• Business

    Ντράγκι: Τον Οκτώβριο οι ανακοινώσεις για την ποσοτική χαλάρωση

    • NewsRoom
    Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι


    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι άνοιξε και επίσημα τη συζήτηση για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας σήμερα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ,  ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αυτό το φθινόπωρο.

    «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Οκτώβριο. Αν δεν είμαστε θα υπάρξει αναβολή για τον Δεκέμβριο ανακοινώσεων για τον Δεκέμβριο» ανάφερε.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έσπευσε πάντως να καθησυχάσει τις αγορές ότι η διευκολυντική κατεύθυνση της κεντρικής τράπεζας θα παραμένει αμετάβλητη. «Δεν έχει γίνει συζήτηση για τα επιτόκια, τα οποία θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης».

    Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ανάπτυξη παραμένει «ισχυρή και ευρεία», σημειώνοντας ότι από το 2013 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 6 εκατ. θέσεις εργασίας. Η οικονομική ανάκαμψη μας δίνει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός σταδιακά θα συγκλίνει, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της πολιτικής μας», ανέφερε.

    Ειδικότερα, για τον πληθωρισμό σημείωσε ότι οι εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος οδήγησαν τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ να αναθεωρήσουν καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία του πληθωρισμού, αν και ο δομικός πληθωρισμός έχει ενισχυθεί ελαφρώς. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι η οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει». Ερωτηθείς για την ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι «οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν αποτελούν στόχο της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Ήδη έχουμε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό που σημαίνει ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε αυτό στις μελλοντικές μας αποφάσεις», πρόσθεσε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ