• Business

    Πιέζουν για τους πλειστηριασμούς οι θεσμοί ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα

    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Πιέσεις για πιο αυστηρές κυρώσεις για όσους παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς δέχεται το οικονομικό επιτελείο από τους θεσμούς καθώς από ότι φαίνεται δεν είναι επαρκείς οι δηλώσεις της κυβέρνησης πως οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν άμεσα και οι αντιδράσεις θα καμφθούν, ούτε οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι συμβολαιογράφοι, ούτε οι επιδόσεις που δημοσιοποίησε ο Γ. Στουρνάρας για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων στη διάρκεια του 2017.

    Συγκεκριμένα, στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι πιέσεις από τους «θεσμούς» είναι αλλεπάλληλες, με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να συμφωνούν απολύτως ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι προϋπόθεση της αξιολόγησης και σε περίπτωση καθυστέρησης οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα στα στρες τεστ στις αρχές του 2018 και ίσως χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα, σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τους θεσμούς, τα μέτρα της κυβέρνησης για να εξαλειφθούν οι αντιδράσεις και να ξεκινήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, προκειμένου να επιστρέψουν το συντομότερο οι απεσταλμένοι των δανειστών στην Αθήνα. Στόχος είναι μέσα από αυτήν την ενημέρωση να πεισθούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα προχωρεί κανονικά τις μεταρρυθμίσεις και ότι δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επικοινωνιακά τουλάχιστον, διαμηνύει ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα αφορούν τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά «μπαταχτσήδες» που χρωστούν πολλά αλλά δεν πληρώνουν τίποτε για τα μεγάλα δάνεια που έχουν πάρει.

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση επανέλαβε εκ νέου ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει, ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το ταχύτερο δυνατόν και εντός χρονοδιαγράμματος για την γ’ αξιολόγηση και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της θα συγκεκριμενοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για μια «καθαρή έξοδο» από το Πρόγραμμα, ενώ το ευχάριστο είναι ότι όλο και περισσότεροι «παίκτες», οι θεσμοί και οι χώρες του Eurogroup, προσανατολίζονται σε μια ευνοϊκή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κεντροαριστερά: Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασαν στον δεύτερο γύρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμηχανία και έκπληξη στο Μαξίμου: Τώρα λένε ότι ψήφισαν νεοδημοκράτες στις εκλογές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Lidl: Οι βλέψεις για την πρωτιά και ο παράγοντας Σκλαβενίτης



    ΣΧΟΛΙΑ