Ο Νίκος Καραμούζης είναι κατηγορηματικός. Ο πρόεδρος της Eurobank, σε συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε πως μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι τράπεζες ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν την δημιουργία μιας bad bank από κοινού με το ΤΧΣ και τους ιδιώτες επενδυτές, ειδικά για τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως οι μαζικές πωλήσεις προβληματικών assets σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μπορεί να κάνουν μεγαλύτερο κακό παρά καλό  εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης της χώρας. Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως αυτή η πολιτική θα εγείρει σίγουρα ερωτήματα για την επάρκεια των κεφαλαίων, θα πυροδοτήσει εκροή καταθέσεων ξανά, θα επιμηκύνει τα capital controls και θα περιορίσει την πρόσβαση στις αγορές.

“Η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα δεν είναι η κεφαλαιακή επάρκεια αλλά η ισχυρή αποφασιστικότητα του management να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά  το σημαντικό απόθεμα προβλέψεων και collateral  για την εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων τους από τα προβληματικά δάνεια (NPEs). Αντί να κλοτσάμε το ντενεκεδάκι παρακάτω, επεκτείνοντας τις πληρωμές των τόκων και κεφαλαίου, όπως τα πολύ χαμηλά ποσοστά θεραπείας και τα υψηλά ποσοστά νέων καθυστερήσεων δείχνουν, οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και μεθόδους για βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το οπλοστάσιο αυτό υπάρχει ήδη καθώς οι προβλέψεις των τραπεζών έναντι των NPΕs ξεπερνούν τα 58 δις. ευρώ, ενώ τα προβληματικά δάνεια είναι πάνω από 60% εξασφαλισμένα κυρίως μέσω στεγαστικών τίτλων.

Η αδυναμία συρρίκνωσης των κόκκινων δανείων μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου την αβεβαιότητα γύρω από την ισχύ του τραπεζικού συστήματος, καθυστερώντας την πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές αγορές. Αυτό με την σειρά του θα μείωνε την ρευστότητα των τραπεζών διατηρώντας τις διακυμάνσεις τους σε χαμηλά επίπεδα, αποθαρρύνοντας έτσι τους επενδυτές, εξήγησε ο γνωστός τραπεζίτης.

“Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική διαδικασία εκκαθάρισης των προβληματικών δανείων και την χρειαζόμαστε άμεσα”, ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank χαρακτηρίζοντας εφικτό το στόχο μείωσης των NPEs 10% ετησίως κατά την επόμενη τετραετία.