• Business

    Αναστάτωση για τις ΥΚΩ: Η κόντρα Παναγιωτάκη με Σταθάκη και ο κίνδυνος αυξήσεων στο ρεύμα

    • Contributor

    Γιώργος Σταθάκης και Εμμανουήλ Παναγιωτάκης (πρόεδρος ΔΕΗ)


    Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της ΔΕΗ με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και συνολικά την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Γ.Σταθάκη, με επίκεντρο τα ποσά που πρέπει να ανακτήσει η επιχείρηση από τις δαπάνες που έχει καταβάλει για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας την περίοδο 2012-2016.

    Οι ΥΚΩ είναι το ποσό που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στη χώρα προκειμένου οι πολίτες στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα (νησιά) να πληρώνουν την ίδια τιμή για το ρεύμα, μολονότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έκρινε ότι το προς ανάκτηση ποσό είναι σχεδόν το μισό απ΄ αυτό που διεκδικεί η ΔΕΗ (735 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα 360 εκατ. ευρώ.

    Αυτό το ποσό θα επιμεριστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών ως το 2022, οδηγώντας σε αυξήσεις των τιμολογίων έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα μειώσεων ή για την ακρίβεια εκπτώσεων (15% η έκπτωση συνέπειας συν έκπτωση 6% για την προπληρωμή κατανάλωσης ενός έτους).

    Αυτές οι αυξήσεις ενδέχεται να περιοριστούν σημαντικά εφόσον ο ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκης αποδεχθεί την εισήγηση του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Μπουλαξή για την επιστροφή μέρους του ΕΦΚ (100 εκατ. ευρώ) για το ντίζελ που καίει η ΔΕΗ στις μονάδες που έχει στα νησιά.

    Η ΡΑΕ εισηγείται επίσης τρεις κλίμακες για τις χρεώσεις ΥΚΩ, από τέσσερις σήμερα. Το ζητούμενο είναι -επιτέλους- η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαραίτητη ρύθμιση, ώστε όταν η κατανάλωση υπερβαίνει το όριο της κλίμακας να μην επιβάλλεται χρέωση για όλη την κατανάλωση αλλά μόνο για τις μεγαβατώρες πάνω από το όριο.

    Αλλαγές θα υπάρξουν επίσης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με αυστηρότερα κριτήρια σε σύγκριση με σήμερα αλλά και μεγαλύτερες εκπτώσεις (έως και 80%).

    Το «καρφί» Παναγιωτάκη κατά Σταθάκη

    Η υπόθεση των ΥΚΩ και οι μεγάλες διαφορές σε σχέση με την απόφαση της ΡΑΕ, προκαλούν έντονο εκνευρισμό στα κεντρικά της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη.

    Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης έχει έρθει σε σύγκρουση και με τον τέως (Πάνος Σκουρλέτης) και τον νυν υπουργό Ενέργειας (Γιώργος Σταθάκης) και γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς θεωρεί ότι η επιχείρηση αναλαμβάνει επιπλέον βάρη σε μία περίοδο που είναι υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιο της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού (κάτω από το 50% ως το 2020).

    Χθες, σε άτυπη ενημέρωση πηγές της ΔΕΗ τόνιζαν με νόημα ότι πως η επιχείρηση «θεωρεί αυτονόητο ότι η κοινωνική και οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται από το κράτος».

    Οι ίδιες πηγές έλεγαν για μία ακόμα φορά πως η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Επιχείρηση, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί την επιχείρηση ως «μακρύ χέρι» του κράτους για να ασκεί κοινωνική (;) πολιτική.

    Άλλωστε, οι κυβερνητικοί χειρισμοί τα 2,5 τελευταία χρόνια, ιδίως στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών (που αγγίζουν τα 2,5 δις ευρώ), εντείνουν το αδιέξοδο για τα οικονομικά της ΔΕΗ, με ορισμένους παράγοντες της αγοράς να προειδοποιούν ακόμα και για τον κίνδυνο «ξαφνικού θανάτου» της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΕΗ: Η κοινωνική και οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται από το Κράτος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται νέες αυξήσεις – φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χιλιάδες καταναλωτές θα βρεθούν εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ

     



    ΣΧΟΛΙΑ