• Business

    Ξένα Funds: Σε ανοιχτή γραμμή με τις τράπεζες για τις μικρομεσαίες

    FUNDS


    Εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα βλέμματα των ξένων funds αλλά και των εταιρειών που ασχολούνται με αναδιαρθρώσεις δανείων κεντρίζουν και οι μικρομεσαίες εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη σχετικές επαφές με αρκετές τράπεζες που θέλουν να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», προκειμένου να πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

    Οι κλάδοι του τουρισμού, των τροφίμων και των εξαγωγών βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς συγκεντρώνουν τις περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι αποκλείονται οι άλλοι κλάδοι.

    «Οι μικρομεσαίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και δεν πρέπει να υποτιμούνται. Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία», σημειώνουν άνθρωποι που παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση των κόκκινων δανείων.

    Όπως και στους μεγάλους ομίλους, έτσι και εδώ η συγκέντρωση δυνάμεων θεωρείται κλειδί. Οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν είναι απαραίτητες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν στη μάχη του ανταγωνισμού.

    Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα, καθώς ακόμη και όσοι μέχρι σήμερα «αντιστέκονταν» έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο μόνοι τους.

    «Είναι πράγματι δύσκολο για κάποιον που έχει δημιουργήσει από το μηδέν μια εταιρεία να την αποχωριστεί, και να αποδεχτεί ότι απέτυχε να ξεπεράσει το εμπόδιο της κρίσης… όσο οδυνηρό και να είναι, δεν παύει να είναι μια πραγματικότητα», υπογραμμίζουν κύκλοι των ξένων funds.

    Το ίδιο, προσθέτουν, ισχύει και στην περίπτωση των τραπεζών, οι οποίες καθυστέρησαν να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια», με την ελπίδα ότι η οικονομία θα βελτιωθεί και θα μπορέσουν να πουλήσουν σε μεγαλύτερη αξία. Λένε ωστόσο ότι είναι θετικό πως πλέον εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν δυναμικά και να πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

    Από την άλλη πλευρά, δεν κρύβουν πως οι στόχοι είναι αρκετά φιλόδοξοι και δύσκολα θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κύκλοι των ξένων funds επισημαίνουν πως δεν πρέπει να δαιμονοποιείται μια τέτοια προοπτική καθώς όπως λένε μπορεί να είναι διαχειρίσιμη.

    Θεωρούν μάλιστα πως οι όποιες ανάγκες προκύψουν από τα stress test που θα γίνουν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 μπορούν να καλυφθούν από τους ιδιώτες επενδυτές, και αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιλεγεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurobank: Ουραγός στην αποταμίευση η Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κόκκινα δάνεια»: Διαφορετική λύση για κάθε τράπεζα εξετάζει η ΕΚΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τινάζονται στον αέρα τα stress test, «σκουπίδια» οι εγγυήσεις στις τράπεζες για τα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ