• Business

    Νόμος Κατσέλη: Στις 15 Σεπτεμβρίου η άρση του τραπεζικού απορρήτου


    Στις 15 Σεπτεμβρίου οι 160.000 δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και χρωστούν κόκκινα δάνεια 18 δισ. ευρώ -κυρίως σε στεγαστικά και καταναλωτικά- θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αυτόματη άρση του καταθετικού/τραπεζικού τους απορρήτου και αν φέρουν αντίρρηση, θα εξωθούνται από τον νόμο χάνοντας την προστασία.

    Η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών όσον αφορά τους καταθετικούς λογαριασμούς των εν λόγω δανειοληπτών θα ξεκινήσει την ίδια ημερομηνία και τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν στη δεξαμενή του Τειρεσία, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλες οι τράπεζες.

    Η άρση του καταθετικού/τραπεζικού απορρήτου στοχεύει στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι εκτιμώνται από τραπεζικές πηγές στους 45.000-50.000 και καταχρώνται τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου ενώ διαθέτουν καταθέσεις σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα από αυτό που έχουν το «κόκκινο» δάνειο.

    Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν λίγο-πολύ την ρύθμιση στην οποία θα κατέληγε το Δικαστήριο και θα προβλέπουν κουρέματα δανείων έως και 50%, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο δικαιολογείται από την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολυνομοσχέδιο: Αίρεται για πέντε χρόνια το τραπεζικό απόρρητο για όσους κάνουν αίτηση για τον Νόμο Κατσέλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράταση με αλλαγές για τον νόμο Κατσέλη – Τι ισχύει με το τραπεζικό απόρρητο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξωδικαστικός: Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 120 δόσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ