• Business

    Παναγιώτης Αλεξάκης: Ο πολυθεσίτης καθηγητής για όλες τις δουλειές

    • The Wiseman
    αλεξακης

    Παναγιώτης Αλεξάκης


    Tϊ κοινό έχουν το Χρηματιστήριο Αθηνών την περίοδο της μεγάλης φούσκας, του σκασίματός της και των ατιμώρητων σκανδάλων; Η Τράπεζα Πειραιώς, η Proton Bank – του γνωστού και μη εξαιρετέου Λαυρεντιάδη- η ΔΕΗ και εσχάτως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης; Η απάντηση είναι ότι όλοι θέλουν τον Παναγιώτη Αλεξάκη, τον καθηγητή οικονομικών στον τομέα οικονομικής των επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που με προθυμία και άγνοια κινδύνου αναλαμβάνει διάφορες θέσεις.

    Μια θέση που δεν ήθελε κανένας

    Μόλις πριν λίγες ημέρες δέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης και ανέλαβε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).

    Μία θέση, που δεν ήθελε κανείς, αφού το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ παραιτήθηκε σύσσωμο γιατί δεν συναίνεσε στην υπογραφή του επιχειρηματικού σχεδίου πώλησης των δύο εργοστασίων της εταιρείας στη Σερβία, που εκπόνησε η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς.

    Κι όμως για να γίνει πρόεδρος ο Παναγιώτης Αλεξάκης χρειάστηκε και η συναίνεση του μετόχου. Μέτοχος δεν είναι το ελληνικό δημόσιο αλλά η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και συγκεκριμένα η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάρισή της.

    Η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της ΑΤΕ είναι η PQH, η κοινοπραξία των εταιρειών Pricewaterhousecoopers, Qualco και Hoist, που πήρε από την Τράπεζα της Ελλάδος την πολύ μεγάλη δουλειά της εκκαθάρισης όλων των bad banks (δηλαδή όλων των κακών τραπεζών που διαχωρίστηκαν από τις καλές και οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση από την Τράπεζα της Ελλάδος).

    Να σημειώσουμε ότι τα χρήματα από την πώληση των δύο κερδοφόρων εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών προς την Τράπεζα Πειραιώς.

    Αυτοί που παραιτήθηκαν δε συμφωνούν με την πώληση γιατί υποστηρίζουν ότι έτσι, η ΕΒΖ θα χάσει όλη τη δύναμή της και θα χρεοκοπήσει.

    Ο Παναγιώτης Αλεξάκης είναι ο άνθρωπος που το 1998, στο ξεκίνημα της φούσκας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βρέθηκε στο Χρηματιστήριο Παραγώγων. Ήταν η εποχή του παντοδύναμου ΠΑΣΟΚ με πολιτικό προϊστάμενο τον υπουργό Οικονομικών τον Γιάννο Παπαντωνίου.

    Έγινε και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Αύγουστο του 2000, πάλι επί Γιάννου, όταν “τρύπησε” η φούσκα. Μέχρι τότε οι συνάδελφοί του στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άφηναν να εξελιχθεί το μεγαλύτερο πάρτι του αιώνα εις βάρος των μικρομετόχων, που έχασαν τις οικονομίες τους.

    Ο ίδιος προσπάθησε να βάλει κάποια τάξη μετά το πάρτι και την κατακραυγή. Μάλιστα, μερικά χρόνια αργότερα βρέθηκε να κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος από τους Μουζακίτη και Πλιώτα, κατηγορία που δεν αποδείχθηκε.

    Στην Proton του Λαυρεντιάδη και στην Τράπεζα Πειραιώς του Σάλλα 

    Επόμενος σταθμός του καθηγητή του ΕΚΠΑ ήταν η Proton Bank του Λαυρεντιάδη το 2010.   Βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μαζί με Αντώνη Αθανάσογλου, Δημήτρη Σαραμαντή και άλλους που κατηγορούνται και δικάζονται για κακουργήματα. Ο ίδιος δεν ήταν εκτελεστικό μέλος και γλίτωσε. Όμως οι σχέσεις με τον Λαυρεντιάδη ήταν άριστες.

    Ο Παναγιώτης Αλεξάκης ήταν στην Επιτροπή Αμοιβών της Proton Bank κατόπιν εισηγήσεως του Λαυρεντιάδη, μαζί με την φυγόδικη δικηγόρο Ελένη Σκούρα, την κολλητή του Λαυρέντη.

    Στο ίδιο διοικητικό συμβούλιο ήταν και ο συνάδελφός του καθηγητής Γεράσιμος Σαπουτζόγλου, τον οποίο ο Δραγασάκης επιχείρησε να βάλει πρόσφατα στην Attica Bank, αλλά απέτυχε.

    Ο Αλεξάκης έφθασε να γίνει και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Proton Bank το καλοκαίρι του 2011, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν η Τράπεζα της Ελλάδος πάρει την άδεια της τράπεζας και την οδηγήσει σε εκκαθάριση (Οκτώβριος του 2011).

    Να πούμε ότι την περίοδο που ο Αλεξάκης ήταν στην Proton Bank το 2010 ήταν σύμβουλος και στην υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη ενώ την περίπου ίδια ήταν και σύμβουλος της ΔΕΗ επί Ζερβού, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

    Όταν η Proton Bank τέθηκε σε εκκαθάριση αφού οι υπεξαιρέσεις πήγαν σύννεφο, ο Αλεξάκης δεν χάθηκε από  τον κλάδο.

    Έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αγροτικής Ασφαλιστικής, την οποία αγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς (αφού πήρε το “καλό” κομμάτι της ΑΤΕ μετά τη διάσπασή της το 2012).

    Παράλληλα, ο κ. Αλεξάκης ήταν σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, επί διοικήσεων Μιχάλη Σάλλα.

    Όλοι θυμούνται ότι στις Γενικές Συνελεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς ο Παναγιώτης Αλεξάκης έκανε τον πληρεξούσιο μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς και ψήφισε τις εισηγήσεις του διοικητικού συμβουλίου.

    Και στο ΤΑΝΕΟ… 

    Εκτός των άλλων,  ο Παναγιώτης Αλεξάκης βρέθηκε και στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΝΕΟ,  (Ταμείο Νέας Οικονομίας), το ίδιο έτος που ήταν στην Protn Bank και στη ΔΕΗ, δηλαδή το 2010. Έμεινε αρκετά χρόνια. Το 2015 έγινε αντιπρόεδρος του ΤΑΝΕΟ και μετά παραιτήθηκε.

    Να σημειώσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ζητήσει έλεγχο για τη διαχείριση των χρημάτων του ΤΑΝΕΟ και υπάρχει πόρισμα.

    Και σύμβουλος σε ιδιωτική εταιρεία 

    Τέλος, ο κ. Αλεξάκης είναι επί χρόνια – ακόμα και σήμερα – σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Monte Nero Capital, του φίλου του από το Χρηματιστήριο Αθηνών, Κώστα Κουνάδη.

    Καλός και ακέραιος άνθρωπος 

    Ο Π. Αλεξάκης είναι ένας καλός και αγαθός άνθρωπος και πρόθυμος να σε εξυπηρετήσει. Μπορεί να περνούσαν κάτω από τη μύτη του εκατομμύρια στο Χρηματιστήριο και υπεξαιρέσεις στην Proton Bank, αλλά δε φταίει ο ίδιος.

    Έτσι, και η σημερινή κυβέρνηση προτίμησε τις σίγουρες λύσεις του παρελθόντος. Ένα άνθρωπο ακέραιο άνθρωπο, που διόρισε με τη συναίνεση και του μετόχου που μπορεί να λέει ναι στο business plan που έχει καταρτίσει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία καίγεται να πουλήσει τις μονάδες.

    Ποιος ξέρει; Μπορεί πάλι ο Αλεξάκης να επιστρέψει στην Τράπεζα Πειραιώς.

    Εκεί άλλωστε βρίσκεται άλλος ένας βολεμένος, συνοδοιπόρος στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνάδελφος στο ΕΚΠΑ, καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ