• Business

    Το «αγκάθι» των ιδιωτικοποιήσεων για την τρίτη αξιολόγηση-Τι ζητούν οι δανειστές

    επιστολή τσακαλώτου


    Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας, όπου μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια, τους πλειστηριασμούς και την εκκαθάριση των οφειλών προς ιδιώτες, αποτελούν τα βασικά «αγκάθια» στις συζητήσεις που θα έχει, από τα μέσα του Οκτώβρη, η κυβέρνηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων από ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για την τρίτη αξιολόγηση.

    Την αρνητική εικόνα που έχουν για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, επιβεβαίωσαν τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις τους οι δανειστές με αφορμή το Ελληνικό και τις εμπλοκές με το δασικό και το αρχαιολογικό πρόβλημα. «Το Ελληνικό σέρνεται και σέρνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του Euro Working Group.

    Χαρακτηριστικό της δυσπραγίας που επικρατεί στον χώρο των επενδύσεων αποτελούν τα στοιχεία ότι στην τριετία 2016 – 2018, έχουν εισπραχθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις μόλις 2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 6 δισ. ευρώ. Η άντληση κεφαλαίων από τις ιδιωτικοποιήσεις επηρεάζει την πορεία του χρέους, τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από τους θεσμούς, αλλά και την χάραξη του δρόμου εξόδου από τα μνημόνια. Υπενθυμίζεται ότι στα έγγραφα της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο (Compliance Report) ως ενδιάμεσος στόχος των 5,7 δισ. ευρώ καταγράφεται η εισροή έως το τέλος του έτους 4,1 δισ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

    Για την επίτευξη του στόχου θα πρέπει στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί ένα ακόμη κύμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και από το Υπερταμείο στο οποίο έχει συμφωνηθεί να μεταφερθούν 18 ΔΕΚΟ και κρατικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένεται να δημιουργηθούν για την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΗ.

    Αιχμηρός σε βάρος της κυβέρνησης για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων ήταν πρόσφατα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. «Απαιτείται η αποφασιστική και οριστική άρση των εμποδίων που ανακύπτουν από διάφορα μικρά ή μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες, που επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα και δυσχεραίνουν την υλοποίηση επενδύσεων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη εγκριθεί» τόνισε χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» το μπάχαλο με το Ελληνικό.

    Με την άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, θα μπουν στο μικροσκόπιο τα 95 προαπαιτούμενα μέτρα της 3ης αξιολόγησης. Το μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση είναι να τα ολοκληρώσει έως το τέλος του 2018, ενώ έως το τέλος του τρίτου μνημονίου απομένουν να εφαρμοστούν συνολικά 105 προαπαιτούμενα.

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με επίσημες δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών, διαβεβαιώνει ότι θα «κλείσει» εντός του 2017 την 3η αξιολόγηση, προκειμένου έγκαιρα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και το τι ακριβώς θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018 και τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

    Κανείς πάντως δεν είναι σε θέση να αποκλείσει πρόσθετα μέτρα και για το 2018, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ δηλαδή ποσό που προσεγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνει το λαό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυλιόμενες Δημοσκοπήσεις: Ποια είναι τα νέα δεδομένα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Φραγκιαδάκης: Γιατί το αφεντικό της Εθνικής συνάντησε τον επικεφαλής της EXIN

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά: Γιατί θα πληρώσουμε ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα το χειμώνα



    ΣΧΟΛΙΑ