• Business

    Κατατίθεται ο προϋπολογισμός: Δείτε τους νέους φόρους και τις περικοπές του 2018

    • NewsRoom
    φόροι


    Πριν προλάβουν καλά καλά να χαρούν τα νοικοκυριά το κοινωνικό μέρισμα (δώρο της κυβέρνησης για τα Χριστούγεννα) έρχεται ο προϋπολογισμός του 2018 όχι μόνο για να τους το πάρει πίσω αλλά και για να τους ζητήσει να πληρώσουν περισσότερα. Σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση και τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, που συνοδεύεται ολόφρεσκα μέτρα λιτότητας, ύψους από 813 εκατ. ευρώ.

    Οι πρόσθετοι φόροι έχουν ήδη ψηφιστεί και θα τεθούν σε ισχύ μετά την 1η Ιανουαρίου, ενώ αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων, χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς και συνταξιούχους.

    Από το νέο έτος τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά είναι:

    • Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες
    • Περικοπή 50% για το επίδομα θέρμανσης
    • Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% μισθωτών και συνταξιούχων
    • Φόροι σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και AirBNB. Το ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογηθεί το 2018 με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
    • Κατάργηση επιδομάτων για δικαιούχους του Κοινωνικού
    • Εισοδήματος Αλληλεγγύης
    • Αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες
    • Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% σε 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος
    • Μειωμένο κατά 50% θα είναι και το επίδομα θέρμανσης ή κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%.

    Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στο ΕΚΑΣ, το οποίο άρχισε να «ξηλώνεται» το 2016 και θα καταργηθεί πλήρως στο τέλος του 2019. Μόνο για το 2018 η σχετική δαπάνη θα «ψαλιδιστεί» περαιτέρω κατά 240 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η μετρολογία θα συνοδευτεί και τις επόμενες μέρες με προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει -όπως όλη μέρα εχθές- ότι το Κοινωνικό μέρισμα προήλθε από «υπεραπόδοση» της ελληνικής Οικονομίας και όχι από υπερβάλλουσα λιτότητα που επεβλήθη.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός μίλησε ξανά για «ανάπτυξη κοντά στο 2%» αν και το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού θα αναγράφει 1,6% αντί 1,8% που έλεγε προ μηνός το προσχέδιο – κι ενώ την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση επέλεξε να μην εμφανίσει από τώρα και ακόμα χαμηλότερη εκτίμηση για Ανάπτυξη μόλις 1,4% του ΑΕΠ εφέτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βουλή-κοινωνικό μέρισμα: Οι καταστροφές στην Αττική στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινωνικό μέρισμα: Πού θα υποβάλετε την αίτηση και πόσα χρήματα θα λάβετε



    ΣΧΟΛΙΑ