• Business

    82η ΔΕΘ: Τα «μεγάλα λόγια» Τσίπρα για μειώσεις φόρων δεν πείθουν την αγορά

    • NewsRoom


    «Μία από τα ίδια» ήταν η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Β.Ελλάδος με τον πρωθυπουργό, ενόψει της 82ης ΔΕΘ.

    Η παραπάνω φράση ανήκει στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη και αντανακλά το βαρύ κλίμα που επικρατεί σε μία αγορά που στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και της υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης, ακόμα και σε βασικά προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα.

    «Δυστυχώς, η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό ήταν μία από τα ίδια. Πάλι μεγάλα λόγια για μείωση των φόρων, αλλά μετά το 2019, πάλι υποσχέσεις για βελτίωση της οικονομίας, πάλι χαμόγελα και γλυκανάλατα σχόλια την ώρα που η αγορά βουλιάζει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν μη γνωρίζοντας εάν θα υπάρχουν αύριο» είπε ο κ. Ζορπίδης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθεσε: «Η συνάντηση ήταν αποκαρδιωτική. Οι πολιτικοί τάζουν χωρίς να υλοποιούν και δεν με ενδιαφέρουν πια. Όταν ο πρωθυπουργός μιλά για μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά το 2019, εγώ απλώς απαντώ “θα ζούμε για να ζήσουμε την εποχή των λιγότερων φόρων; Θα υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα για να ανακουφιστούν;”».

    Θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρήσεις

    Κοινό αίτημα των παραγωγικών φορέων της Β.Ελλάδας και όχι μόνο είναι η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

    Όπως είπε κ. Ζορπίδης: Ο πρωθυπουργός «τον είχε εξαγγείλει πέρυσι. Τόσο στην ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και στις αντίστοιχες συναντήσεις πέρυσι, μας είχε διαβεβαιώσει ότι το μέτρο θα ψηφιστεί. Φέτος μας είπε ότι θα το θέσει στην τρόικα για να πάρει την έγκρισή της. Αναρωτιέμαι τι σημασία και τι αξία έχουν τέτοιες συναντήσεις εάν οι πολιτικοί μας δεν κάνουν πράξη τα όσα εξαγγέλλουν».

    «Δεν προχωράνε τα πράγματα» είπε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Δημήτρης Μπακατσέλος, και πρόσθεσε: «Δεν περιμένω να γίνουν θαύματα, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες μονομερείς ενέργειες και να ανακουφιστεί το επιχειρείν στη χώρα μας».

    Ανάγκη για εθνική συνεννόηση

    «Καλή» χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Δημήτρης Βαριάμης, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν υπήρξαν αποτελέσματα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα κινείται με πιλότο που βρίσκεται εκτός της χώρας». Προσθεσε ότι «χρειάζεται εθνική συνεννόηση και κοινωνικός διάλογος συνεχώς και όχι μια με δύο φορές το χρόνο. Τα ζητήματα είναι πολλά και φλέγοντα».

    «Στην ευχέρεια του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να κάνει κάποια πράγματα και να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις στη χώρα μας» είπε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο, όμως, είναι τι μπορεί να κάνει. Τι θα του επιτρέψουν οι θεσμοί και πότε». Όπως είπε ο ίδιος, ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις, φορολογία, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, είναι «τα μεγάλα ζητούμενα που η επίλυσή τους θα δώσει ώθηση στο επιχειρείν στη χώρα».

    Με την φράση «δεν έδωσε σημαντικές υποσχέσεις, κάτι μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές των φυσικών προσώπων» περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Κυριάκος Λουφάκης, εκφράζοντας δε την ελπίδα «να είναι αλήθεια αυτό που είπε, ότι είναι προ πυλών η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ».

    Τονίζοντας ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα παραμένει δύσκολο και επιδεινώνεται, ο κ. Λουφάκης επισήμανε ότι μπορεί μεν στο 6μηνο φέτος οι ελληνικές εξαγωγές να «έτρεξαν» με 18,5%, ωστόσο αντίστοιχη ήταν και η πορεία των εισαγωγών, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να μεγαλώνει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ενόψει ΔΕΘ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tετ α τετ Τσίπρα με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας vs Μητσοτάκης: Ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις στη ΔΕΘ χωρίς το αφήγημά του να κρύβει Δράκους;



    ΣΧΟΛΙΑ