• Business

    Λύση – πακέτο για δανειολήπτες με οφειλές προς δημόσιο / τράπεζες 20.000 έως 50.000 ευρώ

    δανειολήπτες


    Σε διαδικασία εκπαιδεύοντας το Δημόσιο έχουν μπει οι τράπεζες σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό και ειδικά για τους μικρούς δανειολήπτες με συνολικές οφειλές –προς τράπεζες, εφορίες, ταμεία- από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
    Σε πρώτη φάση οι τράπεζες ετοιμάζουν «πακέτο» ρύθμισης για τους μικρούς που θα λειτουργεί στη λογική του take it or leave it -δηλαδή αποδέχεσαι την ρύθμιση ή την απορρίπτεις-, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης.
    Στόχος είναι να τρέξουν οι διαδικασίες γρήγορα και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Το πακέτο θα περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλών και θα προσφέρει ρυθμίσεις συμβατές με την τρέχουσα οικονομική ικανότητα εξυπηρέτησης των δανειοληπτών.
    Διότι το τοπίο είναι αχαρτογράφητο και οι συνθήκες πρωτόγνωρες σε ότι αφορά τη ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού. Συνεπώς οι διαδικασίες θα πρέπει να αυτοματοποιηθούν για να μην χάνεται χρόνος, με δεδομένο και το πλήθος των αιτήσεων που θα δεχθούν οι τράπεζες.
    Ηδη οι τράπεζες, έχουν αναθέσει στην PriceWaterhouse Coopers, να σχηματοποιήσει το συγκεκριμένο «πακέτο» το οποίο θα προσφέρεται σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρέη από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ προς το  δημόσιο και τις τράπεζες.  
    Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το συγκεκριμένο πακέτο θα έχει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά και θα προσφέρεται απ’ όλες τις τράπεζες. Και όπως προαναφέραμε θα λειτουργεί στη  λογική take it or leave it.
    Την  ίδια ώρα συνεχίζεται η κατηγοριοποίηση όλων των επιχειρήσεων με οφειλές από 50.000 ευρώ έως 2,5 εκατ ευρώ προς δημόσιο και τράπεζες και σχεδιάζονται οι κινήσεις που θα υιοθετηθούν και οι οποίες θα είναι «κουμπωμένες» στις ιδιαιτερότητες αλλά και τις δυνατότητες της κάθε επιχείρησης.
    Ωστόσο και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα υπάρχει ένας κοινός οδικός χάρτης που θα εμπλουτίζεται με τα στοιχεία του κάθε δανειολήπτη. Στην προκειμένη περίπτωση η ρύθμιση που θα επιλεγεί θα αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης δανειολήπτη- τραπεζών.
     
    Οι τράπεζες ετοιμάζονται και για τα stress tests
    Οι τράπεζες λοιπόν «τρέχουν» να είναι έτοιμες από Σεπτέμβρη, καθώς όπως αναφέρουν στο mononews.gr τραπεζικά στελέχη, πολύ δύσκολα ο εξωδικαστικός θα ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου, δεδομένου ότι τα δικαστήρια δεν λειτουργούν και ο συγκεκριμένος μήνας είναι μήνας διακοπών…..
    Συνεπώς στο 4μηνο που απομένει μέχρι το τέλος του 2017, οι τράπεζες θέλουν να βρεθούν εντός στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων  δανείων τους, ώστε να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, βάσει των οποίων θα κληθούν να «περάσουν» τα  stress tests του 2018.
    Τέλος υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 60% των δανείων που έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσεται  στα μη εξυπηρετούμενα  ανοίγματα (Non Performing Exposures – NPEs).
    Από αυτά τα δάνεια, το 48% έχει ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, το 26% είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και το υπόλοιπο 26% είναι αβέβαιης είσπραξης ή βρίσκεται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90  ημερών. Ενώ στο 67% διαμορφώνεται το ποσοστό για μη  εξυπηρετούμενα ανοίγματα των  πολύ μικρών επιχειρήσεων και των  ελεύθερων  επαγγελματιών.



    ΣΧΟΛΙΑ