• Business

    Κατόπιν… πληρωμής: Με νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ από το 2018

    • NewsRoom
    Παπανάτσιου POS

    Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός Οικονομικών


    Ως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες, επί των οποίων θα υπολογίζεται εφεξής ο ΕΝΦΙΑ, όπως είπε σήμερα Δευτέρα από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Πανανιάτσιου.

    Εν τω μεταξύ, τα… συνήθη υποζύγια θα πληρώσουν για άλλη μία χρονιά φόρο με βάση πλασματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ούτε κατά διάνοια δεν σχετίζονται με τις εμπορικές αξίες που επικρατούν στην αγορά.

    Επιπλέον, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν… μικρό καλάθι για την αναμενόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς αποτελεί μία συμπαγή πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν πρόκειται να θυσιαστεί προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στην τελική πραγματική φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Παπανάτσιου είπε ακόμα ότι όλες οι υπηρεσίες δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να έχουν έτοιμες ως το τέλος του χρόνου τις νέες αντικειμενικές αξίες.

    «Έχουμε δεσμευτεί και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο υπουργείο μας για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ήδη για τον ΕΝΦΙΑ 2017 μια από τις περιοχές -ο Νέος Βουτζάς- έχει υπολογιστεί με χαμηλότερη αντικειμενική αξία και έως το τέλος του έτους πιστεύουμε να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση για όλες τις περιοχές» σημείωσε.

    «Δεν θα αρνηθώ ότι μειώθηκε το εισόδημα των πολιτών, άμεσα η έμμεσα εξαιτίας της κρίσης όμως η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια για κοινωνικά δίκαιη πολιτική», τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών και συνέχισε λέγοντας πως  ο ΕΝΦΙΑ ψηφίστηκε το 2013, «ενώ η χώρα μας έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένες εισπράξεις από τον συγκεκριμένο φόρο. Εκεί μπορούμε να κινηθούμε».

    Όπως υποστήριξε, στη συνέχεια έγιναν κάποιες προσπάθειες μείωσης του ΕΝΦΙΑ και το 38,5% κλήθηκε να πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2015. «Υπάρχουν διαφορές συν πλην δέκα ευρώ κυρίως λόγω παλαιότητας, για το 90% των πολιτών ο ΕΝΦΙΑ το 2016 και το 2017 είτε μειώθηκε είτε παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το 2015» είπε.
    Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το 2018.

     



    ΣΧΟΛΙΑ