• Business

    Ποιοι ωφελούνται από τις «συλλογικότητες» που εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα με χρέη, αλλά και ακίνητη περιουσία πολλών εκατομμυρίων, είναι αυτοί που ωφελούνται από τη δράση των λεγόμενων «συλλογικοτήτων» που εμποδίζουν κάθε Τετάρτη τη διενέργεια πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

    Η λίστα των οφειλετών, που ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιεί κάθε εβδομάδα ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, μακραίνει, καθώς χθες ανακοινώθηκαν τέσσερις νέες περιπτώσεις προγραμματισμένων πλειστηριασμών ακινήτων, που ανήκουν σε εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα με υπέρογκες οφειλές προς τις τράπεζες και το δημόσιο και οι οποίοι ματαιώθηκαν. Μεταξύ αυτών ένα πλοίο υπό ιταλική σημαίαιδιοκτησίας κυπριακής εταιρείας για συνολικές οφειλές 12,3 εκατευρώστις οποίες οφειλές συμπεριλαμβάνονται και απαιτήσεις ναυτεργατών. 

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου τις δύο προηγούμενες εβδομάδες έχει ματαιωθεί 

    • Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για οικόπεδο και κτίριο γραφείωνκαθώς και για κάθετη ιδιοκτησία (τμήμα οικοπέδου χωρίς κτίσμαστον Δήμο Χαλανδρίουιδιοκτησίας ανωνύμου εταιρείας για συνολικές οφειλές 21,1 εκατευρώαπό τις οποίεςτα 9 εκατευρώ ήταν απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

    • Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες στον Δήμο Αθήναςστην περιοχή Ψυρήιδιοκτησίας φυσικού προσώπουγια συνολικές οφειλές 2,5 εκατευρώ.

    • Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για μεζονέτα στη Βούλα Αττικής για χρέη ανωνύμου εταιρείας από συνολικές οφειλές 3,1 εκατευρώ.

    •Πλειστηριασμός για κατοικία στο Δήμο Ψυχικούιδιοκτησίας γόνου οικογένειας βιομηχάνουγια οφειλές άνω του 1,2 εκατευρώ και 

    •Πλειστηριασμός επαγγελματικών ακινήτων στο Ρουφιδιοκτησίας επιχειρηματία για οφειλές άνω των 2 εκατευρώ για τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο.

    Σύμφωνα μάλιστα με την εικόνα που μεταφέρεται από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, το πρόβλημα με τη δράση ομάδων που στόχο έχουν να εμποδίσουν κάθε είδους πλειστηριασμό και όχι μόνο την πρώτη κατοικία κάποιων οφειλετών, είναι οξύ σε συγκεκριμένες περιοχές όπως π.χ. η Κρήτη, η Κέρκυρα κ.α. με τη συντονισμένη παρουσία, συγγενών, φίλων ή ακόμη έμμισθων ατόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των συλληφθέντων για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη συγκαταλέγεται και ο αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου», ο οποίος είχε συλληφθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, για εμπρησμό γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, ενώ ο ίδιος λίγη ώρα μετά την επίθεση στα γραφεία, επιτέθηκε και σε δικαστικό επιμελητή, ο οποίος εκτελούσε απόφαση κατάσχεσης καταστήματος στο κέντρο της πόλης.

    Όπως μάλιστα προκύπτει από την ανακοίνωση, που είχαν εκδώσει την προηγούμενη εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι,  πίσω από τη δράση των λεγόμενων «συλλογικοτήτων» κρύβονται συμφέροντα – που αναλαμβάνουν να εμποδίσουν τη διαδικασία, κινούμενοι όχι μόνο από πολιτικές σκοπιμότητες ή ιδεολογικές αντιλήψεις, αλλά και από ιδιοτελή κίνητρα.

    Τα φαινόμενα αυτά τεκμηριώνουν την άποψη ότι από τη ματαίωση των πλειστηριασμών επωφελούνται δανειολήπτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα, τα ακίνητα που πλειστηριάζονται δεν αφορούν την πρώτη τους κατοικία και σε αρκετές περιπτώσεις είναι εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα ή ακίνητα με μεγάλη αξία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Συμβολαιογράφοι: Αυτοί είναι οι περίεργοι πλειστηριασμοί που ματαιώθηκαν από τις συλλογικότητες

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκτός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα σπίτια με οφειλές έως 300.000 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό



    ΣΧΟΛΙΑ