επιτροπής Αμοιβών αλλά και της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, ενώ μόνο προσωρινά στην Επιτροπή Ελέγχου επικεφαλής παραμένει Έλληνας.

    Με βαρύ βιογραφικό και οι δύο, έχουν λόγο σε πολύ σημαντικά θέματα, ενώ ειδικά ο Mike Aynsley έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην Irish Bank Resolution Corporation limited.

    Η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων των τραπεζών γίνεται ακόμη πιο σημαντική όταν χηρεύουν κρίσιμες θέσεις, όπως του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας αλλά και του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ο Σουηδός Arne Berggren τέθηκε επικεφαλής στην Επιτροπή Ανάδειξης και Αξιολόγησης Υποψηφίων Μελών δ.σ. της Πειραιώς ενώ ο Βέλγος Karel De Boeck είναι επικεφαλής στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων, και ο Άγγλος David Hexter προεδρεύει στην Επιτροπή Ελέγχου.

    Tέσσερις ξένους περιλαμβάνει το δ.σ. της Alpha Bank και συμμετέχουν στις βασικές επιτροπές της. Είναι δύο άραβες, ο Ibrahim S. Dabdoub, αντιπρόεδρος της International Bank of Qatar και ο Shahzad A. Shahbaz, ένας Αμερικανός ο  Richard R.Gildea με μακρά θητεία στην JP Morgan Chase και ο Βέλγος Jan A. Vanhevel, με θεσμικό ρόλο μεταξύ άλλων στην Ομάδα Liikanen με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η κομψή Ιταλίδα με το εντυπωσιακό βιογραφικό Lucrezia Reichlin είναι μέλος του δ.σ. της Eurobank και επικεφαλής στις Επιτροπές Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων, ενώ στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου προεδρεύει ο Jawaid Ahmed A.H. Mirza, έμπειρο στέλεχος του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα. Το δ.σ. της τράπεζας περιλαμβάνει ακόμη πέντε Αμερικανούς και Άγγλους, εκπροσώπους των μετόχων της Eurobank.

    H διαδικασία εξεύρεσης στελεχών για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών συνεχίζεται πάντως μετ’ εμποδίων εξαιτίας του αυστηρού πλαισίου που ισχύει.

    Η ανασύνθεση των δ.σ. αλλά και η πλήρωση κρίσιμων θέσεων στον κλάδο -των προέδρων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής, των CEO στην Πειραιώς και την Attica Bank και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- έχουν αποσυντονίσει τον κλάδο, με υπαιτιότητα αποκλειστικά και μόνο των θεσμών.

    Η μάλλον άνευ νοήματος αυστηρότητα και η θέσπιση κριτηρίων που αποκλείουν μεγάλο αριθμό στελεχών καθιστούν δυσχερή, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τη στελέχωση των δ.σ. των τραπεζών.

    Μνημονιακή υποχρέωση είναι η ολοκλήρωση της προσαρμογής των τραπεζών στα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, που έγινε από το ΤΧΣ ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ατύπως δίνεται μια παράταση λίγων εβδομάδων αφού ως σήμερα οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αντικειμενικά εμπόδια.

    Οι τράπεζες χρειάζονται 15 νέα στελέχη για την ανασύνθεση των δ.σ. τους, τα οποία οφείλουν να καλύπτουν τα αυστηρά κριτήρια του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης και να πάρουν έγκριση από τον SSM. Με βάση τον νόμο και την αξιολόγηση που έλαβαν από το ΤΧΣ, οι διοικήσεις έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις αναμόρφωσης του μοντέλου διακυβέρνησης και έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης των αλλαγών ως τα τέλη Σεπτεμβρίου – και πλέον ως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι προσαρμογές θα ελεγχθούν από τα εποπτικά όργανα, ενώ στο νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, διοικητικό συμβούλιο και επιτροπές θα αξιολογούνται σταθερά και έναντι μετρήσιμων στόχων.

    Κάθε δ.σ. τράπεζας θα πρέπει να έχει τρία ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη που θα προεδρεύουν των τριών εκτελεστικών επιτροπών με 15ετή εμπειρία σε τράπεζα ή ελεγκτική εταιρεία και καμία σχέση με ελληνική τράπεζα τα τελευταία 10 έτη, προϋπόθεση που δυσκολεύει τις επιλογές.

    Ο ισχύων νόμος αφήνει χωρίς πρόεδρο την Εθνική Τράπεζα, αφού η Λούκα Κατσέλη εμπίπτει στις απαγορεύσεις του, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πάντως λειτουργεί αποτελεσματικά υπό τον Γιώργο Πουλόπουλο, αναζητείται CEO, αλλά και πρόεδρος. Μεταξύ SSM και Τράπεζας της Ελλάδος πέφτουν στο τραπέζι πολλά ονόματα, οι περισσότεροι Έλληνες, όπως επιμένει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, τόσο για τις θέσεις αυτές όσο και για τη στελέχωση των δ.σ.

    Μικρές είναι οι αλλαγές στην Alpha Bank, όπου το μόνο που ζητείται είναι η μείωση των εκτελεστικών μελών του δ.σ. σε τρία από τέσσερα σήμερα, ενώ δεν θα υπάρχουν αλλαγές στη Eurobank.

    Όσο για την Attica Bank, η απομάκρυνση του CEO και άλλων στελεχών προέκυψε μετά τον έλεγχο της ΤτΕ και του SSM, με την κεντρική τράπεζα να επιδιώκει την εφαρμογή των κανόνων που ισχύουν στις συστημικές τράπεζες και στο μόνο πιστωτικό ίδρυμα που δεν ανήκει στην άμεση εποπτεία του SSM.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ikonomiki-isangelis-450-entoles-elegchou-gia-forodiafigi/71961



    ΣΧΟΛΙΑ