• Business

    Noubar Afeyan: O δισεκατομμυριούχος της Moderna βρήκε τη νέα “χρυσή” εταιρεία βιοτεχνολογίας

    • Bloomberg
    Noubar Afeyan φωτογράφος: Graham Hughes/Bloomberg

    Noubar Afeyan φωτογράφος: Graham Hughes/Bloomberg


    Ο Noubar Afeyan έγινε δισεκατομμυριούχος επενδύοντας στην Moderna, την εταιρεία βιοτεχνολογίας που έγινε γνωστή λόγω του εμβολίου που κυκλοφόρησε στην αγορά για τον Covid.

    Τώρα αύξησε περαιτέρω την περιουσία του καθώς ένα ακόμη μακροπρόθεσμο “στοίχημα” του πενταπλασιάστηκε σε αξία.

    Η μετοχή της Sigilon Therapeutics εκτινάχθηκε κατά 438% στα 21,15 δολάρια την Πέμπτη, αφού η Eli Lilly συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας.

    Το venture capital του Afeyan, Flagship Pioneering, κατέχει το 31,9% της Sigilon, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του χρηματιστηρίου.

    Ο Afeyan θα μπορούσε ενδεχομένως να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα κέρδη εάν η Sigilon οδηγηθεί υψηλότερα.

    Αν πληρούνται όλα τα κριτήρια, η προσφορά της Lilly για την εταιρεία θα αυξηθεί έως και τα 126,56 δολάρια ανά μετοχή ανεβάζοντας το απρόσμενο κέρδος του δισεκατομμυριούχου στα 101 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι προϋποθέσεις

    Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί υψηλότερη τιμή για την εξαγορά της Sigilon είναι δύσκολες.

    Με το κλείσιμο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Sigilon θα λάβουν συνολικά 34,6 εκατομμύρια δολάρια, ίσο με 14,92 δολάρια ανά μετοχή.

    Για να πάρουν τα υπόλοιπα, θα πρέπει το προϊόν της Sigilon για ασθένειες όπως ο διαβήτης, να ολοκληρώσει τρία στάδια, με την τελική και μεγαλύτερη πληρωμή να εξαρτάται από την έγκριση του συγκεκριμένου προϊόντος από τις ρυθμιστικές αρχές.

    «Δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθούν οι επιπλέον πληρωμές», δήλωσε η εταιρεία την Πέμπτη.

    Ο αναλυτής της BTIG Thomas Shrader είπε ότι οι προϋποθέσεις της πρώτης πληρωμής είναι πολύ πιθανό να εκπληρωθούν, ενώ έδωσε στη δεύτερη πληρωμή πιθανότητα 50/50.

    Η τιμή κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη ήταν πάνω από την αρχική πληρωμή των 14,92 δολαρίων της Lilly, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους στόχους θα επιτευχθούν.

    Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα η Sigilon κινδύνευσε να διαγραφεί επειδή η τιμή της μετοχής της ήταν πολύ χαμηλή.

    Προχώρησε σε reverse split των μετοχών σε αναλογία 1 προς 13, ενισχύοντας σημαντικά την τιμή του τίτλου και ικανοποιώντας τις προϋποθέσεις για την παραμονή της στην αγορά Nasdaq.

    Όπως και η Moderna, έτσι και η Sigilon εδρεύει στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

    Από τον Λίβανο στις ΗΠΑ

    O βιοχημικός μηχανικός, Afeyan κατέχει περισσότερες από 100 πατέντες και έχει συμμετάσχει στη δημιουργία περισσότερων από 70 startups στον κλάδο των βιοεπιστημών, σύμφωνα με το βιογραφικό του.

    Γεννημένος στον Λίβανο, η οικογένειά του μετακόμισε στον Καναδά το 1975 για να ξεφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο.

    Πήγε στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό στο MIT και έκτοτε ζει στην περιοχή της Βοστώνης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οικογένεια Saade: Οι μεγιστάνες της ναυτιλίας βάζουν πλώρη για νέες επενδύσεις

    Γιατί η LVMH (Louis Vuitton) είναι η αγαπημένη μετοχή των ESG funds

    Οι business των Ράιαν Ρέινολντς και Τζέρι Καρντινάλε της Μίλαν με τη Formula 1



    ΣΧΟΛΙΑ