• Business

    Στην Κίνα ταξιδεύει η ηγεσία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

    • NewsRoom
    χρηματιστήριο


    Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση, τον αντιπρόεδρο της Ε.Κ. Ξενοφώντα Αυλωνίτη, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον αναπληρωτή Επιτελικό Διευθυντή Λειτουργιών του ΧΑ Νίκο Πορφύρη πραγματοποιεί ταξίδι στην Κίνα με σκοπό τη διερεύνηση συνεργασίας.

    Στο επίκεντρο βρίσκεται η πιθανότητα δημιουργίας Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ETF) ελληνικού δείκτη ή ομάδας ελληνικών τίτλων που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Shenzhen. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, τον Απρίλιο του 2016, υπογραφή αντίστοιχου ΜoU μεταξύ των δύο Χρηματιστηρίων και η επικείμενη συνεργασία θα επισφραγίσει τις σχεδιαζόμενες κινήσεις ενώ θα δρομολογήσει τη δημιουργία του παραπάνω ΕΤF. Σε δεύτερο χρόνο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την δημιουργία-διαπραγμάτευση στο ΧΑ Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου που απαρτίζεται από κινεζικούς τίτλους ή στηρίζεται σε κινεζικό δείκτη.

    Πέραν της δημιουργίας κοινών ΕΤFs, η συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο κεφαλαιαγορών περιλαμβάνει την ανάπτυξη πλατφόρμων διαπραγμάτευσης μετοχών και εποπτείας, τη δημιουργία προϊόντων τίτλου σταθερού εισοδήματος αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας για θέματα που άπτονται των συστημάτων διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης.

    Χρονικά, η εξέλιξη αυτή συμπίπτει και με την προωθούμενη από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κίνηση που αφορά στη χρυσή βίζα και μέσω της αγοράς χρηματοπιστωτικών προϊόντων, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για την αγορά ακινήτων και για ελάχιστο ποσό ύψους 250.000 ευρώ. Το αντίστοιχο ελάχιστο κεφάλαιο για τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα είναι βέβαιο πως θα είναι υψηλότερο, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για 300.000 έως 500.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ