• Business

    Τρία πράγματα περί χρημάτων που θα έπρεπε να μαθαίνουμε στο σχολείο

    αγορές

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Φανταστείτε ότι αυτά που γνωρίζετε τώρα, τα ξέρατε ήδη από το Γυμνάσιο ή το Λύκειο. Πόσο καλύτερα θα ήταν; Όταν ήμασταν στο σχολείο, ακόμη και σε προχωρημένες τάξεις, δεν ξέραμε τίποτα για χρήματα, προϋπολογισμούς ή επενδύσεις.

    Ενώ μερικά σχολεία προσφέρουν κάποια “οικονομικά” μαθήματα, εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να μεταδώσουν μια βασική χρηματοοικονομική εκπαίδευση που, θα λέγαμε πως, είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη και οικονομικά σταθερή ζωή εκτός σχολείου.

    Μια ματιά σε μερικά από τα βασικά πράγματα που θα θέλαμε να έχουμε μάθει στο Λύκειο και που καλό θα ήταν να διδάσκονται σήμερα:

    1. Πώς λειτουργούν οι κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές)
    Δεδομένου ότι μπορείτε κανονικά να πάρετε τη δική σας πιστωτική κάρτα σε ηλικία περίπου 18 ετών, φαίνεται ότι η κοινή λογική είναι να διδάσκονται οι μαθητές τη λειτουργία τους και πώς χρησιμοποιούνται. Πολλοί είναι οι νέοι που δεν έχουν καλή κατανόηση του πώς μπορεί να τους χρησιμεύσει μια κάρτα ή τα πράγματα που πρέπει να αποφύγουν για να έχουν μια ισορροπία και να μην κάνουν οικονομικά λάθη.

     

    2. Βασικά στοιχεία προϋπολογισμού
    Ο προϋπολογισμός είναι μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες που μπορεί κανείς να μάθει, αλλά θα ακούσετε ελάχιστα -έως τίποτα- για αυτό, ενώ είστε στο σχολείο. Οι μαθητές καλό θα ήταν να μάθουν πώς να σχεδιάσουν έναν τρόπο ζωής που πραγματικά συμβαδίζει με το εισόδημα που κερδίζουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γνώσεις για το πώς να προγραμματίζετε και να πληρώνετε λογαριασμούς όπως ενοίκια, υπηρεσίες, ασφάλειες και, παράλληλα, να βεβαιώνεστε ότι υπάρχουν χρήματα για φαγητό, εξοικονόμηση κλπ.

    3. Επενδύσεις
    Ακόμη και οι ενήλικες δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για το χρηματιστήριο ή για τις επενδύσεις γενικά. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους να ξεκινήσουν τη ζωή τους με μια βασική κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των επενδύσεων. Θα ήταν, ίσως, χρήσιμο να καταλάβουν τι είναι η χρηματιστηριακή αγορά και πώς οι επενδυτές κάνουν (αλλά και χάνουν) χρήματα. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ασφαλών επενδύσεων και επενδύσεων σε απάτες, καθώς αυτό μπορεί να τους προστατεύσει από ολέθρια λάθη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στα παιδιά σας για τα χρήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα tips για να γίνετε πλούσιοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέντε γρήγορα μαθήματα για τα οικονομικά σας

     



    ΣΧΟΛΙΑ