• Business

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Τι πέτυχε το αφεντικό της Εθνικής με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ


    Το deal για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δικαίωσε τελικά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά: το τίμημα που συμφωνήθηκε για τη μεταβίβαση του 75% της ιστορικής ασφαλιστικής εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα στην EXIN Financial Services Holding (718,3 εκατ. ευρώ) δεν ήταν απλά ικανοποιητικό, αλλά το υψηλότερο που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη για πώληση ασφαλιστικής εταιρείας!

    Πρόκειται για μία συμφωνία που πετυχαίνει κάτι πραγματικά σπάνιο: να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι από αυτήν. Ας τα πάρουμε ένα-ένα:

    • Η Εθνική Τράπεζα με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά της, γεγονός που θα τη βοηθήσει να περιορίσει ή και να εξαλείψει τον “ακριβό” δανεισμό της μέσω του ELA. Παράλληλα, διατηρεί το 25% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το deal περιλαμβάνει και συμφωνία για τη διανομή των προϊόντων της εταιρείας μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας. Και βέβαια ενισχύει το πρεστίζ της, με την πώληση της θυγατρικής της έναντι τιμήματος που αντιστοιχεί σε 1,3 φορές τη λογιστική της αξία, ενώ είναι εικοσαπλάσιο των κερδών της.  Και σε όλα αυτά προσθέστε το ότι με την κίνηση αυτή η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη ολοκληρώσει το 90% του πλάνου αναδιάρθρωσής της, 18 μήνες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητα της διοίκησης, υπό τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας.

    Εύρωστος όμιλος

    • Η Εθνική Ασφαλιστική περνά στα χέρια ενός ομίλου εύρωστου, ικανού να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές της και να ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική αγορά – και ταυτόχρονα, η EXIN αποκτά μία εταιρεία υγιή, με πολύ έμπειρο και ικανό προσωπικό και μεγάλη τεχνογνωσία, που αποτελεί εγγύηση για τη μελλοντική της κερδοφορία.

     

    • Η ελληνική οικονομία τραβάει πάνω της τα επενδυτικά βλέμματα, με την επένδυση της EXIN να ερμηνεύεται ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμφωνία. Σημαντικό είναι εξάλλου ότι η επένδυση αυτή έρχεται σε μία αγορά ιδιαίτερα υποεπενδυμένη, όπως είναι αυτή των ασφαλίσεων.

    Χειρισμοί ακριβείας από τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη

    Και μη νομίζει κανείς ότι ήταν εύκολο να βγει μία τέτοια, επωφελής για όλες τις πλευρές συμφωνία. Αρκεί να θυμηθούμε ότι αρχικά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν την επιθυμούσε κανείς, παρά μόνο οι ευρωπαϊκές αρχές. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της ΕΤΕ είχαν εκφράσει αντιρρήσεις.

    Όμως η διαδικασία της πώλησής της διεξήχθη τόσο επαγγελματικά και με τόσο λεπτούς χειρισμούς, με πρόνοια φυσικά της διοίκησης της ΕΤΕ, που τελικά και αυτοί που είχαν αμφιβολίες για το deal πείστηκαν ότι τελικά όλα αυτά ήταν για καλό. Ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής όχι μόνο δεν θα ήταν “καταστροφή” ή “ξεπούλημα”, αλλά ένα πραγματικά σπάνιο success story…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Στουρνάρας: Οι τράπεζες να επιταχύνουν στην διαχείριση των κόκκινων δανείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita) δίνει την πιο συγκλονιστική συνέντευξη. Aπό το διαμέρισμα στο Μοσχάτο στην υπερπαραγωγή των κρουασάν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Barclays: Γιατί η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ