• Business

    Παρασκήνιο για την αξιολόγηση: Γιατί ο Σταθάκης πρέπει να πείσει τους βουλευτές Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ


    Χρέη… μασέρ αναλαμβάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που την Τρίτη θα συναντήσει στο γραφείο του στο υπουργείο τους πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους νομούς της δυτικής Μακεδονίας (Μ. Δημητριάδης, Ι. Θεοφύλακτος, Θ. Μουμουλίδης, Γ. Ντζιμάνης, Κ. Σέλτσας), σε μία συνάντηση που θα έχει ένα και μόνο θέμα συζήτησης: την ενδεχόμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

    Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της: καμία πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Όμως γνωρίζουμε καλά πώς οι “κόκκινες γραμμές” της εκάστοτε κυβέρνησης μπορούν να… ξεθωριάσουν, και με φόντο τις ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών προς την κατεύθυνση αυτή, στο Μαξίμου προσπαθούν να “ζυγίσουν” τη στάση τους και να δουν αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε τελικά να γίνει, ως “θυσία” για να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση.

    Τι σημαίνει “πώληση μονάδων της ΔΕΗ”; Σημαίνει πως λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τόσο παλιά (όπως τα Αμύνταιο 1 και 2, που αποσύρονται σε δύο χρόνια) όσο και νέα, σύγχρονα εργοστάσια, θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης, και ως εκ τούτου προκαλεί… αλλεργία σε πολλούς βουλευτές του. Και ειδικά στους προερχόμενους από τη δυτική Μακεδονία βουλευτές, καθώς στους νομούς τους βρίσκονται οι μονάδες της ΔΕΗ που πιθανότατα θα βγουν στο “σφυρί”.

    Αν και δε γνωρίζουμε τι θα πει ο Γιώργος Σταθάκης στους πέντε βουλευτές, μπορούμε να πούμε με μια κάποια βεβαιότητα ότι θα αναφερθεί στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για πώληση μονάδων, οι οποίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα την αξιολόγηση και άρα να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τη χώρα – και μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, η πώληση των συγκεκριμένων μονάδων είναι ένα σχετικά μικρό τίμημα, όσο οδυνηρό κι αν είναι για τους βουλευτές των νομών στους οποίους αυτές βρίσκονται.

    Όσο για το τι θα απαντήσουν οι βουλευτές, και αυτό είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Η λογική λέει ότι θα αντιδράσουν, θα προβληματιστούν, και τελικά θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα δύσκολο δίλημμα: να έρθουν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και να διακινδυνεύσουν ακόμα και την κατάρρευση της ίδιας της κυβέρνησης; Ή να έρθουν σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες, που ήδη στο άκουσμα των σεναρίων για πώληση μονάδων της ΔΕΗ βρίσκονται επί ποδός πολέμου και ετοιμάζονται για μαζικές αντιδράσεις;

    Πάντως, αν αυτό σημαίνει κάτι, ο προκάτοχος του Γιώργου Σταθάκη, Πάνος Σκουρλέτης, πήρε σαφή θέση σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, καλώντας την κυβέρνηση “να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ” και σχολιάζοντας μεταξύ άλλων: “Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ; Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ’ ό,τι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων”.

    Θα ακούσουν τον Πάνο Σκουρλέτη οι βουλευτές, ή θα πιάσει τόπο το… μασάζ του Γιώργου Σταθάκη; Ίδωμεν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα έκκληση Στουρνάρα: Να τελειώσουμε με την αξιολόγηση – Δεν αποκλείεται να έχουμε ύφεση όλο το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EuroWorking Group στις 30 Μαρτίου, Eurogroup στις 7 Απριλίου, αλλά συμφωνία πότε;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο φωτιά Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ: Η κυβέρνηση να αντιταχθεί στον κανιβαλισμό



    ΣΧΟΛΙΑ