• Business

    Newsphone: Η πορεία της Δημόσιας Πρότασης και το 1 εκατ. ευρώ των αμοιβών που λαμβάνει το ζεύγος Θεοδόση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιώργος και Τερέζα Θεοδόση (πηγή φωτογραφίας: kefaloniapress.gr)


    Μένουν σχεδόν πεντέμιση εβδομάδες μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, οπότε και εκπνέει το χρονικό περιθώριο της υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης για τη Newsphone. Πρόταση που έχει υποβληθεί από την τριπλέτα των βασικών μετόχων και διοικητικών ταγών της εταιρείας. Δηλαδή του 57χρονου Προέδρου, Γιώργου Θεοδόση Μαλιούρη, της συζύγου του, Τερέζας, που είναι έξι χρόνια μικρότερη και κατέχει θέση Αντιπροέδρου, καθώς επίσης και του Διευθύνοντος Συμβούλου, Ευστράτιου Απέργη, γεννημένου πριν από 51 χρόνια στο Χαρτούμ του Σουδάν.

    Όταν στις 24 του μηνός του περασμένου Ιουνίου, οι προτείνοντες δήλωσαν εγγράφως ότι σκοπεύουν να εξαγοράσουν όλες τις μειοψηφικές συμμετοχές, είχαν υπό τον έλεγχό τους το 55,074%. Ενώ πλέον έχουν φτάσει στα επίπεδα του 77,25%, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Μεταδίδοντας την αίσθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 90%, που είναι η ελάχιστη αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της Newsphone από το χρηματιστήριο.

    Το προσφερόμενο τίμημα των 0,47 ευρώ ανά μετοχή είναι 69,7% χαμηλότερο από την (αναπροσαρμοσμένη) τιμή διάθεσης στο επενδυτικό κοινό, όταν η εταιρεία μπήκε στον «ναό» του χρήματος: στις 27 Ιανουαρίου του 2003.

    Επίσης, το τίμημα που προσφέρεται είναι 62,3% πιο κάτω σε σύγκριση με τα όσα έχει δαπανήσει ίδια η Newsphone για την επαναγορά ιδίων μετοχών. Το ποσοστό των οποίων ανέρχεται στο 0,35% του συνόλου των διαπραγματεύσιμων τίτλων.

    Σε σημαντικό βαθμό βέβαια, αν όχι καταλυτικό, για αυτές τις κραυγαλέες «ανορθογραφίες» ευθύνεται η κάκιστη πορεία του χρηματιστηρίου. Δίνοντας όμως παράλληλα και την ευχέρεια στους βασικούς μετόχους να προχωρήσουν σε μια χαμηλού κόστους έξοδο της εταιρείας. Μικρής μεν, αλλά με αξιόλογο οικονομικό και επιχειρηματικό status.

    Η Δημόσια Πρόταση διαμορφώνει τη χρηματιστηριακή αξία ολόκληρης της Newsphone στα 13,088 εκατ. ευρώ. Κατατάσσοντας την εταιρεία στην 90η θέση, ανάμεσα στις 121 εισηγμένες της κύριας αγοράς, από την οποία εξαιρούνται εκείνες που είναι σε επιτήρηση.

    Μέχρι τώρα στο χαρτοφυλάκιο των τριών βασικών μετόχων έχουν προστεθεί 6.176.374 μετοχές, για τις οποίες έχει δαπανηθεί το ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ. Μαζί και με τα υπόλοιπα «χαρτιά» που πρέπει να αγοραστούν για να διασφαλιστεί ο έλεγχος του 90%, θα απαιτηθούν 4,571 εκατ. ευρώ εν συνόλω.

    Μπορεί και οι τρεις βασικοί μέτοχοι να δρουν από κοινού, αλλά το ζεύγος Θεοδόση είναι εκείνο που έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι στους συσχετισμούς δυνάμεων. Και πριν, αλλά και μετά τη Δημόσια Πρόταση. Η οποία υλοποιείται με μοχλό την «Ανκοσταρ Ελλάς». Θυγατρική κατά 100% της εδρεύουσας στην Κύπρο «Αncostar Holdings Limited». Η οποία με τη σειρά της ελέγχεται κατά 72,90% από τον Γιώργο και την Τερέζα Θεοδόση, ενώ το υπόλοιπο 27,10% είναι στον έλεγχο του Ευστράτιου Απέργη.

    Με αυτά τα ποσοστά απεικόνισης και στα κόστη της Δημόσιας Πρότασης, η πλευρά του ζεύγους Θεοδόση θα χρειαστεί να καταβάλει περίπου 3,33 εκατ. ευρώ, ενώ στα επίπεδα των 1,24 εκατ. ευρώ είναι το αναλογούν μερίδιο Απέργη.

    Πώς φτάνουν στο 1 εκατ. ευρώ ετησίως

    Τουλάχιστον για το ζευγάρι των επιχειρηματιών που κατάγεται από τη Ζάκυνθο, το κόστος δεν φαίνεται να είναι μεγάλο, αφού αναλογεί σε μισθολογικές αποδοχές 3,3 ετών… Και τούτο γιατί και οι δύο παίρνουν από τη Newsphone λίγο παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο…

    Για τη θέση που κατέχει ως εκτελεστικός πρόεδρος στην εταιρεία, ο Γιώργος Θεοδόσης παίρνει 600.000 ευρώ ετησίως μικτά, ενώ μαζί και με τις εταιρικές παροχές φτάνει στα 673.261.

    Η Αντιπρόεδρος σύζυγός του, Τερέζα, λαμβάνει 320.000 μικτά και φτάνει στα 335.495 ευρώ τον χρόνο με τις προσφερόμενες εταιρικές αμοιβές.

    Τα μεγέθη αυτά αντικατοπτρίζουν μια ηγεμονική πολιτική αμοιβών για τα δύο διοικητικά στελέχη που τυχαίνει να είναι και βασικοί μέτοχοι. Μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες, οι ακαθάριστες, ετήσιες αποδοχές και των δύο (1.008.756 ευρώ), αντιστοιχούν στο… 7,7% της χρηματιστηριακής αποτίμησης της Newsphone. Αν δηλαδή συνέβαιναν τα ίδια σε μια εταιρεία με 100 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία, τότε οι αμοιβές θα έπρεπε να φτάνουν στα… 7,7 εκατ. ευρώ το χρόνο, για δύο και μόνο στελέχη της Διοίκησης.

    Πέρυσι, οι 372 εργαζόμενοι του ομίλου της Newsphone (240 μισθωτοί και 132 ωρομίσθιοι) είχαν μικτές αποδοχές 5,987 εκατ. ευρώ. Ήτοι περί τα 16.100 ευρώ το χρόνο, κατά μέσο όρο για τον κάθε έναν. Γεγονός που σημαίνει ότι μισθολογικές αμοιβές του ζεύγους Θεοδόση, εξαιρουμένων των εταιρικών παροχών (δηλαδή 980 χιλιάδες ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά είναι καθαρά) αντιστοιχούν σε μέσες αποδοχές 61 εργαζόμενων… Το άνοιγμα της ψαλίδας είναι τεράστιο κι αν μη τι άλλο, παραπέμπει σε μια αριστοκρατική αντίληψη για τον καθορισμό των αμοιβών.

    Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι από μόνες τους οι ετήσιες αποδοχές που έχει ο Γιώργος Θεοδόσης είναι μεγαλύτερες από εκείνες πολλών άλλων επιχειρηματιών. Όπως για παράδειγμα των Απόστολου Βακάκη, Ανδρέα Καρέλια, Κυριάκου Σαράντη, Θόδωρου Φέσσα, Παναγιώτη Τσινάβου (της Κρι-Κρι) αλλά και των δύο αδελφών Λεμπιδάκη των Πλαστικών Κρήτης. Στελέχη και μέτοχοι εταιρειών, με πολλαπλάσια εμβέλεια από αυτήν της Newsphone. Η οποία στην περσινή χρήση εμφάνισε ζημιές 243,6 χιλιάδων ευρώ, ενώ στο πρώτο εφετινό εξάμηνο κατέγραψε ζημιές 19,3 χιλιάδων ευρώ.

    Αποδοχές 6,8 φορές παραπάνω από εκείνες του CEO

    Ενδεικτικό της μισθολογικής ιδιαιτερότητας Θεοδόση είναι και το γεγονός ότι εκείνος, ως Πρόεδρος, λαμβάνει… 6,8 φορές περισσότερες αμοιβές από αυτές του Διευθύνοντος Συμβούλου Ευστράτιου Απέργη. Ο… σύμμαχός του στη Δημόσια Πρόταση πήρε πέρυσι 98.475 ευρώ. Από το οποία τα 80.000 ήταν ο ετήσιος, μικτός μισθός του και τα υπόλοιπα 18.475 εταιρικές παροχές, που σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν κατά κανόνα την παραχώρηση αυτοκινήτου και τα έξοδα κινητού.

    Η τεράστια απόκλιση ανάμεσα στις αποδοχές του Προέδρου και του CEO σαφώς και προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση, αλλά σαφώς εκείνοι θα γνωρίζουν καλύτερα από όλους τους άλλους.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Newsphone, το δυνατό της «χαρτί» είναι το καθαρό της ταμείο. Καθότι τα χρηματικά της διαθέσιμα (7 εκατ. ευρώ) ξεπερνούν κατά 5,3 εκατ. τις δανειακές της οφειλές, όπως έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις του πρώτου, εφετινού εξαμήνου. Διάστημα όπου η εταιρεία εισέπραξε 3,1 εκατ. ευρώ από οφειλές του Δημόσιου, από το οποίο έχει λαμβάνειν κι άλλα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές απαιτήσεις της εταιρείας μετά από προβλέψεις είναι 12,25 εκατ. ευρώ, έναντι των 5,22 εκατ. που κοστολογούνται οι υποχρεώσεις.

    Προφανώς η σχεδιαζόμενη έξοδος της εταιρείας από το χρηματιστήριο είναι μέρος της γενικότερης στρατηγικής των βασικών μετόχων. Οι οποίοι φυσικά και έχουν στόχο να κερδίσουν και όχι να χάσουν. Μόνο που τα όποια οφέλη δεν θα τα μοιραστούν πλέον με τους άλλους μετόχους. Εφ’ όσον βεβαίως τους δώσουν τα «χαρτιά» και τον έλεγχο του 90% ή κι ακόμη παραπάνω.



    ΣΧΟΛΙΑ