• Business

    Τι εκτιμούν Barclays και Citi για το αποτέλεσμα στη Γαλλία

    Εμμανουέλ Μακρόν Γαλλία εκλογές

    Εμμανουέλ Μακρόν


    Άλλαξε σελίδα η Γαλλία, ένεκα της χθεσινής νίκης του Μακρόν, όπως αναφέρουν οι Barclays και Citi, επισημαίνοντας όλες τις παραμέτρους τις οποίες θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.

    Εκτιμήσεις της Barclays

    Πιο συγκεκριμένα, όπως εκτιμά η Barclays, το αποτέλεσμα του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών, είναι μια ισχυρή νίκη για τον Macron και ένα σημαντικό βήμα για την ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση της Γαλλίας, αλλά δεν είναι αρκετή, ένεκα της ασάφειας σχετικά με το αποτέλεσμα των προσεχών κοινοβουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε 40 περίπου ημέρες (11-18 Ιουνίου).

    Επιπλέον, το ποσοστό συμμετοχής ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τον πρώτο γύρο και τα άκυρα ψηφοδέλτια έφτασαν σε ακραία υψηλό επίπεδο, ενώ η Le Pen κατάφερε να συγκεντρώσει ψήφους ρεκόρ για το κόμμα της.
    Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί ένα θετικό οικονομικό κλίμα της Barclays, που προβλέπει ότι το γαλλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% και κατά 1,8% το 2017 και το 2018.

    Ο διαχωρισμός του πολιτικού σκηνικού υποδηλώνει ότι οι 577 έδρες της Κάτω Βουλής θα μοιραστούν σε πέντε κύρια πολιτικά κινήματα, όπως τονίζει η Barclays.
    Οι πρώτες εκτιμήσεις, που βασίζονται στις δημοσκοπήσεις, ενδεχομένως τονίζουν την πιθανότητα μη ύπαρξης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, αλλά ο Macron μπορεί να είναι σε θέση να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία, η οποία και θα του δώσει το πράσινο φως εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

    Αυτό θα είναι το έναυσμα για την παρακολούθηση του κατακερματισμού στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις επόμενες εβδομάδες.

    Μετά τα αποτελέσματα, οι τηλεοπτικές συζητήσεις που αφορούν τα βαριά ονόματα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρουσιάζουν ένα κόμμα χωρισμένο στα δύο σε ότι αφορά τη μελλοντική στρατηγική.

    Ορισμένοι, όπως ο Bruno Lemaire και η Nathalie Kosciusko-Morizet (πρώην υποψήφιοι στην κεντροδεξιά), κράτησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή μελλοντική συνεργασία, ενώ ορισμένοι όπως ο Laurent Wauquiez (αντιπρόεδρος των Les Républicains ) και ο François Baroin ( πρώην υπουργός Οικονομικών) δήλωσαν αντίθετοι.

    Εκτιμήσεις της Citi

    Στην επόμενη ημέρα της Γαλλίας αναφέρεται και η Citi, χαρακτηρίζοντας ως «ισχυρό μήνυμα» την επιλογή πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, η επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι πιθανώς ένα ισχυρό μήνυμα του πολιτικού προσανατολισμού της πλειοψηφίας που o Macron ελπίζει να αποκτήσει στο κοινοβούλιο, δεδομένου ότι ο υποψήφιος θα είναι υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία για το κόμμα En Marche!. Οι λίστες των υποψηφίων για τις κοινοβουλευτικές έδρες θα εμφανιστούν επίσης σε αυτό το στάδιο.

    Όπως επισημαίνει η Citi, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός απαιτεί την υποστήριξη της Κάτω Βουλής για την ατζέντα πολιτικής του, η αποτυχία να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία μετά τις 18 Ιουνίου θα απαιτούσε από τον Macron να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

    Η Γαλλία βρίσκεται πλέον σε μία κατεύθυνση υπέρ των επιχειρήσεων και υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα, θα εφαρμοστεί η αυστηρή στόχευση ελλείμματος που υποστηρίζει ο Macron και η κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα (οι προτάσεις του περιλαμβάνουν τη μείωση 120.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα). Ενώ αυτές οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις είναι πιθανό να δουν υποστήριξη από το κέντρο, θα μπορούσαν πιθανότατα να «εξαγριώσουν» την πολιτική αντιπολίτευση.

    Η νίκη του Macron ανακουφίζει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και θα ηρεμήσει τις ανησυχίες για τον λαϊκισμό, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί η ισχυρότερη απόδοση του Εθνικού Μετώπου ειδικά στον πρώτο γύρο και έτσι η Citi συνεχίζει να περιμένει πως τα κόμματα των άκρων θα έχουν αντίκτυπο ως προς το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο στον επόμενο εκλογικό κύκλο.

    Αναφορικά με το Brexit, ο Macron πιθανόν να επιμείνει σε σκληρή διαπραγματευτική θέση. Θα υποστηρίξει τη ρητορική της ΕΕ των 27 για τη διατήρηση της συνοχής, εκτιμά η τράπεζα. Σε συνεντεύξεις και ομιλίες, τόνισε το αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ και κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει το καλύτερο και των δύο κόσμων, καθώς αυτό θα απειλούσε το έργο της ΕΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κίνηση-έκπληξη από το Πήτερ Γεωργιόπουλο: Η Gener8 πουλά δύο ολοκαίνουργια VLCCs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωταθλητές οι Έλληνες εφοπλιστές σε παραγγελίες πλοίων τον Απρίλιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βαγγέλης Μαρινάκης-Αγγελική Φράγκου: Οι νικητές των επενδύσεων με 346 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ