• Business

    Ντανιέλ Νουί προς τις τράπεζες: Kάντο όπως η Ιταλία

    Νουί

    Ντανιέλ Νουί, Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Danièle Nouy


    Ως επιπλέον πίεση στις τράπεζες για πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, ερμηνεύεται η δήλωση της επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί «για επιπρόσθετη ποσοτική καθοδήγηση στις τράπεζες που έχουν μείνει πίσω στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

    Όπως προανήγγειλε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σε ομιλία της στις Βρυξέλλες, «οι ομάδες εποπτείας ασχολούνται με τις τράπεζες που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) για να αξιολογήσουν και να δοκιμάσουν τα σχέδια των ίδιων τραπεζών και να διασφαλίσουν το ζήτημα με φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο». Η σιδηρά κυρία του ευρωπαϊκού μηχανισμού Ντανιέλ Νουί, σημείωσε με νόημα ότι «για αυτές τις τράπεζες που έχουν μείνει πίσω, σκοπεύουμε να προσφέρουμε επιπρόσθετη ποσοτική καθοδήγηση».

    Η δήλωση ερμηνεύεται ως πίεση για πρόσθετες πωλήσεις προκειμένου να μειωθούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια κατά το πρότυπο της Ιταλίας, η οποία προχώρησε σε μεταβιβάσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Monte dei Paschi, η οποία πούλησε κόκκινα δάνεια 30 δις ευρώ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιό της.

    Η δήλωση έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι τράπεζες αναθεωρούν τους στόχους τους για τη μείωση των NPEs. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ΤτΕ οι νέοι στόχοι θα είναι πιο «φιλόδοξοι» και έχουν ήδη κατατεθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό προκειμένου να οριστικοποιηθούν έως τα τέλη του Οκτωβρίου.

    Ο Οκτώβριος είναι καθοριστικός μήνας, καθώς οι εποπτικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τις προτάσεις τους για τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί ενόψει των stress test του 2018 στη βάση των προτάσεων που θα κάνει η European Banking Authority (EBA), αλλά και της μεθοδολογίας για το πρότυπο IFRS 9, που προβλέπει αυξημένες προβλέψεις ανάλογα με την κατηγορία των κόκκινων δανείων, δηλαδή το στάδιο των αναγκαστικών μέτρων στο οποίο βρίσκεται κάθε δάνειο.

    Η επίπτωση για τις ελληνικές τράπεζες από το πρότυπο IFRS 9, υπολογίζεται στα 3,2 δις ευρώ και το κρίσιμο είναι ο χρόνος που θα συμφωνηθεί ως μεταβατική περίοδος για την κατανομή των επιπτώσεων από τις διάφορες κατηγορίες δανείων, δηλαδή αυτών που είναι στο στάδιο της καταγγελίας, στο στάδιο εκδίκασης της κατάσχεσης κλπ. Το κριτήριο αυτό αποτελεί το αδύνατο σημείο των ελληνικών τραπεζών, καθώς τα καταγγελμένα δάνεια είναι χαμηλά σε σχέση με το πραγματικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βασική αιτία είναι ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν προχωρούσαν σε καταγγελίες, στο βαθμό που τα επόμενα βήματα, όπως οι πλειστηριασμοί, συνεπάγονταν κόστος, αλλά ήταν ουσιαστικά ανενεργοί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αποκάλυψη: Οι τράπεζες θα πωλούν «πακέτα» πολυτελών ακινήτων για επενδύσεις τύπου Airbnb

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτοφανές!!! Οι εφοριακοί έστειλαν εξώδικο στην ΑΑΔΕ και στον Τσακαλώτο. Δεν θέλουν την αξιολόγηση

    ΜΕ ΧΑΣΕΤΕ: Όλη η αλήθεια για τα 2,4 δισ. των F-16: Η συμφωνία στο Κογκρέσο δεν περιέχει «αντισταθμιστικά»



    ΣΧΟΛΙΑ