• Business

    Προς άμεση ρύθμιση η αγορά του διαδικτυακού στοιχηματισμού. Τα ετήσια έσοδα για το δημόσιο από την αγορά θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ.

    • NewsRoom


    Η μεταβατική ρύθμιση που έδωσε νόμιμη, προσωρινή άδεια λειτουργίας διαδικτυακών παιχνιδιών, σε 24 εταιρείες παρόχους, έχει διαρκέσει ήδη 5 χρόνια και οδεύει προς την οριστική της ρύθμιση με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Οικονομικών. Το μεταβατικό καθεστώς που προβλέφθηκε από τον Ν. 4002/2011, δημιούργησε, την τελευταία πενταετία, σημαντική πηγή εσόδων για το δημόσιο, τα οποία, μόνο για το 2016 ανήλθαν σε 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το 2017 είναι για περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Νεα φορολογία

    Το 2016 ήταν και η πρώτη χρονιά, κατά την οποία εφαρμόστηκε και η νέα, αυξημένη φορολογία στις στοιχηματικές εταιρείες του διαδικτύου, που καταβάλουν το 35% από τα μικτά τους κέρδη, φόρος που αποτελεί τον υψηλότερο στις χώρες της ΕΕ.

    Ο συνολικός τζίρος των 24 εταιρειών που διατηρούν σχετική άδεια λειτουργίας ανήλθε σε 203 εκ. ευρώ, με 4 εταιρείες να κατέχουν μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 95%.

    Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση βρέθηκε η ελληνική Stoiximan (Gabling Malta) καταθέτοντας φόρους ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, με την Bet356 και τα υπόλοιπα sites που λειτουργούν κάτω από την άδεια της B2B να ακολουθούν καταβάλλοντας με τη σειρά τους φόρους ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

    Την τρίτη θέση κατέλαβε το PokerStars (Diamond Link) με φόρους 4 εκ. ευρώ, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται  Sportingbet, Bwin και Vistabet, οι οποίες λειτουργούν κάτω από την άδεια της Sporting Odds καταβάλλοντας φόρους ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

    Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για άμεση ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έχει πλέον δρομολογηθεί, προωθώντας τη διαδικασία μόνιμης αδειοδότησης των παρόχων, η οποία θα οριστικοποιηθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2017.

    Η κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή αποσκοπεί να εξασφαλίσει την συλλογή φόρων από τις αδειοδοτημένες εταιρείες, να αυξήσει τα Δημόσια έσοδα σε αριθμό άνω των 100 εκ. ευρώ ετησίως και να διαφυλάξει τους καταναλωτές από τους κινδύνους, αδειοδοτώντας αποκλειστικά τους αξιόπιστους και υπεύθυνους παρόχους, από τη στιγμή που το ζήτημα αφορά σε έναν ευαίσθητο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ