• Business

    Το δίλημμα Ντράγκι: QE ή tapering???

    • NewsRoom
    Ντράγκι

    Mario Draghi, πρώην Πρόεδρος ΕΚΤ


    Τo τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, του περιβόητου QE, αρχίζει να εξετάζει ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ άνοιξε τη συζήτηση για τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, καθώς στο διοικητικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν διάφορα σενάρια για τη μείωση των αγορών ομολόγων και την επιστροφή στην κανονικότητα. Βλέποντας την οικονομία να ανακάμπτει, η γερμανική πλευρά έχει επανειλημμένα ασκήσει δριμεία κριτική στον Ντάγκι, ζητώντας σε κάθε ευκαιρία την εκκίνηση του tapering, της αντιστροφής δηλαδή της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Όμως η άνοδος του ευρώ κοντά στα 1,20 δολάρια περιπλέκει τα πράγματα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφάσιζε τον Οκτώβριο για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθούσε με πρώτο «σταθμό» τη σταδιακή απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης και τελικό προορισμό την αύξηση των επιτοκίων. Μετά την σημαντική ενίσχυση του ευρώ, ωστόσο, τα πλάνα δείχνουν να αλλάζουν, αφού η περαιτέρω άνοδος του κοινού νομίσματος θα έπληττε την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία οδεύει στην ταχύτερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία μειώνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και η εμπιστοσύνη πλησιάζει σε προ κρίσης επίπεδα.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα μηδενίσει τις αγορές ομολόγων μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, άρα οποιαδήποτε αναφορά σε μεγαλύτερη περίοδο απόσυρσης θα ήταν ένδειξη πιο ήπιας αντιστροφής της πολιτικής. Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η ΕΚΤ θα μπορούσε, επίσης, να κάνει το «forward guidance», ήτοι τις αναφορές στις μελλοντικές της ενέργειες, αναφέροντας ενδεχομένως ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν έως το 2019. Οι αναλυτές της Capital Economics, ωστόσο, αμφιβάλλουν ότι ο Ντράγκι θα επιλέξει έναν από τους δύο αυτούς δρόμους στη αυριανή συνέντευξη τύπου, που θα ακολουθήσει την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ, γεγονός που σημαίνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το ευρώ να δεχτεί νέα ενίσχυση.



    ΣΧΟΛΙΑ