• Business

    ΣτΕ: Συνταγματική ή όχι η παράταση παραγραφής των φοροελέγχων;

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα κρίνει τη νομιμότητα των ελέγχων και στις λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού.

    Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί μέσα στους επόμενους 4 μήνες για τη συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα των συνεχών παρατάσεων παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

    Ήδη Τμήμα του ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματική την συνεχής παράταση των φοροελέγχων και σήμερα, στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου (όπου παραπέμφθηκε για οριστική κρίση), οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν πως θα χαθούν πολλά χρήματα από διάφορες υποθέσεις εάν η Ολομέλεια συνταχθεί με την άποψη του Β’ Τμηματος.

    Το θέμα έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή του Δημοσίου για φορολέγχους σε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών. Είχε ελεγχθεί το 2002 και της επιβλήθηκε κύριος φόρος 3.986.826 ευρώ και πρόσθετος φόρος 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης.

    Το 2010, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε το φύλλο ελέγχου φόρου για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Το Β’ Τμήμα έχει παρέπεμψε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για να κριθεί η συνταγματικότητα των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010 ως προς το σκέλος εκείνο που παρέτειναν συνεχώς τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

    Το Β΄ Τμήμα εξέφρασε την άποψη ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και οι συνεχείς παρατάσεις αντίκεινται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

    Ακόμη, στην απόφαση του Β΄ Τμήματος αναφέρεται ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνεται διαδοχικώς ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, λίγο πριν από την λήξη είτε προ της αρχικής παραγραφής είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής. Έτσι, ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής δεν έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής, ενώ διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον βιασμό της 22χρονης στη Δάφνη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Οι επόμενες business του Περιστέρη και της ΓΕΚ Τέρνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θωμάς Λιακουνάκος: Το κύκλωμα του δικηγόρου που ήθελε 150.000 ευρώ για να τον πάει στο Ψυχιατρείο



    ΣΧΟΛΙΑ