• Business

    Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη αξιολόγηση-Οι δυσκολίες με την επιστροφή των δανειστών 

    Politico


    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη αξιολόγηση με το οικονομικό επιτελείο να τρέχει προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για την ενημέρωση της τεχνικής αντιπροσωπείας για την πορεία υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων που δεσμεύουν την χώρα μέχρι το τέλος του έτους. Το επόμενο διήμερο πρόκειται να αφιχθούν στην Αθήνα  τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και την επόμενη Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο την Δευτέρα το πρωί 23 Οκτωβρίου οι επικεφαλής.

    Το χρονοδιάγραμμα είναι για άλλη μια φορά ασφυκτικό καθώς κυβέρνηση, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θέλουν γρήγορη αξιολόγηση ως το τέλος του έτους ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2018. Το Φεβρουάριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αξιολογήσει εκ νέου τη στάση του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα (stand by arrangement) και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους για λύσεις στο θέμα του χρέους.

    Στην τρίτη αξιολόγηση καταγράφονται ήδη καθυστερήσεις στην υλοποίηση προαπαιτούμενων ενώ υπάρχει αγωνία για νέες απαιτήσεις που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία παρά το γεγονός ότι τόσο η ίδια η Λαγκάρντ όσο και ο Τόμσεν τόνισαν πως το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα.

    Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται τα προνομοθετημένα μέτρα για τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, όπως επίσης, η προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων έως τον Δεκέμβριο του 2017, καθώς και η εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018.

    Μεταξύ των παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, οι νέες αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με το 50% των μελών των σωματείων, πλήρης ανατροπή του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν ακόμη κλειστά.

    Στον τομέα της Υγείας, καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός έως τον Δεκέμβριο του 2017 και αναθεωρείται το πλαίσιο ελέγχου των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

    Επίσης, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας για τους δασκάλους και τους καθηγητές, αλλάζουν οι όροι χορήγησης των αναπηρικών και των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς και την επιλογή προϊσταμένων.

    Ακόμη, εντός του Ιουλίου θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το θέμα με τις χρεώσεις της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

    Συνολικά ο κατάλογος περιλαμβάνει 113 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 95 θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2017 στο πλαίσιο της 3ης και της 4ης αξιολόγησης.

    «Αγκάθια» στην αξιολόγηση παραμένουν τα θέματα των περικοπών κοινωνικών επιδομάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις, ενδεχομένως στην αξιολόγηση στο δημόσιο και τα εργασιακά.

    Την ίδια ώρα στη συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ διαπιστώθηκε σύγκληση απόψεων για το ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να επανέλθει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην ημερήσια διάταξη.

    «Ήταν θετικό το κλίμα. Συμφωνήσαμε να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου για να βάλουμε επιτακτικά το θέμα του χρέους στην ημερήσια διάταξη. Θα κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση εγκαίρως. Πιστεύουμε ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αν και ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει την στήριξη του Ταμείου για το χρέος, έσπευσε να διευκρινίσει πως ενδεχόμενη απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα -λόγω μιας πιθανόν αρνητικής έκθεσης βιωσιμότητας για το χρέος-, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία εξόδου της χώρας προς τις αγορές.

    «Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ακόμη και αν το ΔΝΤ παραμείνει εκτός του προγράμματος. Ωστόσο, έχουμε κοινό στόχο μια γρήγορη απόφαση για το ελληνικό χρέος», ανέφερε ο αξιωματούχος.

    Σε σχέση με το πότε μπορεί να γίνει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο αξιωματούχος υπογράμμισε πως η πρώτη αξιολόγηση του ΔΝΤ στη βάση του «επί της αρχής» προγράμματος με την Ελλάδα θα γίνει το Φεβρουάριου και πως η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης μπορεί να γίνει τότε. «Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές», ανέφερε.

    Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση κάνει σχέδια νέας εξόδου στις αγορές. Τηλεγράφημα του Reuters, ανέφερε ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει τον Νοέμβριο σε μια ανταλλαγή 20 μικρών ομολόγων ονομαστικής αξίας 32 δισ. ευρώ με τέσσερα νέα ομόλογα, προκειμένου να βελτιώσει την καμπύλη επιτοκίων του υπό διαπραγμάτευση χρέους και να αυξήσει την εμπορευσιμότητα. Τραπεζικό στέλεχος ανέφερε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι «οι ελληνικές αρχές θέλουν να το κάνουν στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ: Οι ευκαιρίες της Αθήνας και οι μπίζνες με τον έμπειρο Αμερικανό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάλεσμα Τσίπρα σε Χόλιγουντ για επενδύσεις στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλέξης Τσίπρας: Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε



    ΣΧΟΛΙΑ