• Business

    “Κόκκινα δάνεια”: Γιατί οι τράπεζες χρειάζονται τα funds

    FUNDS


    Για τους περισσότερους είναι κοράκια που “μύρισαν” αίμα και έσπευσαν. Ήρθαν, όπως λένε, να πάρουν τις περιουσίες έναντι πινακίου φακής, εκμεταλλευόμενες την κατάσταση.

    Για άλλους είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπισθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που μαστίζει σήμερα την ελληνική οικονομία και να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο…

    Όποια και αν είναι η άποψη του καθενός για τα ξένα funds που ασχολούνται με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται την βοήθειά τους…

    Μάλιστα, σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος υπάρχουν τρεις βασικοί λογοι που είναι απαραίτητη η συμμετοχή των εξειδικευμένων funds στην επίλυση κυρίως των επιχειρηματικών NPL’s.

    • Πρώτον, για την χρηματοδότηση που μπορούν να προσφέρουν στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις τράπεζες που έχουν δυσκολίες. Η παροχή φρέσκου χρήματος είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της επιχείρισης που θα υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης, διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί ξανά σε δύσκολη θέση.

    • Δεύτερον, γιατί υπάρχουν μετοχοποιήσεις χρεών που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν οι τράπεζες για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η αδυναμία διαχείρισης.

    • Τρίτον, γιατί σε αντίθεση με τις τράπεζες μπορεί να παίξουν τον ρόλο του “aggregator”. Δηλαδή, αυτού που θα αναλάβει την ευθύνη να δημιουργήσει μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα που θα είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Τα funds έχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να εντοπίσουν και να συγκεντρώσουν κάτω από μια κοινή ομπρέλα παρεμφερής εταιρείες, και να φτιάξουν πιο δυνατά και υγιή σχήματα, ικανά να πρωταγωνιστήσουν εντός και εκτός των ελληνικών τειχών.

    Τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο mononews.gr εκτιμούν ότι η τακτοποίηση των κόκκινων δανείων θα προχωρήσει βάση σχεδίου, παράλληλα με την συμβολή των ξένων funds και δηλώνουν πεπεισμένες ότι θα πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν κατά 38% ή κατά 40 δισ. ευρώ τα επισφαλή δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους έως το τέλος του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σ. Παπασπύρου (Πειραιώς) για κόκκινα δάνεια: «Στόχος να πουλήσουμε σε καλύτερες συνθήκες»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πιο συγκλονιστική αφήγηση: Ήταν να πάω στο εξωτερικό για δουλειά και δεν πήγα. Θα τα πλήρωνα όλα σε φόρους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurogroup: Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση – Το παρασκήνιο της επίσκεψης Λε Μερ



    ΣΧΟΛΙΑ