• Business

    Τι κομίζει η συμφωνία των F-16: Τι πληρώνουμε, τι παίρνουμε

    Ο πρωθυπουργός μέσα στο f16


    Η ανακοίνωση Τραμπ για τα F-16, προκάλεσε θύελλα αν αντιδράσεων και θέτει μεγάλα ζητήματα για τον εκσυγχρονισμό τους. Το 2,4 δισ.  αναμενόταν ως τιμή διαπραγμάτευσης από το Αμερικανικό Κογκρέσο. Ωστόσο η δήλωση από τον ίδιο τον Τραμπ, την ώρα της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό δίπλα του προκάλεσε παγωμάρα. Στην Αθήνα ξεκίνησε αμέσως μια αγωνιώδης προσπάθεια διευκρινήσεων από πλευράς της κυβέρνησης φοβούμενοι τις αντιδράσεις για το κόστος της συμφωνίας σε μια περίοδο που η Ελλάδα κόβει συντάξεις και αφορολόγητο.

    Στην επιβεβαίωση της συμφωνίας που συνήφθη κατά τη διάρκεια των επαφών Αλέξη Τσίπρα – Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16, κόστους 2,4 δισ. δολαρίων, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.

    Οπως σημειώνει το Reuters, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκε η συμφωνία ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16.

    «Εχω ενημερωθεί ότι υπάρχει συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας» δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου. Ο πλανητάρχης τόνισε ότι μέσω της αναβάθμισης θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, κάτι που είναι πολύ θετικό για την οικονομία της.

    Καμμένος: Οροφή από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, τα 2,4 δισ. στα οποία αναφέρθηκε ο Ντ. Τραμπ για το κόστος αναβάθμισης των F-16, αφορούν 1,4 δισ. αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισ. ελληνικά.

    «Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

    Tι ζήτησε η κυβέρνηση Τσίπρα από τις ΗΠΑ αντί 2,4 δισ. δολ.:

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS) εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά και άλλα.

    Όπως επισημαίνεται επίσης ο βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξας ενώ όσον αφορά τα αντισταθμιστικά oφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας του εργολάβου και της Ελλάδας.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστά τα αντισταθμιστικά, ωστόσο η Ελλάδα συνηθίζει να ζητά τέτοια ωφελήματα.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αγορά αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι δεν μεταβάλλεται ο συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή που θα γίνει η πώληση του πακέτου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις δραστηριότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια.

    Η Ελλάδα απασχολεί επί του παρόντος ένα μείγμα F-16 Block 30, Block 50, Block 52 +, και Block 52 + αναβαθμισμένο.

    Κατά την τυποποιημένη ορολογία των ανακοινώσεων αυτών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-amyna.com το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε μια πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στην Ελλάδα για την αναβάθμιση 123 αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο F-16 Block V, εκτιμώμενου κόστους $2.404 εκατ. (€2,04 δισ.).

    Το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει

    125 συστήματα ραντάρ APG-83 SABR τεχνολογίας AESA,
    123 τμηματικούς υπολογιστές αποστολής (Modular Mission Computers: MMCs),
    123 συστήματα ζεύξης δεδομένων LINK-16,
    123 συστήματα LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS) και
    123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs).

    Περιλαμβάνονται ακόμη

    123 προηγμένα συστήματα αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF),
    η προμήθεια ενός προσομοιωτή πτήσεων F-16V και η αναβάθμιση των δύο υφισταμένων,
    η αναβάθμιση συστημάτων επικοινωνιών και κρυπτογράφης,
    η αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II για 26 αεροσκάφη F-16 καθώς και εξοπλισμός υποστήριξης,
    βιβλιογραφία,
    εκπαίδευση προσωπικού καθώς και λοιπά συναφή στοιχεία εφοδιαστικής υποστήριξης, ολοκλήρωσης και πιστοποίησης.

    Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin -προφανώς για λόγους συμπίεσης της δαπάνης, η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας, όπως κατά πάγια πρακτική ισχύει σε αντίστοιχα προγράμματα.

    Ουσιαστικά, η Πολεμική Αεροπορία προωθεί την αναβάθμιση του συνόλου των F-16C/D Block50/52+/Adv. στο κορυφαίο επίπεδο Viper Block70 με στόχο την αύξηση της φονικότητας, της διαλειτουργικότητας και επιβιωσιμότητας του κορμού μαχητικών της αεροσκαφών με την ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής καθώς και την ομογενοποίηση του στόλου που θα οδηγήσει στη βέλτιστη διαθεσιμότητα, επιχειρησιακή αξιοποίηση και εφοδιαστική υποστήριξη των αεροσκαφών μακροπρόθεσμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Kolotumbes, made in USA

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο μεγάλος κερδισμένος της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ είναι ο Ντένης Πλέσσας!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανικός Τύπος για συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ: Επαινούν ο ένας τον άλλον



    ΣΧΟΛΙΑ