• Business

    Μαθιός Ρήγας: Deal 6 δισ. δολαρίων για την Energean Oil & Gas στο Ισραήλ

    • Contributor
    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας


    Στην υπογραφή συμφωνίας (MoU) για την πώληση 49 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε τρεις εταιρείες που ελέγχονται από τον Ισραηλινό μεγιστάνα Idan Offer, προχώρησε η Energean Oil & Gas.

    Η αξία της συμφωνίας αγγίζει τα 6 δισ. δολάρια, εφόσον οι πηγές που επικαλούνται τα ισραηλινά  ΜΜΕ για την τιμή πώλησης (4 δολάρια ανά MMBTU) είναι ακριβείς. H ελληνική εταιρεία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει καταφέρει να προπωλήσει σχεδόν το 100% των αποθεμάτων στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν της ισραηλινής ΑΟΖ.

    Τα μνημόνια συνεργασίας για την πώληση φυσικού αερίου, διάρκειας 15 ετών, υπογράφησαν με τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας OPC Energy, Oil Refineries Ltd και Israel Chemical. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η τελική συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι τον Οκτώβριο.

    Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η υπογραφή των MoUs διευκολύνει την αναζήτηση φθηνής και ευέλικτης τραπεζικής χρηματοδότησης για την Energean. Το κόστος ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων που ελέγχει στην ισραηλινή ΑΟΖ ανέρχεται σε 1,3 δισ. δολάρια. Η τελική επενδυτική απόφαση (FID) θα ληφθεί εντός του 2017. Στόχος της Energean είναι να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από το Καρίς και το Τανίν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση στηρίζει την επένδυση της Energean, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων από τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας στο Εθνικό Συμβούλιο Σχεδιασμού και Οικοδόμησης της χώρας.

    Η επένδυση της Energean στο Ισραήλ είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη, καθώς έχει υπογράψει συμβόλαια διάθεσης 4 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Το όριο που είχε θέσει η ίδια η εταιρεία ήταν τα 3 δισ. κυβικά μέτρα.

    Οι νέες συμφωνίες που υπέγραψε η Energean αποτελούν αδιαμφισβήτητα μία σημαντική επιτυχία που έχει την υπογραφή του προέδρου της εταιρείας κ. Μαθιού Ρήγα. Η Energean όπως και όλες οι εταιρείες έρευνας-παραγωγής υδρογονανθράκων δοκιμάστηκε σκληρά την προηγούμενη διετία, λόγω της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου.

    Μέσα σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον και χάρη στην αφοσίωση των μετόχων, η Energean όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά και να ανοίξει τα φτερά της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, κλείνοντας συμφωνίες και συνεργαζόμενη με κολοσσούς της αγοράς πετρελαίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Energean: Υπεβλήθη το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης 3 περιοχών για υδρογονάνθρακες σε ΕΛΠΕ και Energean

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Ρήγας: Επενδύσεις 1,5 δισ. δολαρίων για τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ισραήλ από την Energean Oil

     



    ΣΧΟΛΙΑ