• Business

    NN Hellas: Πρωτιά στην παραγωγή ασφαλίστρων – Πάνω από 884 εκατ. ευρώ το 2022

    Φιλίππα Μιχάλη

    Φιλίππα Μιχάλη, CEO NN Hellas


    Τα πρωτεία κρατά στην ασφαλιστική αγορά η NN Hellas με βάση τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, καθώς ξεπέρασαν τα 884 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση φερεγγυότητας της εταιρείας για το 2022, με τα συνολικά έσοδα ωστόσο να μειώνονται κατά 9,4 εκατ. ευρώ.

    Τα εποπτικά ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 884,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 65% σε σύγκριση με το 2021, κυρίως λόγω της συγχώνευσης με την MetLIfe, η οποία συνεισέφερε 317,1 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο. Τα εποπτικά ασφάλιστρα της NN Hellas αυξήθηκαν κατά 5,7% συγκριτικά με το 2021, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του χαρτοφυλακίου ασφαλιστικών προϊόντων συνδεόμενων με δείκτες και προϊόντων που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυση (Unit/Index-Linked).

    Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 9,4 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης κατά 116 εκατ. ευρώ της αποτίμησης των Unit/Index-Linked προϊόντων και της απομείωσης κατά 9 εκατ. ευρώ των διαθεσίμων προς πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων.

    Τα συνολικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 23 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ατομικών καταστάσεων, εξαιρουμένων των συνολικών εξόδων της ΝΝ Hellas II, σημείωσαν μείωση της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων κατά 106 εκατ. ευρώ που συνάδει με την μείωση των Unit-Linked στοιχείων ενεργητικού, η οποία αντισταθμίστηκε από τις κατά 14 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες αποζημιώσεις και παροχές προς ασφαλισμένους και από τα μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα.

    Αύξηση στις επενδύσεις

    Τα βασικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 21,09% σε σύγκριση με το 2021 και συγκεκριμένα έφτασαν στα 438 εκατ. ευρώ.

    Οι επενδύσεις το 2022 έφτασαν τα 3,57 δις. ευρώ, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 43,18% η οποία ωστόσο οφείλεται κυρίως στην απορρόφηση της NN Hellas II από την ΝΝ.

    Επίσης σημειώθηκε αύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ των επενδύσεων για λογαριασμό ασφαλισμένων που φέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο (Unit/Index-Linked). Τα προαναφερόμενα στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκαν κυρίως λόγω της εξέλιξης του χαρτοφυλακίου κατά τη διάρκεια του έτους και της νέας παραγωγής παρά την αρνητική επίδραση των αγορών στην αξία τους.

    Τα έσοδα επενδύσεων παρουσίασαν αύξηση της τάξεως των 19,5 εκατ. ευρώ από τα οποία 17,8 εκατ. ευρώ αφορούν στα χαρτοφυλάκια της NN Hellas II, ενώ η επιπλέον διαφορά των 1,7 εκατ. ευρώ οφείλεται σε μερίσματα σχετιζόμενα με νέες κτήσεις Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς επίσης και της αύξησης του διανεμόμενου μερίσματος από τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις της.

    Ωστόσο καταγράφηκε μείωση κατά 123 εκατ. ευρώ των στοιχείων ενεργητικού που αφορούν σε λοιπές επενδύσεις, εκτός των επενδύσεων για συμβόλαια Unit/Index-Linked. Η αύξηση των επιτοκίων άνευ κινδύνου οδήγησε σε υποτίμηση της αξίας αυτών των επενδύσεων.

    Αναφορικά με τον δείκτη φερεγγυότητας, για το έτος 2022 η εταιρία κάλυπτε επαρκώς το σύνολο των κεφαλαιακών απαιτήσεών της που απορρέουν από το πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ. Ο Δείκτης Φερεγγυότητας (SCR ratio) ανήλθε σε 181% στις 31/12/2022 με τον Δείκτης Κάλυψης Ελάχιστης Κεφαλαιακής Απαίτησης (MCR ratio) να ανέρεχεται ανήλθε σε 472% στις 31/12/2022.

    Οι μεικτές ασφαλιστικές αποζημιώσεις το 2022 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2021 κατά 223,8 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 212,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε χαρτοφυλάκια της NN HellasII και 10,9 εκατ. ευρώ της NN Hellas. Η αύξηση αυτή προέρχεται από περισσότερες λήξεις στο χαρτοφυλάκιο των Unit/Index-linked και των παραδοσιακών συμβολαίων και αντισταθμίζεται εν μέρει από την μείωση των αποζημιώσεων σε άλλα προϊόντα ασφάλισης ζωής και από τις χαμηλότερες εξαγορές στα επενδυτικά συμβόλαια DAF.

    Διαβάστε επίσης:

    Φιλίππα Μιχάλη: Το μεγάλο στοίχημα της νέας CEO στην NN Hellas



    ΣΧΟΛΙΑ