• Business

    Λ. Φραγκιαδάκης: Γιατί το αφεντικό της Εθνικής συνάντησε τον επικεφαλής της EXIN

    Φραγκιαδάκης Εθνική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Διαδοχικές συναντήσεις με τη διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και της αρμόδιας εποπτικής αρχής – της Τράπεζας της Ελλάδος – είχαν χθες εκπρόσωποι του Exin Group, υπό τον επικεφαλής του ομίλου Ματ Φέρφιλντ, που επισκέφθηκε την Αθήνα.

    Αντικείμενο των χθεσινών εντατικών συναντήσεων ήταν η προετοιμασία του φακέλου που θα πρέπει να υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδιας εποπτεύουσας αρχής του τραπεζικού και του ασφαλιστικού κλάδου, για τη συμφωνία μεταβίβασης, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός εννέα μηνών από την υπογραφή της.

    Η συμφωνία υπεγράφη στις 29 Ιουνίου και προπαιτούμενο για την ολοκλήρωσή της είναι η έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG Copm), που εγκρίνει και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

    Στις χθεσινές συναντήσεις τα δύο μέρη – Exin και ΕΤΕ – επαναβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις τους και συμφωνήθηκε ο ορισμός δύο εκπροσώπων – παρατηρητών από την πλευρά του αγοραστή κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, που είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Οκτωβρίου.

    Η EXIN Financial Services Holding B.V. με έδρα την Ολλανδία, έχει αναδειχθεί πλειοδότης στο διαγωνισμό για την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας του κλάδου, της Εθνικής Ασφαλιστικής, επικρατώντας του κινεζικού ομίλου Fosun, που πέρασε επίσης στην τελική φάση της διεκδίκησης.

    Η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει προβλεφθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΤΕ στο πλαίσιο της ανακεφαλοποίησης το 2015. Η συμφωνία με το Exin Group, προβλέπει τη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN Financial Services Holding B.V. έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. ευρώ με την πρόβλεψη ότι η ΕΤΕ θα διατηρήσει το 25% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Η συμφωνία προβλέπει επίσης 10ετή συνεργασία στον τομέα του bankassurance, δηλαδή στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της Εθνικής τράπεζας, με δυνατότητα 5ετούς επέκτασης, βάσει συγκεκριμένης στοχοθεσίας.

    Το brand name, δηλαδή το «Εθνική Ασφαλιστική», δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας πώλησης. Οπως προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας, ο τίτλος θα αγοραστεί από τον όμιλο της ΕΤΕ, ο οποίος θα τον ενοικιάσει στην Exin για δέκα χρόνια μετά τη διενέργεια σχετικής αποτίμησης. Για τη χρήση των εμπορικών σημάτων «ΕΘΝΟ», «ΕΘΝΙΚΗ» κ.λπ., ο νέος μέτοχος θα καταβάλλει στην Τράπεζα ετήσιο τίμημα χρήσης, ίσο με το 10% της καθαρής παρούσας αξίας των σημάτων αυτών, όπως αυτό θα προσδιοριστεί, επίσης μετά από αποτίμηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Γιώργος Αρώνης της Alpha bank στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Financieele Dagblad: Η Εθνική Τράπεζα επιστρέφει στις αγορές την κατάλληλη στιγμή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Είχε προτείνει κούρεμα δανείων 85% αλλά οι δανειολήπτες είπαν όχι!!!



    ΣΧΟΛΙΑ