ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανεβάζει «στροφές» η αντίδραση των κατασκευαστικών εταιρειών απέναντι στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους όρους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, με τις προσφυγές να έχουν κατευθυνθεί ήδη προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων αλλά κυρίως την επανάληψη της δίκης.
Η απόφαση του ΣΤΕ έχει βάλει στον πάγο χιλιάδες οικοδομές με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον κατασκευαστικό κλάδο και ορίζει πως όσοι είχαν ξεκινήσει εργασίες πριν τις 11 Δεκεμβρίου 2024, μπορούν να συνεχίσουν τις οικοδομές τους κανονικά, ενώ όσοι είχαν άδεια αλλά δεν ξεκίνησαν αποδεδειγμένα εργασίες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της άδειάς τους με βάση το νέο πλαίσιο και συνεπώς όσοι εκδώσουν νέες άδειες από εδώ και πέρα, θα υπάγονται εξολοκλήρου στο αναθεωρημένο καθεστώς, χωρίς τα παλαιά βιοκλιματικά κίνητρα.
Για αυτό και μέσω του ΕΔΔΑ οι εργολάβοι εύχονται να πείσουν το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο ότι η απόφαση του ΣΤΕ για τις οικοδομικές άδεις δημιουργεί δύο ταχύτητες στην αγορά, με βάση την ημερομηνία έναρξης των εργασιών και την κατηγορία της οικοδομικής άδειας και αυτό είτε πρόκειται για έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είτε για στρατηγικές επενδύσεις ενταγμένες σε ειδικά πολεοδομικά σχέδια.
Οι προσφεύγοντες ζητούν ισότιμη μεταχείριση για όλους, προειδοποιώντας ότι η σημερινή κατάσταση πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό και επιβαρύνει τη λειτουργία της αγοράς.
Η προσφυγή «από τα νότια» έκανε την αρχή, ωστόσο αν δικαιωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για εργολάβους και ιδιώτες που αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν πως έχουν υποστεί τεράστια ζημία.
«Ποδαρικό» στο Στρασβούργο έκανε μεγάλος κατασκευαστής με δραστηριότητα στην περιοχή του Αλίμου
Σε προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προχώρησε χθες μεγάλος κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αλίμου, καθώς η άδεια που είχε εκδώσει για οικιστικό project στην περιοχή βρέθηκε στο κυκλώνα των πρόσφατων ανατροπών στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε ό,τι αφορά τις άδειες δόμησης με τα κίνητρα του ΝΟΚ.
Πρόκειται για εταιρεία ενεργή στον τεχνικό και κατασκευαστικό τομέα από το 2014 στη Αθήνα, η οποία στις 15 Δεκεμβρίου 2021 έλαβε από την ΥΔΟΜ Αλίμου τη σχετική Βεβαίωση Όρων Δόμησης για ακίνητό της.
Προηγήθηκε έγκριση των αρχιτεκτονικών σχεδίων από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο Νότιου Τομέα, το οποίο χαρακτήρισε την πρόταση αρμονική με το αστικό και πολιτιστικό περιβάλλον, επισημαίνοντας το περιβαλλοντικό όφελος βάσει του άρθρου 10 του Ν. 4067/2012 και ακολούθως, εκδόθηκε η Οικοδομική Άδεια για την κατασκευή κατοικίας με δύο υπόγεια, πισίνες και φυτεμένο δώμα.
Ο προσφεύγον, με βάση τη σχετική αγωγή, επιδιώκει τόσο την εύλογη αποζημίωση για την παραβίαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου και της ίσης μεταχείρισης, όσο και την επανάληψη της δίκης στην Ελλάδα, βάσει των διατάξεων της ΕΣΔΑ. Διαδικασίες που έχουν κινηθεί, από τη Δικηγορική εταιρία Ανδρέας Δ. Παπαπετρόπουλος – Ευαγγελία Ι. Μπάνου και Συνεργάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους οι προσδοκίες είναι υψηλές, καθώς εκτιμούν ότι το ΕΔΔΑ θα αναγνωρίσει τις συνταγματικές και νομικές παθογένειες που οδήγησαν σε αυτή την άνιση μεταχείριση, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στην έννομη τάξη.
Η προσφυγή εδράζεται σε καταγγελίες για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), κυρίως τα άρθρα 6 (δίκαιη δίκη) και 14 (απαγόρευση διακρίσεων), καθώς και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο για την προστασία της ιδιοκτησίας.
Καταγγελίες για «ενδοστρεφή δίκη»
Κεντρικό σημείο της εν λόγω προσφυγής αποτελεί η απόφαση του ΣτΕ να δεχθεί, για πρώτη φορά, ως παραδεκτή αίτηση ακυρώσεως από Δήμο κατά της ίδιας του της πολεοδομίας. Ειδικά στην περίπτωση του Δήμου Αλίμου, ο οποίος στράφηκε κατά των οικοδομικών αδειών που η ίδια του η πολεοδομία είχε εκδώσει ως όργανο του ίδιου του Δήμου. Μια κίνηση που, όπως καταγγέλλεται στη σχετική προσφυγή, καταργεί τη θεμελιώδη αρχή της απαγόρευσης ενδοστρεφούς δίκης, δηλαδή μιας δίκης κατά του εαυτού σου.
Στην αγωγή γίνεται λόγος για πλήρη μεταστροφή της νομολογίας, επισημαίνοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τους σχετικούς ισχυρισμούς τους, παραβιάζοντας ευθέως το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ περί δίκαιης δίκης.
Τρεις κατηγορίες πολιτών
Πέραν της δικονομικής διάστασης, ο εργολάβος καταγγέλλει ουσιαστική παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της προστασίας της περιουσίας. Όπως σημειώνεται, δημιουργούνται αυθαίρετα τρεις κατηγορίες πολιτών που βρίσκονται υπό τις ίδιες νομικές συνθήκες, αλλά αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά:
Όσοι είχαν εκδώσει άδειες και είχαν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, οι οποίοι και προστατεύθηκαν.
Όσοι είχαν μεν τις ίδιες άδειες, αλλά δεν πρόλαβαν ή δεν θέλησαν να ξεκινήσουν εργασίες πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Όσοι υπέστησαν ακύρωση των αδειών τους μετά από προσφυγές τρίτων, ακόμη και αν είχαν αρχίσει εργασίες πολύ πριν από την κρίσιμη ημερομηνία.
Οι δύο τελευταίες κατηγορίες, σύμφωνα με την προσφυγή, καλούνται τώρα –νομοθετικά και διοικητικά– να αναθεωρήσουν τις άδειές τους, χάνοντας σημαντικά τμήματα δόμησης, αντιπαροχές και επενδύσεις που βασίστηκαν σε πλήρως νόμιμες άδειες τη στιγμή έκδοσής τους.
Διαβάστε επίσης:
Όμιλος AKTOR: Εξαγοράζει έργα ΑΠΕ ισχύος 20MW – Το μήνυμα Εξάρχου
Εξάρχου (ΑΚΤΩΡ): Τι απαντά για την εξαγορά της Γέφυρας Ρίου -Αντιρρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
