• Business

    Νίκος Καραμούζης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης

    eurobank

    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank


    Προτεραιότητα για την Eurobank είναι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, τονίζει ο Νίκος Καραμούζης. Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 46 εκ.ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και 106 εκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Ιδιαίτερη σημασία για τον όμιλο έχει η συνεχιζόμενη θετική πορεία των διεθνών δραστηριοτήτων, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.

    Η Eurobank πέτυχε αύξηση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 5,8% το Β΄ τρίμηνο και κατά 16,6% το α΄ εξάμηνο 2016 και μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 2%, όπως και μείωση των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 16 εκ.ευρώ για πρώτη φορά.

    Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής σταθεροποίησης, η οποία όμως απαιτείται να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί. Πλέον ο στόχος είναι να αποτυπωθούν σε ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας, επισημαίνει ο Νίκος Καραμούζης. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε μια καμπή και η αξιοπιστία αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, ώστε να επιστρέψει σταδιακά στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, η προσήλωση στις νέες, αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις για την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλο της Eurobank. Οι ελληνικές τράπεζες, τονίζει ο κ. Καραμούζης, επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της βελτίωσης της ρευστότητας και της ανάκτησης της καταθετικής τους βάσης, με προϋπόθεση την ομαλή πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών.

    karavias

    Σύμφωνα με τον Φωκίωνα Καραβία, το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κερδοφορίας δίνει στη Eurobank τη δυνατότητα να εστιάσει στους στρατηγικούς της στόχους. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων, με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη σε αυτή μας την προσπάθεια είναι η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, που το προηγούμενο τρίμηνο πέρασε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των καταθέσεων κατά 1,1 δισ.ευρώ, προερχόμενη κυρίως από την Ελλάδα, αποδεικνύει την δυνατότητα της τράπεζας να ενισχύσει σημαντικά την καταθετική της βάση, εφόσον οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται.

    Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 1,3% έναντι του Α΄ τριμήνου 2016 και ανήλθαν σε 388 εκ.ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Παράλληλα, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε περαιτέρω σε 2,19%, από 2,15% το Α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
    Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 5,1% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 71 εκ.ευρώ το Β΄ τρίμηνο 2016, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των δαπανών για τη χρήση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ). Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν σε 459 εκ.ευρώ, από 451 εκ.ευρώ το Α΄ τρίμηνο, ενώ τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 67 εκ.ευρώ, έναντι 64 εκ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο 2016. Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 527 εκ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,4% έναντι του Α΄ τριμήνου 2016. Οι Λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 503 εκ.ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2016, ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη μείωση ήταν 4,0%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/apofasismenos-o-p-psicharis-mega-den-tha-klisi/70603



    ΣΧΟΛΙΑ