• Business

    Νταβός: Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάνει έκκληση για “αξιόπιστες” δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

    • NewsRoom
    Αντόνιο Γκουτέρες, επικεφαλής ΟΗΕ

    Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ


    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τους επικεφαλής των επιχειρήσεων που συγκεντρώθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να ακολουθήσουν τις αρχές που περιέγραψε μια ομάδα ειδικών προκειμένου να κάνουν “αξιόπιστες”, υπεύθυνες υποσχέσεις για μηδενικές εκπομπές.

    Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης παρουσίασαν τις κατευθυντήριες οδηγίες τον Νοέμβριο ώστε να γίνουν ένα κείμενο αναφοράς και να βοηθήσουν τους οργανισμούς να εμφανίσουν στέρεα σχέδια, αποφεύγοντας τα συνθήματα και τη διαφήμιση.

    Ενώ όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο γίνεται πιο κοντά στο μηδέν, τα ορόσημα και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν “είναι συχνά αμφιλεγόμενα ή θολά”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους εκπροσώπους στο Νταβός.

    “Αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στο ‘greenwashing'”, στους ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς ορισμένων επιχειρήσεων ότι τα προϊόντα τους είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους συμμετέχοντες: “Προτείνετε αξιόπιστα και διαφανή σχέδια μετάβασης για το πώς θα επιτύχετε μηδενικές εκπομπές και υποβάλετε τα σχέδια αυτά πριν από τα τέλη του έτους”.

    “Η μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές πρέπει να βασίζεται σε πραγματικές μειώσεις εκπομπών — και να μην εξαρτάται από πόντους άνθρακα και σκιώδεις αγορές”, είπε.

    Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια των παγκόσμιων δυνάμεων είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του φόρουμ του Νταβός, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα κινητοποιήσει κρατική βοήθεια προκειμένου οι εταιρίες να μην μετεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του βιομηχανικού σχεδίου της “Πράσινη Συμφωνία”.

    Ο Γκουτέρες είπε πως η ουσιαστική δέσμευση για το κλίμα, το εμπόριο και την τεχνολογία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα –που βρίσκονται στα μαχαίρια για θέματα από το εμπόριο μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα– είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η αντιπαράθεση.

    “Κινδυνεύουμε με αυτό που έχω αποκαλέσει Μεγάλη Ρήξη — την αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου”, είπε.

    “Είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε.”

    Όσον αφορά το αν η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη για άλλη μια πανδημία, ο Γκουτέρες είπε πως ο κόσμος δεν πήρε μαθήματα από την COVID-19.

    “Δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι για τις πανδημίες που θα έρθουν”, είπε.

     

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

     

    Διαβάστε επίσης:

    Qatargate: Άρχισε να μιλάει ο Παντσέρι – Συνελήφθη η λογίστρια του για ξέπλυμα χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ