• Business

    Αποκλειστικό: ΕΚΤ σε Έλληνες τραπεζίτες – Δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση

    Mario Draghi.

    Mario Draghi. Ετων 65. Επικεφαλης ECB


    Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, ήταν ανάμεσα στα θέματα για τα οποία ενημέρωσε η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τον κ. Μπενουά Κερέ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα και την αντιπρόεδρο του SSM, Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ.
    Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε  χθες στη Φρανκφούρτη και  ήταν προγραμματισμένη από τον Ιούλιο ύστερα από αίτημα της ΕΕΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας και του διαλόγου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την ΕΚΤ. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Eurobank  κ. Νικος Καραμούζης και συνοδευόταν από τους CEO  των ελληνικών τραπεζών.
    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank

    Αν και τα θέματα της ατζέντας δεν έγιναν γνωστά, θεωρείται βέβαιο ότι οι βασικοί άξονες της ενημέρωσης αφορούσαν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εν όψει και της τρίτης αξιολόγησης. Τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών, τις πωλήσεις και διαγραφές δανείων, όπως και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

    Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι αναφορικά με την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες χρειάζονται και νέα ανακεφαλαιοποίηση ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
    Σημειώνουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εστιασμένες στους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων δανείων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Σύμφωνα μάλιστα  με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας οι τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαν καλύτερες επιδόσεις –ξεπερνώντας τον στόχο-  στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).
    Τώρα αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειες για μείωση των καθυστερούμενων οφειλών  χρησιμοποιώντας και τα «εργαλεία» των πωλήσεων και διαγραφών δανείων, ενώ η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εκτιμάται ότι θα επαναφέρει σε ορθή πορεία  το 40% των «κόκκινων» δανείων.
    Σημειώνουμε ότι στελέχη του  SSM ελέγχουν  ήδη τα προβληματικά χαρτοφυλάκια της Εθνικής και της Alpha Βank και τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσουν Πειραιώς και Εurobank. Ο  SSM εστιάζει στη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων που θα κρίνει τελικά και την επίτευξη των στόχων για μείωση των «κόκκινων» δανείων και τελικά τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που θα μπει την ερχόμενη άνοιξη, μαζί με το υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης στη διαδικασία των stress tests.



    ΣΧΟΛΙΑ