• Business

    Νίκος Σταθόπουλος: Κίνδυνος για τη χώρα η αποσταθεροποίηση μετά τις εκλογές

    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners

    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners


    Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η χώρα, είπε σήμερα ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners, μιλώντας στο Dephi Economic Forum.

    Για την Ελλάδα σημείωσε ότι πέρασε μια μεγάλη κρίση φήμης τα τελευταία 15 χρόνια και δεν προσέλκυε ξένους επενδυτές. Το τραπεζικό σύστημα πέρασε επίσης από μεγάλες τρικυμίες, αλλά το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά και σήμερα υπάρχει μία θετική αύρα καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρώπης.

    Η χώρα, τόνισε ο κ. Σταθόπουλος, σήμερα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο «και ελπίζω να μην το χάσει και γυρίσει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η  χώρα έχει ένα αναπτυξιακό απόθεμα που δεν έχουν άλλες χώρες της Ευρώπης γιατί έρχεται από μια δεκαετία κρίσης. Μάλιστα μιλώντας σε δημοσιογράφους εκτίμησε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει μέσα στο 2023.

    Το κράτος, όπως είπε, ρέπει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να έχουμε σταθερότητα και συνέπεια, γιατί χωρίς συνέπεια επιστρέφουμε στο μηδέν.

    Για τις εκλογές απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, τονίζοντας ωστόσο ότι η  σταθερότητα και η συνέπεια είναι το πιο σημαντικό που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα.

    Σχολιάζοντας τις διεθνείς αγορές, ανέφερε πως τα Χρηματιστήρια κινούνται με ομαλότητα και υπάρχει τεράστια ρευστότητα. Ακόμη, λοιπόν, και αν υπάρξει και άλλη κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο προέβλεψε ότι θα  έχουμε  υψηλό πληθωρισμό και επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα από ότι αναμένουμε.

    Αναφερόμενος στην τραπεζική τραπεζική κρίση σημείωσε ότι προκάλεσε τρόμο βραχυπρόθεσμα, όμως ο σύστημα απέδειξε ότι έχει οχυρωθεί και μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις.

    Για το Private Equity ανέφερε ότι αποτελεί μία βιομηχανία αξίας 3 τρισ. δολάρια και αυτή η ρευστότητα πρέπει να επενδυθεί. Η τιμολόγηση του ρίσκου σε περιόδους κρίσης γίνεται πιο δύσκολη. Ο επενδυτής πρέπει να αναζητά ποιοι κλάδοι θα περάσουν το στάδιο της αβεβαιότητας πιο γρήγορα από άλλους. Σε αυτήν την περίοδο η πεποίθηση και η αισιοδοξία αλλά και η τόλμη που θα πρέπει να έχει πριν πατήσει τη σκανδάλη, είναι μεγαλύτερη από πότε.

    Γιατί επένδυσε στην εκπαίδευση

    Η BC Partners έχει επενδύσεις 6 δισ. ευρώ τα τελευταία 16 χρόνια.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη εξαγορά του ΙΕΚ  ΑΚΜΗ και του  Μητροπολιτικού  Κολλεγίου , όπως εξήγησε τα επέλεξε διότι  ο κλάδος της εκπαίδευσης είναι ανθεκτικός και επιλέξαμε τον ηγέτη, που πιστεύουμε ότι έχει πάντα σχετικό πλεονέκτημα. Η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

    Αργότερα σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι δεν σκέφτεται φέτος να αποεπενδύσει από κάποια ελληνική εταιρεία.

    Η ευθύνη του επενδυτή

    Ο επενδυτής έχει μια μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στους ιδρυτές και πρώην ιδιοκτήτες της εταιρείας που αγοράζει, για την εταιρεία που για δεκαετίες δημιούργησαν. Επίσης, ευθύνη απέναντι στους εργαζομένους, τους πελάτες αλλά και μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Ωστόσο, κανένας δεν επενδύει για να χάσει χρήματα. Έχει όραμα και τόλμη που είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού επενδυτή που πρέπει επίσης να έχει ανθρωπιά και εν συναίσθηση κάτι πολύ σημαντικό για να έχει το κέρδος του μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Η εμπιστοσύνη επίσης είναι σημαντικό για ένα επενδυτή και πρέπει να μπορεί να την κερδίσει από εργαζόμενους και συνεργάτες.

    Διαβάστε επίσης

    Θόδωρος Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Ανάγκη για επενδύσεις 22 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και δίκτυα ως το 2030

    Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Το επόμενο στοίχημα της ΒΙΑΝΕΞ είναι να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία Υγείας στα Βαλκάνια



    ΣΧΟΛΙΑ