• Business

    Θέμα ημερών το swap των 20 ομολόγων – Στόχος να ολοκληρωθεί πριν την επιστροφή των Θεσμών

    • NewsRoom


    Στην επικείμενη ανταλλαγή ομολόγων που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα «άνευ προηγουμένου».

    Όπως είχε γράψει και το mononews.gr, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει ομόλογα αξίας 29,7 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου και να διευκολυνθεί η διάθεση νέων ομολόγων στο μέλλον.

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου, το swap, που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του τρέχοντος μηνός, αφορά την ανταλλαγή 20 ομολόγων που είχαν εκδοθεί μετά την αναδιάρθρωση χρέους που είχε γίνει το 2012 με πέντε νέα ομόλογα με σταθερό κουπόνι. Οι ωριμάνσεις των νέων ομολόγων ενδέχεται να είναι ίδιες με εκείνες των υφιστάμενων τίτλων, που κυμαίνονται από το 2023 έως το 2042.

    Σύμφωνα με αναλυτές της Pantelakis Securities, η κίνηση στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας της ελληνικής αγοράς ομολόγων, καθώς και στη διαμόρφωση μιας αξιοπρεπούς καμπύλης αποδόσεων, διευκολύνοντας έτσι την επισροφή της Ελλάδας στις αγορές.

    Όπως επισημαίνει ακόμη το πρακτορείο, το εν λόγω swap είναι ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα ενός νέου προγράμματος στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

    Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνεται επίσης, σχεδιάζει να βγει στην αγορά ομολόγων το 2018 με στόχο να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να λειτουργήσει ως επαρκής προστασία για την εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων, υποστηρίζει κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, το swap αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των Θεσμών, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην τελική ευθεία το swap των ομολόγων – Σχέδια και για νέες εκδόσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Δεύτερο «φλερτ» 32 δισ. ευρώ της Ελλάδας με τις αγορές μέσα στον Νοέμβριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα κόλπα 20.000 στρατηγικών κακοπληρωτών των τραπεζών. «Είναι θηρία» λένε



    ΣΧΟΛΙΑ