• Business

    Νίκος Φωστηρόπουλος: Ο Έλληνας επιχειρηματίας που… τα έβαλε με την Microsoft

    Νίκος Φωστηρόπουλος, Founder and CEO AlfaView


    Μία ακόμα καταγγελία για αθέμιτο ανταγωνισμό κατά των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών βρέθηκε στα χέρια της Κομισιόν.

    Αυτή τη φορά όμως η εταιρεία που έκανε την καταγγελία έχει…ελληνικό ενδιαφέρον. Πριν μερικές ημέρες, η γερμανική εταιρεία τεχνολογίας Alfaview, συμφερόντων του Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Φωστηρόπουλου, έκανε καταγγελία στην Κομισιόν κατά της Microsoft, κατηγορώντας τον τεχνολογικό γίγαντα για μονοπωλιακές πρακτικές.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft βρίσκεται αντιμέτωπη για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ και η Alfaview του κ. Φωστηρόπουλο δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία που απευθύνεται στην Κομισιόν για αυτό το ζήτημα.

    Μιλώντας στο mononews για αυτό το ζήτημα, ο Έλληνας επιχειρηματίας λέει ότι η καταγγελία κατά της Microsoft αφορούσε μόνο με τη σύνδεση του Teams από τη Microsoft με το Office.

    Όπως τονίζει, «οι πρακτικές που εφαρμόζει ο τεχνολογικός γίγαντας δεν συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ καθώς η λειτουργία και των δύο προϊόντων που χρησιμοποιεί, δίνει στην Microsoft ένα μοναδικό πλεονέκτημα, το οποίο οι υπόλοιπες εταιρείες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν». «Η σύνδεση του Teams με τις άλλες εφαρμογές του Microsoft 365, δημιουργεί ένα πολυπολικό πλεονέκτημα για τον αμερικανικό όμιλο» επισημαίνει.

    Ο κ. Φωστηρόπουλος επίσης τονίζει ότι δεν θεωρεί πως είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε νέα καταγγελία λέγοντας ότι «η Alfaview εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεδομένου ότι η Επιτροπή διερευνά ήδη την προβληματική συμπεριφορά της Microsoft, η Alfaview δεν θεωρεί αναγκαίο να απευθυνθεί σε περαιτέρω αρχές». «Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει σοβαρά υπόψη την υπόθεση και θα κάνει ότι καλύτερο» επισημαίνει.

    Επίσης τονίζει ότι «αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει σύντομα επίσημη έρευνα κατά της Microsoft, η οποία θα οδηγήσει είτε σε απόφαση απαγόρευσης είτε σε ουσιαστικές δεσμεύσεις που θα θέσουν ουσιαστικά τέλος στις ανησυχίες περί ανταγωνισμού».

    Ποιος είναι ο Νίκος Φωστηρόπουλος – Από τα Γιαννιτσά στη Γερμανία

    Ο Έλληνας επιχειρηματίας που…τα έβαλε με την Microsoft γεννήθηκε το 1964 στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, ωστόσο το 1964, σε ηλικία έξι ετών μετανάστευσε στη Γερμανία με τους γονείς του και τα δύο του αδέρφια, τον γνωστό φυσικό Κωνσταντίνο Φωστηρόπουλο και την αδερφή του, Ελένη.

    Αφού τελείωσε το σχολείο, αποφάσισε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, ωστόσο το αντικείμενο που του τράβηξε το ενδιαφέρον ο ηλεκτρονικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός.

    Για κάποια χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής σε ιδιωτική σχολή, η οποία όμως έκλεισε το 2000. Και από εκεί αρχίζει η…επιχειρηματική του δραστηριότητα. Στην αρχή, παίρνοντας δάνειο 150.000 ευρώ από τη τράπεζα ίδρυσε τη δική του σχολή, την «Alfatraining», η οποία εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου στη Γερμανία, με παρουσία σε 140 πόλεις.

    Η πλατφόρμα Alfaview

    Με την Alfatraining να μεγαλώνει διαρκώς, ο κ. Φωστηρόπουλος ήθελε να ξεκινήσει και μια εταιρεία πληροφορικής. Έτσι, το 2010, γεννήθηκε η ιδέα της Alfaview μιας πλατφόρμας ζωντανής και εικονικής μετάδοσης γεγονότων, σαν το Zoom και το Skype.

    Αρχικός στόχος ήταν να καλύψει ανάγκες τηλεκπαίδευσης για τους σπουδαστές της «Alfatraining», ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η πλατφόρμα χρησιμοποιούνταν από μεγάλες εταιρείες της Γερμανίας και της Ελβετίας.

    Πλέον η πλατφόρμα χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα από εταιρείες αλλά και από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ η εταιρεία διαθέτει προσωπικό και στη Θεσσαλονίκη.

    Μάλιστα, μεγάλη επιτυχία για την Alfaview και τον Νίκο Φωστηρόπουλο, ήταν όταν τον Μάιο του 2021 η Χάιντι Κλουμ παρουσίασε τον διαγωνισμό GNTM της Γερμανίας, χρησιμοποιώντας διαδικτυακή πλατφόρμα του Έλληνα επιχειρηματία.

    Διαβάστε επίσης:

    Microsoft: Στα 56,2 δισ. δολάρια τα έσοδα, υψηλότερα των εκτιμήσεων

    Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ σε data center μέχρι το 2028

    Grivalia Hospitality: Πώς μεταμορφώνει την εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση του ΕΟΤ με 50 εκατομμύρια



    ΣΧΟΛΙΑ