• Business

    Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τη Λαγκάρντ-Οι «ζυμώσεις» που θα κρίνουν την αξιολόγηση

    Τσίπρας- Λαγκάρντ


    Πλεονάσματα και χρέος αναμένεται να βρεθούν στο… κυρίως «μενού» της συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο πρωθυπουργός πριν τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ θα έχει προπαρασκευαστική συνεργασία με τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος παρέμεινε στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη Λαγκάρντ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την κ. Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα και συμφώνησαν ότι πρέπει να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου για να τεθεί μετά επιτακτικά το θέμα του χρέους.

    Εν προκειμένω, στη συζήτηση Τσίπρα-Λαγκάρντ, πίσω από τις κλειστές πόρτες θα υπάρξουν επίσης και άλλα κεντρικά ζητήματα όπως η στάση του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και η αξιοπιστία και σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Επίσης ως προς το τα πλεονάσματα, μόλις πριν από λίγες μέρες το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που εκτιμά ότι θα καταφέρει ακόμα και να υπερκαλύψει τον στόχο. Ο βασικός στόχος για την Ελλάδα, πάντως, είναι να διαπιστώσει ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα, όπως φέρεται να διαβεβαίωσε τον κ. Τσακαλώτο η κ. Λαγκάρντ, αλλά αντίθετα να επιμένει μόνο στην πίεση προς τους Ευρωπαίους για διόρθωση των προβλέψεών τους.

    Φυσικά, επειδή αυτό θεωρείται το δύσκολο να γίνει από τη μεριά των Ευρωπαίων, παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία πρωθυπουργικών συνεργατών για τη στάση τους λόγω της ευρύτερης συζήτησης για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης, η κυβέρνηση θέλει να έχει σαφή εικόνα για τις κινήσεις του Ταμείου. Να σημειωθεί, πάντως, πως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ήδη ότι το Ταμείο βρίσκεται σε τροχιά αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της ασυμβατότητας των προβλέψεων και των εκτιμήσεών του με τους Ευρωπαίους, ενώ αποφασιστικής σημασίας είναι και οι διεργασίες για μετασχηματισμό του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Μάλιστα, στην ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν με ενδιαφέρον ότι η κ. Κριστίν Λαγκάρντ ενδιαφέρεται να είναι επικεφαλής του νέου ευρωπαϊκού οργανισμού, όταν αυτός δρομολογηθεί και προσβλέπει στην πολιτική στήριξη και της Ελλάδας.

    Το άλλο επίσης κεντρικό ζήτημα έχει να κάνει με το χρέος. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα γίνει τον Ιούνιο, λίγο πριν την οριστική ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο ΥΠΟΙΚ όμως εκτιμούν ότι ουσιώδης συζήτηση για το χρέος μπορεί να γίνει και τον Φεβρουάριο, όταν το Ταμείο θα κάνει τη δική του αξιολόγηση για την πορεία του προγράμματος και με πάγια την εκτίμησή του ότι το ελληνικό χρέος μεσομακροπρόθεσμα και με αυτούς του στόχους για πλεονάσματα εις το διηνεκές δεν είναι βιώσιμο. Εφόσον, συνεπώς, το Ταμείο πιέσει ουσιωδώς για να γίνει νωρίτερα η συζήτηση για το χρέος, τότε η ελληνική πλευρά θα είναι ικανοποιημένη.

    Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι εξαιρετικής σημασίας είναι το γεγονός ότι ο  κ. Τσίπρας θα δει την κ. Λαγκάρντ πριν τον κ. Τραμπ, μιας και θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση του Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα και θα μπορεί άρα να συζητήσει σε διαφορετικό πλαίσιο με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κάλεσμα Τσίπρα σε Χόλιγουντ για επενδύσεις στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη αξιολόγηση-Οι δυσκολίες με την επιστροφή των δανειστών 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι ζητούν οι Αμερικανοί επενδυτές από τον Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ