• Business

    Nokia: Το comeback, το εντυπωσιακό ράλι της μετοχής και η εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης κατά 2 δισ. σε μία μέρα!

    Nokia: Το comeback, το εντυπωσιακό ράλι της μετοχής και η εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης κατά 2 δισ. σε μία μέρα!

    Ο CEO της Nokia Πέκα Λούντμαρκ


    Πάνω από 2 δισ. δολάρια αυξήθηκε σήμερα, Πέμπτη, η κεφαλαιοποίηση της Nokia, αφού η εταιρεία εξέπληξε τους επενδυτές με μια μεγαλύτερη του αναμενομένου αναθεώρηση των στόχων της για τα αποτελέσματα κερδοφορίας της.

    Η μετοχή της φινλανδικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού 5G έφτασε να σημειώνει άνοδο έως 8,7%, σημειώνοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας στον δείκτη Stoxx Europe 600, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Πέκα Λούντμαρκ (Pekka Lundmark) να υποστηρίζει ότι η Nokia θα είχε αποκαλύψει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους, αν δεν είχε να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, όπως η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών.

    «Αναβαθμίσαμε το guidance περίπου κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ, κάτι που είναι υπέροχο», αλλά «θα ήταν ακόμη περισσότερο, αν δεν υπήρχαν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε εξαρτήματα», δήλωσε ο Λούντμαρκ σε συνέντευξή του.

    Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου της εταιρείας αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι η στρατηγική ανάκαμψης που ξεκίνησε η διοίκηση της Nokia πριν ξεσπάσει η πανδημία αποδίδει. Η Nokia είχε ήδη δηλώσει ότι ήταν έτοιμη να αυξήσει τις προβλέψεις για τα αποτελέσματά της, αλλά κατάφερε παρόλα αυτά να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Υψηλή πτήση για τα βασικά μεγέθη της Nokia

    Η Nokia αναμένει τώρα να επιτύχει σε συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο κέρδους 10%-12% φέτος με πωλήσεις της τάξης των 21,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με 22,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για περιθώριο κέρδους 7%-10% και πωλήσεις έως 21,8 δισ. ευρώ.

    Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν στα 5,31 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο, περισσότερο από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση στα 5,16 δισ. ευρώ. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 682 εκατομμύρια ευρώ.

    Η πορεία ανάκαμψης της Nokia ξεκίνησε στα τέλη του 2019, όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος, Ρατζίβ Σούρι, σταμάτησε να δίνει μερίσματα και αντ’ αυτού επένδυσε στην έρευνα και την ανάπτυξη. Αυτό έγινε αφού η εταιρεία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι τα 5G προϊόντα της ήταν κατώτερα και ακριβότερα από τα προϊόντα των ανταγωνιστών της.

    Ισχυρό ράλι για τη μετοχή

    Η μετοχή της Nokia καταγράφει κέρδη σχεδόν 70% φέτος, με αρκετούς αναλυτές να προχωρούν στην αναβάθμισή της.

    Συγκριτικά, η άνοδος που έχει σημειώσει στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Ericsson είναι λιγότερο από 2%.

    Διαβάστε επίσης:

    Cosmote TV και Nova μοιράζουν την πίτα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League



    ΣΧΟΛΙΑ