• Business

    Ποιες αλλαγές προωθεί ο Σταθάκης στην έρευνα υδρογονανθράκων – Ο ρόλος του Δημοσίου και οι ανησυχίες της αγοράς

    • Contributor
    Σταθάκης

    Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Πακέτο σημαντικών όσο και αμφιλεγόμενων αλλαγών προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, στο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, σε μία περίοδο που το ενδιαφέρον των μεγάλων πολυεθνικών πετρελαϊκών ομίλων για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

    Στόχος του κ. Σταθάκη είναι να αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο του Δημοσίου, επιδιώκοντας προφανώς περισσότερα έσοδα για το κράτος.  Ωστόσο, στην αγορά επικρατεί έντονος σκεπτικισμός για αυτές τις κινήσεις που ενδεχομένως δημιουργήσουν προβλήματα στην προσέλκυση σοβαρών και μακροπρόπροθεσμων επενδύσεων.

    Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα συζητηθούν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

    Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης έχει δρομολογήσει αλλαγές σε τρεις άξονες:

    – Πρώτον, τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου με βάση την εμπειρία από το κυπριακό και νορβηγικό μοντέλο,

    – δεύτερον, την αναβάθμιση του ρόλου της Εταιρία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και

    – τρίτον, την αλλαγή του μοντέλου παραχώρησης των περιοχών προς έρευνα.

    Σε ότι αφορά το μοντέλο παραχώρησης, σήμερα επί της ουσίας εφαρμόζεται αυτό που προβλέπει η σύμβαση μίσθωσης (Lease Agreement) και όχι η σύμβαση διάθεσης της παραγωγής (Production Share Agreement).

    Tο δεύτερο μοντέλο δίνει στο κράτος μερίδιο συμμετοχής στις ποσότητες πετρελαίου ή φυσικού αερίου που παράγονται, ωστόσο δεν είναι κάτι που ικανοποιεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, εκτός και αν πρόκειται για μεγάλα, πλούσια κοιτάσματα.

    Σε αυτό το σημείο, εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil  & Gas, καθώς και των εταίρων τους, που συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες του κλάδου, όπως η ExxonMobil, η Total και η Repsol.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποφάσεις την Πέμπτη στο ΚΥΣΟΙΠ για Αναπτυξιακή Τράπεζα και Έρευνα Υδρογονανθράκων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ, ExxonMobil και TOTAL κατέθεσαν αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές της Κρήτης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο επίκεντρο της προσοχής οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

     



    ΣΧΟΛΙΑ