• Business

    Δραματικές εξελίξεις! Ενισχύονται με έκτακτη ρευστότητα από τον ELA οι ελληνικές τράπεζες


    Δραματικές είναι οι εξελίξεις, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς η επιμονή της κυβέρνησης να μην κλείσει την αξιολόγηση, οδηγεί τους Έλληνες πολίτες να αποσύρουν από τις τράπεζες τα μετρητά που έχουν στους λογαριασμούς τους. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το Mononews.gr, πριν από λίγες ημέρες σε κάποιες τράπεζες εξαντλήθηκε το δικαίωμα των καταθετών να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό έως τις 31 Μαρτίου.

    Με αυτά τα δεδομένα, η ΤτΕ αποφάσισε να ζητήσει νέα αύξηση του ανώτατου ορίου της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατ. ευρώ.

    Το όριο διαμορφώνεται στα 46,6 δισ. ευρώ έναντι 46,2 δισ. ευρώ που ήταν στις 8 Μαρτίου. Ήδη στο τέλος Φεβρουαρίου αυξήθηκε η χρήση του  ELA στα 43,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδας, καταγράφοντας άνοδο στη χρήση του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ, από τα 42,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου.

    Τόσο η αύξηση της χρήσης, έστω κατά 300 εκατ. ευρώ, όσο και η αύξηση σήμερα του του ορίου που έχει ο ELAσυναρτώνται με την εικόνα της καταθετικής βάσης που έχει υποχωρήσει κατά 3,5 δις.ευρώ από την αρχή του έτους.

    Η ανακοπή πάντως της καθοδικής πορείας του ΕLA επιβεβαιώνει με τον πιο πειστικό τρόπο την πίεση που ασκεί η αβεβαιότητα στον τραπεζικό κλάδο. Η έκτακτη ρευστότητα είχε υποχωρήσει κατά 43,4 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2015, εκ των οποίων τα 21,8 δισ. ευρώ από την επαναφορά του waiver πριν από εννέα μήνες. Η πορεία αυτή «φρέναρε», καθώς από την αρχή του έτους οι τράπεζες καταγράφουν μείωση των καταθέσεων, η οποία κινείται πλέον στο επίπεδο των 3,5 δισ. ευρώ.

    Οι συνθήκες αβεβαιότητας εντείνονται όσο μετατίθεται χρονικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να αναστραφεί η τάση των «δειλών» εισροών που είχε το σύστημα το 2016, ροκανίζοντας την αύξηση των 4 δισ. ευρώ που πέτυχε με δυσκολία στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

    Τα capital controls «κρατάνε» ενδεχόμενες μεγάλες εκροές, αλλά το κλίμα που καταγράφεται προκαλεί ανησυχία, αφού ανατρέπεται η όποια σταθερότητα πέτυχαν με πολύ κόπο οι τράπεζες και σε κάθε περίπτωση το νέο χρήμα δεν παραμένει στο σύστημα.

    Τους τελευταίους 17 μήνες καταγράφηκε μείωση της εξάρτησης από τον ΕLA της τάξης των 44 δισ. ευρώ, με καταλύτη την επαναφορά του waiver, και η προσδοκία των τραπεζών ήταν ότι η ένταξη στο QE θα την περιόριζε σημαντικά.

    Τι έγραφε το mononews.gr στις 19 Μαρτίου:

    Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης εντείνουν την ανησυχία ανάμεσα στους καταθέτες και δίνουν άλλο ένα «κτύπημα» στις τράπεζες, οι οποίες  είδαν από τις 15 του Μάρτη να εξαντλούνται τα όρια για τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Η νέα πίεση ρευστότητας συνδέεται με τις αυξημένες εκροές καταθέσεων του τελευταίου διαστήματος. Επιχειρηματίες που θέλησαν τις προηγούμενες μέρες να εμβάσουν κεφάλαια στο εξωτερικό, όμως, πληροφορήθηκαν με μήνυμα ότι δεν μπορούσαν να στείλουν το έμβασμα μέχρι το τέλος του μήνα δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου.

    Το ίδιο όμως ισχύει και για τους ιδιώτες που προσπάθησαν να στείλουν 1.000 ευρώ στο εξωτερικό -π.χ για να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους.

    Οι πιέσεις στη ρευστότητα είναι ιδιαίτερα έντονες -παρότι υπάρχουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων- με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα όρια  των τραπεζών για τα εμβάσματα εξωτερικού να εξαντλούνται πολύ γρήγορα.

    Σημειώνουμε ότι τα εν λόγω όρια είναι διαφορετικά για κάθε τράπεζα.

    Προσδιορίζονται ανά μήνα  με βάση έναν αλγόριθμο, που λαμβάνει υπόψη του διάφορες παραμέτρους όπως είναι τα υπόλοιπα των καταθέσεων της κάθε τράπεζας, η εξάρτιση της από τον ELA, το πλήθος της επιχειρηματικής πελατείας που συναλλάσσεται με τράπεζες του εξωτερικού κλπ.

    Από την περασμένη βδομάδα λοιπόν (Πέμπτη),  πελάτες τραπεζών που θέλησαν να στείλουν μέσω του internet banking, χρήματα στο εξωτερικό, ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στη συναλλαγή.

    Αυτού του είδους οι  πιέσεις ξεκίνησαν από τον  Φεβρουάριο, ενώ μέχρι και τον Ιανουάριο φέτος τα ποσά που προορίζονταν για εμβάσματα εξαντλούνταν δύο με τρεις μέρες πριν το τέλος κάθε μήνα.

    Τραπεζικές πηγές αποδίδουν την αυξημένη κίνηση  στις αποστολές εμβασμάτων προς το εξωτερικό, στις καθυστερήσεις σχετικά με το κλείσιμο της  αξιολόγησης, «οι  καθυστερήσεις   εντείνουν την  ανασφάλεια και επιδεινώνουν την κατάσταση», λένε χαρακτηριστικά.

    Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το «φρέσκο χρήμα» (το οποίο είναι ελεύθερο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων) που έφεραν επιχειρηματίες και ιδιώτες το περασμένο καλοκαίρι στις ελληνικές τράπεζες, τώρα  εμβάζουν και πάλι τα ποσά αυτά στους λογαριασμούς τους που διατηρούν στο εξωτερικό.

    Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την περασμένη βδομάδα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πραγματοποίησε  συνάντηση στη Φρανκφούρτη με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάντζιο για θέματα ρευστότητας.

    Υπενθυμίζουμε ότι αυξημένες είναι από την αρχή του χρόνου οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζουν τα 4 δισ ευρώ.

    Ενώ αύξηση κατά 300 εκατ ευρώ είχαμε και στο όριο έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών από τον ELA τον περασμένο μήνα (η προηγούμενη αύξηση είχε συντελεσθεί τον Απρίλιο του 2016 στο πλαίσιο της τότε αξιολόγησης).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δραματικές εξελίξεις: Οι Ελληνικές τράπεζες σταμάτησαν (έως 31 Μαρτίου) τα εμβάσματα στο εξωτερικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μειωμένος ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eλληνικές τράπεζες: Γιατί ανησυχούν οι ξένοι. Τι λένε στους Έλληνες τραπεζίτες



    ΣΧΟΛΙΑ