• Business

    Τι θα γίνει με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για όσους πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης

    • NewsRoom


    Κενό υπάρχει σε ότι αφορά την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για όσους από το 2015 και μετά πληρώθηκαν με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλος κτήσης).

    Στο νόμο Κατρούγκαλου και στις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας, αναφέρεται ότι θα πρέπει να καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά βάσει του άρθρου 39 δηλαδή αντίστοιχη με αυτήν που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος και για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

    Ωστόσο, έκτοτε δημιουργήθηκε κλίμα σύγχυσης, καθώς υπονοήθηκε ότι όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών, δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο και δεν θα υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ).

    Σημειώνεται ότι έτσι όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης για κάποιες περιστασιακές και χωρίς μόνιμο χαρακτήρα εργασίες, απαλλάσσονται από την καταβολή εισφορών, ύψους τουλάχιστον 26,95%.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν άνεργοι ή και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και αποκτούν μία φορά εισόδημα μέσω τίτλου κτήσης, για κάποια περιστασιακή υπηρεσία που παρείχαν.

    Στο υπουργείο Εργασίας δηλώνουν πάντως ότι έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα με τις αποδείξεις δαπάνης και ήδη έχει συσταθεί επιτροπή για την κατάρτιση πορίσματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ασφαλιστικά χαράτσια: Τι θα πληρώσετε μέσα στο 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των γιατρών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιες ασφαλιστικές οφειλές εντάσσονται στην εξωδικαστική ρύθμιση



    ΣΧΟΛΙΑ