• Business

    Volkswagen: Πέντε βήματα για να λάβετε αποζημίωση για το σκάνδαλο ρύπων

    • NewsRoom
    vw


    Πρόσφατα δύο ιδιοκτήτες αυτοκινήτων του ομίλου VW κέρδισαν δικαστικά αποζημιώσεις 11.000 και 5.500 ευρώ αντίστοιχα για το παράνομο λογισμικό που έφεραν τα οχήματά τους το οποίο παραποιούσε τις εκπομπές ρύπων με αποτέλεσμα τα οχήματά τους να μην πληρούν τις προδιαγραφές που βεβαίωνε ο κατασκευαστής.

    Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 20.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων του VW group (VW, Audi, Seat, Skoda, Porsche) στα οποία υπήρχε το παράνομο λογισμικό και εφόσον υπάρχει προηγούμενο δεδικασμένο μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

    Ο δικηγόρος Σωκράτης Παπαχατζής, από το ομώνυμο δικηγορικό γραφείο, μιλώντας στο mononews.gr τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η άσκηση αγωγής κατά της μητρικής εταιρείας καθώς και κατά των εταιρειών αντιπροσώπευσης και διανομής των εμπλεκομένων αυτοκινήτων, αποτελεί μονόδρομο για την πλήρη και οριστική δικαίωση του συνόλου των ζημιωθέντων της Volkswagen.

    H άσκηση αγωγής κατά της μητρικής εταιρείας καθώς και κατά των εταιρειών αντιπροσώπευσης και διανομής των εμπλεκομένων αυτοκινήτων, αποτελεί μονόδρομο για την πλήρη και οριστική δικαίωση του συνόλου των ζημιωθέντων της Volkswagen.

    Οι δικονομικές δυνατότητες που διαθέτει κάθε κάτοχος αυτοκινήτου του Ομίλου Volkswagen με παράνομο λογισμικό είναι οι κατωτέρω:
    • Να απαιτήσει διόρθωση ή αντικατάσταση του αυτοκινήτου του,
    • Να ζητήσει την μείωση του τιμήματος που κατέβαλε για την αγορά του αυτοκινήτου,
    • Να υπαναχωρήσει από την επίδικη σύμβαση πώλησης, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται την απόσβεση των όποιων υποχρεώσεων των μερών που δεν έχουν ως τότε εκπληρωθεί (π.χ. αν αγόρασε το αυτοκίνητο με δόσεις και ακόμα το εξοφλεί).
    • Να αξιώσει αποζημίωση καθώς και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

    Κάθε κάτοχος αυτοκινήτου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο της Volkswagen θα πρέπει να προσκομίσει στο δικηγορικό γραφείο:
    1) Το τιμολόγιο αγοράς του αυτοκινήτου από την εκάστοτε επίσημη αντιπροσωπεία ή την εταιρεία διανομής του Ομίλου Volkswagen.
    2) Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
    3) Αντίγραφο των τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δυο τελευταίων ετών.
    4) Την αρχική επιστολή γνωστοποίησης του σκανδάλου που έλαβε κάθε κάτοχος εμπλεκόμενου αυτοκινήτου από την εταιρεία διανομής του Ομίλου Volkswagen.
    5) Την επιστολή πρόσκλησης για αποκατάσταση του παράνομου λογισμικού που έλαβε κάθε κάτοχος εμπλεκόμενου αυτοκινήτου από την εταιρεία διανομής του Ομίλου Volkswagen».

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η αναγκαιότητα προσφυγής στην δικαιοσύνη για το σύνολο των κατόχων των εμπλεκομένων αυτοκίνητων της VW στην Ελλάδα ενισχύεται αφενός από την πλήρη αποδοχή των τεράστιων ευθυνών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και αφετέρου από το γεγονός ότι τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν ήδη καταλήξει και επικυρώσει, με σχετική απόφαση τους, την πρώτη συμβιβαστική διαδικασία μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και χιλιάδων κατόχων αυτοκινήτων της VW στις ΗΠΑ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί και χιλιάδες κάτοχοι παρόμοιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανατροπή: Από «κόσκινο» τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ-Ποια έγγραφα θα ζητούν οι Αρχές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόφαση σταθμός: Αποζημίωση 16.250 ευρώ σε Έλληνες κατόχους POLO για το σκάνδαλο της Volkswagen

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: Αυτά είναι τα 131 ακίνητα, που βγάζει σε πλειστηριασμό, από 29.000 ευρώ (λίστα)



    ΣΧΟΛΙΑ